ÅSA-LENA HAR ORDET
Åsa-Lena Lööf

Kära Sweor!
 
SWEAs arbets- och årsmöte 2010 i Stockholm var noga planerat och väl förberett. Vi såg alla fram emot att få träffas på samma ställe, i samma tidszon, att få lära känna varandra och kunna samtala utan den telefon och e-post, som annars är vår vardag.

Till arbetsmötet hade förutom styrelsen och dess medhjälpare också de fyra tillträdande regionordförandena Annette Åsberg, Margaretha Talerman, Ingrid Westin och Ann Winstanley inbjudits för att vi i två dagar skulle arbeta med ämnen rörande SWEAs struktur, ledning, kommunikation och utbildning.

Naturens makter ville dock annorlunda!
KLICKA PÅ ANNONSEN
Karolinska Institutet
ANNONSÖRER
Stöd våra annonsörer och sponsorer i SWEA Forum, SWEA-Nytt och på swea.org. Låt dem veta var du hittat annonsen - de bidrar till SWEAs verksamhet!
SPONSORERTÄNK VAD "LITE" ASKA KAN STÄLLA TILL MED...

Type caption text here.
När det nu inte blev som det skulle så var det ju bra att det blev som det blev. Nä, det blev inte som det skulle...Det blev ju helt tokigt. Ja, ni vet vad som hände. Askmolnet. Mimmi från Shanghai kom inte. Tina från Dallas kom inte. Ann från Singapore kom inte. Agneta, Britta, Annette och Helena från Kalifornien kom inte. Barbro från Toronto kom inte. Ann och Gîta från Paris kom inte. Och  Margaretha från Philadelphia kom inte.

Tanken var att vi äntligen skulle träffas och kunna arbeta ihop oss, att vi avgående ROSor skulle få lämna över till de nya och att vi skulle hinna med att diskutera allt det där som inte hunnits med tidigare under året. En enda gång på året träffas styrelsen. Och så blev det inte av.

Istället satt vi där i Gotlandsbolagets utlånade konferensrum med en högtalartelefon mitt på bordet. Vi fick alla spetsa öronen för att höra, och vi fick alla luta oss fram mot mikrofonen när vi ville tala. Jag satt uppkopplad på Skypen mot Shanghai, Paris och L.A för att se till att alla hängde med och kunde höra. Någon gång fick vi tekniskt fel och vi fick lov att ringa om igen. Men mötet, det har ni läst i Åsa-Lenas rader, kunde stadgeenligt genomföras. Det genomfördes bra och rekordsnabbt!

...men det var ju bra att det blev som det blev.
Årsmöte på 2,5 timmar, i SWEA. Vi som alltid harvat igenom agendan och använt en hel dag till detta. Klart före lunch! Vi var alla ganska upprymda av detta faktum när styrelse och åhörare gick upp till Maudes hem för att äta lunch. Redan klara?!!

Onekligen föder detta nya tankar för framtiden. Ja, så här kan man också göra. Och tankar föder tankar. Hur kan man sköta mötet så att fler kan delta och vara delaktiga utan att för den skull vara på plats. Kan vi hålla ett snabbt årsmöte så måste vi ju kunna hålla flera? Webbmöten? Världsvid internetsändning med inloggning för medlemmar? Tanken svindlar. Men visst känns det oerhört spännande att dessa positiva tankar kan komma ur ett så sorgligt faktum som Askmolnet.
 
Monica Hallworth

Type caption text here.

Fr. v. Åsa Lena Lööf, Maria Ekman sekr., Maude Vännman,
 Monica Hallworth och bakom henne Svetlana Ostashkevich.
 
VI GRATULERAR ÅSA LENA!  

Type caption text here.
Kära Åsa Lena!
 
Mottag alla Sweors varma gratulationer till din jämna födelsedag! Vi önskar dig många "Happy returns of the Day" och vill samtidigt ta tillfället i akt att tacka dig för ditt stora engagemang, den tid och den kraft, som du dagligen lägger ned på att lotsa SWEA framåt i ett skede av förnyelse och förändring. Vi uppskattar alla oerhört det intresse och den energi du investerar i vårt nätverk.

Du är också alltid en glad inspiratör och god förebild för oss alla, när vi försöker fylla vår roll som "ambassadörer" för Sverige och det svenska jorden runt. Stort tack för att du är den du är.

Kära hälsningar och lyckönskningar från Sweor världen över!

Åsa Lena flankeras av den amerikanske ambassadören Matthew Barzun (t.v) samt sin make Pelle Lööf.
 
Foto: Kerstin Alm
 
VI GRATULERAR BARBRO!   

Kära Barbro!

