Contactlens Nieuws Nederland
In deze editie:
Column
MGD - het concept
MGD - graderen
MGD - behandelen
Droge ogen & Contactlenzen
Nieuws van de Sponsor
Programma
De Sponsor:
Abonneren op
CNNederland
Join Our Mailing List
Oktober 2012
CNNederland geeft sinds 2007 maandelijks een onafhankelijk en objectief overzicht van nieuwe publicaties uit de internationale literatuur op het gebied van contactlenzen. Zie deze link voor het archief.
Column
Massagesalon

Ik moet elke keer denken aan de uitspraak van Jason Nichols 'OMG is it MGD?' als ik de berichtgeving over Meibom klier disfunctioneren (MGD) volg in de literatuur. En dat is nogal vaak de laatste tijd. In een enquête in de jaarlijkse droge ogen special in Contact Lens Spectrum werd door 47% van de gevraagden aangegeven dat ze soms actief de Meibom klieren 'melken' bij mensen met droge ogen, 29% gaf aan dit bij de meeste mensen met droge ogen te doen en 24% zei dit nooit te doen. Naast de ooglidhygiëne en de warme compressen zijn er nu zelfs 'stoombrillen', die de temperatuur laten oplopen achter de glazen, en instrumenten om de Meibom klieren in kaart te brengen met infrarood. Ook is er een nieuw apparaat om de lipidenlaag die op de traanfilm drijft te meten en tenslotte een instrument met pulserende/masserende eigenschappen in combinatie met warmte. Hoe gaan we hiermee om in de contactlenspraktijk? Wordt de contactlenspraktijk een massagesalon? Zie de CNNederland Facebook pagina voor reacties. 

Eef van der Worp
Facebook
'Join us' op Facebook!

 

Contactlens Nieuws Nederland is nu actief op Facebook. CNNederland is een maandelijkse nieuwsbrief, maar als er tussendoor boeiende en opvallende dingen te melden zijn, komt dit meteen op de Facebook site. Tevens kan er worden gediscussieerd en informatie worden gedeeld. Klik op de link hieronder om ook vrienden te worden met CNNederland.

Contactlens Nieuws Nederland - Facebook 

MGD
In Principe

 

Volgens Caroline Blackie en Donald Korb in Review of Optometry gaan specialisten in de oogzorg het droge oog steeds meer zien als een disfunctie van de klieren van Meibom (MGD), en minder als een ontstekingsreactie van het oculaire oppervlak. En er is werk aan de winkel: volgens Jill Pitts en Christopher Lievens komt MGD bij 40% van de bevolking voor en bij 50% van de contactlensdragers. Of het dragen van contactlenzen een bijdrage levert aan het ontstaan van MGD is de vraag: dat wordt op dit moment onderzocht. De Contact Lens Update website geeft een mooi overzicht van MGD: het verleden en het heden, inclusief video's. 

MGD
Graderen

 

Heiko Pult uit Weinheim (Duitsland) is één van de experts als het gaat om Meibom klier disfunctioneren. Met infrarood kunnen de Meibom kliertjes, en het mogelijk verlies daarvan, in kaart worden gebracht middels een techniek die Meibografie wordt genoemd. Op basis daarvan is een graderingssysteem ontwikkeld, welke gratis te downloaden is van zijn site. Bij graad 0 is de oppervlakte van het verlies aan Meibom kliertjes nihil. Bij graad 1 is er tot 25% verlies, bij graad 2 is er 26-50% verlies en bij graad 3 is er 51 -75% verlies aan kliertjes. Bij meer dan 75% wordt het verlies als graad 4 aangeduid. Een nieuw apparaat om de lipidenlaagdikte te meten, wordt de Lipiflow genoemd. Het principe is gebaseerd op de oude 'Tearscope', maar nu is het beter mogelijk de traanfilmdikte echt te kwantificeren.     

MGD & Behandeling
Warmtebron

De optimale meibom lipide substantie heeft een smeltpunt tussen de 32˚C en 35˚C. Maar bij Meibom klier disfuctioneren ligt dit smeltpunt een stuk hoger, namelijk tussen de 35˚C en 40˚C. Vandaar de aanbeveling voor warme compressen, om zo de klieren te helpen ontstoppen. Een instrument wat hierbij zou kunnen helpen is de Blephasteam: een soort zwembril met verwarming. Vervolgens is het de bedoeling om de Meibom klieren 'uit te knijpen', er zijn diverse filmpjes beschikbaar die dit verduidelijken. Een instrument dat Lipiflow is genoemd, zorgt voor een behandeling van ongeveer 12 minuten per oog, waarbij de Meibomklieren met warmte en pulserende, masserende bewegingen worden behandeld (zie video op Youtube). Mogelijk dat de behandeling wel regelmatig zal moeten worden herhaald.  

Droge Ogen & Contactlenzen
(Inter-)actie

In de eerder genoemde droge ogen special in Contact Lens Spectrum wordt in een artikel van Ashley Wallace-Tucker gekeken naar de interactie tussen contactlenzen en droge ogen. Het voorspellen van droge ogen in de contactlenspraktijk is helaas moeilijk stelt ze vast, maar met droge ogen vragenlijsten en ook relatief nieuwe testen zoals het opsporen van lid-wiper epitheliopathy en de LIPCOF gradering kan wel het een en ander gedaan worden. Qua behandeling suggereert ze over te stappen op silicone hydrogel materialen (volgens onderzoek kan dit een halvering van de symptomen opleveren), en wordt extended wear dragen van lenzen afgeraden. Daarnaast worden nachtlenzen genoemd als optie (omdat hier geen lens in het oog is gedurende de dag) en scleralenzen voor het ver gevorderde droge oog. Heiko Pult kijkt in dezelfde 'special' naar de rol van vloeistoffen, gekoppeld aan draagcomfort. Aanslag op de lenzen kan tot slechte bevochtiging en een verhoogde frictie leiden, met potentieel droge ogen symptomen als gevolg.

Tegelijkertijd wordt er aanbevolen om zo veel mogelijk schadelijke conserveermiddelen te mijden - zowel in de lensvloeistof als voor comfortdruppels. 

 

Nieuws van de Sponsor
(Water-)Stof tot nadenken

Om een goed oordeel te kunnen geven over wat een waterstof peroxide systeem voor de contactlenspraktijk kan betekenen en welke plaats die in de praktijk moet innemen, is het belangrijk een paar zaken onder de loep te nemen. Op de eerste plaats is een belangrijk aspect de desinfectie, immers elke vloeistof heeft als taak lenzen te desinfecteren. Daarnaast zijn de reinigende eigenschappen van het systeem van belang. En ten derde: in hoeverre veroorzaakt een vloeistof toxische of andere reacties, die niet lenspassing-gerelateerd zijn. De conclusie is, dat 'bubbels' nodig zijn in elke contactlenspraktijk als alternatief voor alles-in-één vloeistoffen. Zie het complete artikel in de  Nieuws van de Sponsor van deze maand door Marco van Beusekom en Lisette Wijdemans.

Programma

Congressen & Lezingen

*zie ook www.optiekagenda.nl 

Aanmelden of het opgeven van een nieuw e-mail adres kan via
de linkerkolom van deze nieuwsbrief (vul uw nieuwe e-mail adres in onder 'Join Our Mailing List)' dan wordt het automatisch toegevoegd (u krijgt een e-mail bevestiging). Om uw oude e-mail adres te verwijderen, of om u af te melden: klik op de 'unsubscribe' link hieronder.

Mail uw aanpastips/suggesties/opmerkingen s.v.p. naar Eef van der Worp op onderstaand e-mail adres.