Type caption text here.
SWEA sänder sina varmaste födelsedagshälsningar! Din generositet och ditt engagemang i oräkneliga projekt utomlands och i Sverige känner vi i SWEA och många andra stor beundran för. Vi känner dig som en vänfast person och som enormt uppskattad generalkonsul för Sverige i norra Kalifornien. Men mest är vi tacksamma och stolta över att du alltid varit en av oss Sweor.

Du är en unik, lyhörd förmedlare och främjare av vår svenska kultur och det nutida Sverige. SWEA har så många gånger fått ta del av ditt engagemang och frikostighet och vi har dig att tacka för många evenemang som kunnat äga rum tack vare ditt stöd.

Varmaste lyckönskningar från SWEA!
 
Foto: Kerstin Alm
 
ÅRETS SVENSKA KVINNA 
Type caption text here.

Kjerstin Dellert, teaterchef för Ulriksdals Slottsteater Confidencen, har utsetts till Årets Svenska Kvinna 2010 av SWEA International.
 
Kjerstin Dellert får utnämningen för sitt omfattande engagemang för en historisk svensk slottsteater som annars skulle ha fallit i glömska.
 
Årets svenska kvinna presenteras och hyllas den 12 augusti i Malmö på SWEAs årliga Sverigemiddag. Hon får en minnesgåva samt en resa på Göta kanal skänkt av Göta Kanalbolaget.  Läs mer>>
 
Foto:Kerstin Alm
 
ÅRETS LITTERATURSTIPENDIAT
 
Type caption text here.
Sabine Stölting, doktorand vid universitetet i Freiburg i södra Tyskland, har tilldelats SWEA Internationals stipendium för forskning i svenska språket, litteraturen och samhället. 

Stipendiet på 10 000 dollar kommer att användas för forskning om svenska talpjäser med musik under 1800-talet. Sabine lägger fram sin avhandling inom kort. Stipendiet delas ut vid Sverigemiddagen den 12 augusti i Malmö. Läs mer>>
 
ÅRETS SIGRID PASKELL-STIPENDIAT 
 
Type caption text here.
SWEA Internationals styrelse har tilldelat Sigrid Paskells stipendium för scenkonsterna år 2010 till Shima Niavarani, ett verkligt fenomen inom svensk teaterkonst.

 
Stipendiet på 10 000 dollar ges ut inom sång, dans, teater och instrumental musik med en konstart i taget i ett rullande fyrårigt schema. Stipendiet delas ut i samband med föreställningen av "Orpheus och Eurydike" på Confidencen, Ulriksdals Slottsteater, lördagen den 21 augusti kl. 14.30. Läs mer>>
 
Foto: Joakim Strömholm
 
ÅRETS AGNETA OCH GUNNAR NILSSON STIPENDIAT 
 
Type caption text here.
SWEA Internationals styrelse har utsett Zahra Bayati till Agneta och Gunnar Nilssons stipendiat för studier av interkulturella relationer 2010.
 
Ämnet för Zahras avhandling är "Konstruktion och rekonstruktion av etnicitet i lärarutbildningen i ett interkulturellt perspektiv och dess konsekvenser för en hållbar samhällsutveckling." Stipendiet kommer att delas ut vid Sverigemiddagen den 12 augusti i Malmö.
ELLIS ISLAND MEDAL OF HONOR TILL SWEAs GRUNDARE
 
Type caption text here.
SWEAs grundare Agneta Nilsson mottog den prestigefyllda utmärkelsen The Ellis Island Medal of Honor den 8 maj.

Festligheterna gick av stapeln på Ellis Island, den amerikanska immigrationens vagga. Med utsikt över frihetsgudinnan och åtföljd av 104 andra amerikanska medborgare fick Agneta mottaga Ellis Island medaljen för att hon har visat "outstanding qualities in her personal and professional life, yet maintained the richness to her particular heritage."  Läs mer>> 
  
Foto: Pelle Nilsson
 
SWEAs SIGRID PASKELLSTIPENDIAT 2004

Susanna Andersson, SWEAs Sigrid Paskell-stipendiat jubileumsåret 2004, har utkommit med en CD med kärleksvisor "Music for a Royal Wedding" som hon tillägnat Kronprinsessan Victoria inför hennes stundande bröllop.
 
Vi önskar Lycka till!
 
ROSornas Ros
  
Type caption text here.
I den stora buketten av alla oss Sweor finns det många blomster, men den mest kända är nog ROSen. Hon planterades i sju exemplar vid det sista "gammaldags" inter-nationella årsmötet i Budapest år 2002. Den officiella titeln är regionordförande (RO) och dessa sju RO blev snabbt döpta till ROSorna. Varje ROS leder en region och tillsammans utgör de sju av de tio ledamöterna i SWEAs styrelse. De väljs på två år och som tur är för SWEA ställer de flesta upp för omval för ytterligare en period, så att kontinuiteten hålls vid liv. ROSorna har ansvarsfulla uppgifter både i SWEAs styrelse och i ledningen och sammanhållandet av den egna regionen. Läs mer>>
 
Foto:Kerstin Alm
 
SWEA SVERIGES SOMMARAKTIVITETER 2010
Se respektive avdelnings hemsidor för detaljer eller sammanfattningen på swea.org!
 
Stockholm
SWEA Stockholms sommarmiddag tisdag den 15 juni.
 
Göteborg
SWEA Göteborgs sommarlunch torsdag den 15 juli på Nordens Ark.
 
Örestad
SWEA Örestads traditionella sommarlunch i Båstad onsdag den 21 juli.
 
Malmö
SWEAs Sverigemiddag 2010 i Malmö, torsdag den 12 augusti. 
 
Stockholm
Lördag den 21 augusti på Confidencen, i samband med föreställningen Orfeus och Eurydike, utdelning av Sigrid Paskell Stipendiet för studier i konst, musik, dans och teater samt hyllande av Kjerstin Dellert, 2010 års ÅSKa.
 
SWEA SVERIGEDAGEN 2010

Så är det dags för oss i SWEA Malmö att presentera programmet för SWEAs årliga begivenhet i hemlandet. Vackert och varmt väder sponsras av metrologerna på Sydnytt och ett hopfällbart SWEA-paraply finns naturligtvis i varje SWEAs handväska.

 

I kommittén har vi funderat, föreslagit, förkastat, försökt, förändrat och förbättrat sedan december och här har ni resultatet i något kåserande form. Läs mer>>
 

HÖSTENS REGIONMÖTEN 
SWEAs sju RM i höst 
 
VEMA Marbella 30 september-3 oktober. Malaga,
Granada Bergsbyar, Marocko, Andalusien runt.
Anmälan senast 15 juni.
 
MEMA Como7-10 oktober. Charmig miljö, Otrolig mat, Oerhörd kultur. Anmälan senast den 31 juli. 
 
OEMA Istanbul 15-17 oktober. Öst möter väst. Bysantinska akvedukter, ottomanska palats.
Trendiga butiker och exotiska bazaarer.
Anmälan senast 15 juni.
 
ÖAME New York City 8-10 oktober. Lunch i FN-delegaternas matsal, Middagskryssning runt Manhattan. Anmälan senast 1 juni!
 
VAME Seattle 1-3 oktober. Pompa och ståt och 20-årsfest! Anmälan senast 31 augusti.
 
MAME Fort Lauderdale 21-24 oktober. Sagolikt hotell Embassy Suites direkt på stranden.
Anmälan senast 21 augusti.
 
ASIEN Hong Kong 11.14 oktober. Kontrastfullt och fantastiskt. Efterresa till Guilin, en av de
vackraste platserna i Kina med sitt dimhöljda sockertoppsberg. Anmälan senast 10 juni.
 
Ta tillfället i akt och åk på något eller några av dessa fantastiska och stimulerande regionmöten Det är först vid sådana möten som man verkligen förstår SWEAs storhet. Om de välarrangerade programmen som med stor omsorg anordnats för oss alla,  Läs mer>>
 
WEBBREDAKTIONEN SÖKER NY MEDARBETARE
 
Webbredaktionen söker ny medarbetare - lokalstöd:
 
Att arbeta på webbredaktionen är både roligt, intressant och omväxlande. Arbetet innebär många kontakter med Sweor världen över och nära samarbete med den internationella styrelsen och alla kommittéerna. Webbredaktionen utvecklas konstant och här finns mycket plats för kreativt tänkande och nya idéer. Arbetet kräver intresse och engagemang, och det är mycket viktigt att du känner att du har tid att tillbinga framför datorn varje dag.
 
Som lokalstöd arbetar du med att hjälpa SWEAs lokala avdelningars webbredaktörer i arbetet med webbplatsen. Du bör ha goda kunskaper med arbete av webbplatser, kunskap inom Tankbar är ett plus. Tillträde: omedelbart
 
Vänligen kontakta oss på webmaster (at) swea.org
 
Vi ser fram emot att arbeta med dig!
 
SÖKES: REDAKTÖR FÖR FORUM
 
Som redaktör för SWEA Forum får du utlopp för din kreativitet. Dessutom är du med och sprider SWEA-budskapet i världen. Läs mer>>
 
Vill du veta mer?
Kontakta gärna Anna Sjöblom, Redaktör
Tel. +39 340 4872954
E-post: editor (at) swea.org
Skype: sjoblom.carvutto
 
REDAKTÖR/LAYOUTANSVARIG FÖR SWEA-Nytt
 
 

 
Sonnie Waldemarsson
sweanytt (at) swea.org


swirl