SWEA-Nytt februari 2009
Häringe
Innehåll
Ny vice ordförande
Ny generalsekreterare SVIV
Medlemsenkät
Åsa-Lena har ordet
Grattis till förlovning
Jubileumsinsamling Nationalmuseum
Donera och vinn hängsmycke!
Anna Jansson berättar
Maud Adams hälsar
SWEAs sommarresa
Världsmötet i Washington DC
Höstens regionmöten
Byt till Tankbars system
sweas webbplats 
Ny vice ordförande SWEA International
maude vännman

Den 4 februari 2009 valde styrelsen Maude Vännman (se bild) till ny vice internationell ordförande. Catarina Holtz som tidigare innehaft posten avgick på egen begäran den 9 januari 2009. Vi tackar Catarina för hennes arbete under 2008 och välkomnar Maude till styrelsen. 
SVIV har ny generalsekreterare
Karin E-P SVIV
Karin Ehnbom-Palmquist är ny generalsekreterare i SVIV (Svenskar i Världen), en av SWEAs samarbetspartners. Karin Ehnbom-Palmquist var tidigare svensk ambassadör i Australien. SWEA hälsar Karin välkommen och ser fram emot ett fortsatt gott samarbete med SVIV. foto: ©www.sviv.se
 
forum

Tänk på att gynna alla våra mediers annonsörer och glöm inte att tala om var du sett annonsen! 
SWEAs medlemsenkät
enkät
Tack alla Sweor som tog er tid och besvarade SWEAs medlemsenkät. Medlemskommittén sammanställer nu svaren, som ska ge oss de kunskaper vi behöver i arbetet med att förbereda SWEA för framtiden.
SWEA-Guiden
ger information om att flytta ut, att flytta mellan länder och att flytta hem igen.
Den finns på 

barbro osher


heimbold

svenskt näringsliv

invest in sweden agency

sony
sviv
SWEA-Nytt
Anne Peterson-Bjuhr
Anne Peterson Bjuhr
Redaktör
sweanytt (at) swea.org
Christina Gourlaouen
Christina Gourlaouen
Grafisk produktion och distribution
gourlaouen (at) gmail.com
Åsa-Lena har ordet
Asa-Lena Loof

Kära Sweor!

Jag sitter på Ljusterö och ser ut över ett vintervitt landskap. Viken är frusen och rådjuren står majestätiska i skogsbrynet. En gratisbiljett från British Airways var starten för denna oförutsedda resa från Floridas sol till skärgårdens snö. Läs mer
foto: ©Stefan Nilsson
SWEA gratulerar till förlovning 
Kunglig förlovning
Härmed ber jag, att med anledning av tillkännagivandet av HKH Kronprinsessan Victorias och Daniel Westlings förlovning den 24 februari 2009, å SWEA Internationals vägnar få framföra de allra varmaste gratulationer och lyckönskningar.
Må lycka och välgång följa Er i alla tider!
Högaktningsfullt
Åsa Lena Lööf                                      Läs mer
SWEAs jubileumsinsamling till Nationalmusem - resultatet så här långt!

Insamling Nationalmuseum

Först ut som donatorer var SWEA Arizona USD 1 000, SWEA San Diego USD 1 000, SWEA Seattle USD 820, SWEA Stockholm SEK 10 037, SWEA Los Angeles USD 3 000, SWEA Zurich SEK 3 500 och vi vet i skrivande stund att flera har sällat sig till skaran. Vi hoppas naturligtvis på många fler inbetalningar från avdelningarna. Donationen kommer att överlämnas på Sverigedagen i sommar den 13 augusti då även våra tre stora stipendier delas ut. Vik hela dagen! Läs mer om insamlingen på www.swea.org.
foto: ©Nationalmuseum
Generösa Sweor kan vinna hängsmycke!  
vinn hängsmycke 

Nationalmuseum har ett alldeles eget smycke skapat av Per Norling som har tjugo års erfarenhet av smyckedesign. Två halsband kommer att lottas ut bland de Sweor som gör en donation, via SWEAs insamling, om minst USD 25 eller SEK 200. Läs mer

Nationalmuseums informatör Anna
Jansson berättar:
Nationalmuseum - Karl XII

Trapphallen i Nationalmuseum är en storslagen upplevelse. Man blir förundrad och tagen av miljön. En av de första målningarna vi möter är Karl XIIs likfärd av Gustaf Cederström. Den version som hänger på Nationalmuseum är en fri replik av den målning Gustaf Cederström målade och ställde ut på världsutställningen i Paris 1878, där den mötte stor framgång. Läs mer
foto: ©Nationalmuseum
bilderna från agnetas brev om världsmötet
Stegtävlingen från Boston till Washington DC - Maud Adams hälsar:

Heja Sweor friskt humör! Jag tycker det är jätteroligt med vår marsch mot Washington DC och jag vet att många av er redan har avverkat en bra bit. Själv har jag hållit igång som jag gör för det mesta, men tycker att stegräknaren har gett mig ett nytt perspektiv. Läs mer
foto: ©Mauds privata album
SWEAs sommarresa till Roslagen
Sommarresan

SWEAs sommarresa den 7-11 juli går i år till Roslagen, med Norrtälje som bas för trevliga utflykter till lands och till sjöss. Program och anmälningsblanketter kommer att finnas på SWEAs hemsida, www.swea.org, från och med tisdagen den 10 mars. Antalet deltagare är begränsat så anmäl dig tidigt om du vill komma med.
Hälsningar,
Ettan Bratt, Mona Tumba och Wivi Anne Nordwall
Världsmötet i Washington DC 16-19 april

Washington

är nu fullbokat med 300 anmälda. Vi ser alla fram emot att träffas och att under körsbärsträdens blom få ta del av SWEA-kunskap; hur vi blir ambassadörer för Sverige, hur Sweor fungerar som mentorer för varandra och hur det svenska språket har utvecklats. Svenska Institutets Liselott Bergman som arbetar med Sverigebilden och språkvårdaren och språkforskaren Catharina Grünbaum, som bland annat har en språkspalt i DN, bidrar båda med sina kunskaper. Väl mött!
Höstens regionmöten

VAME: Los Angeles 2-5 oktober
OAME: Boston i början av oktober (endast arbetsmöte)
MAME: Houston 15-19 oktober
VEMA: Irland någon gång i oktober                   
MEMA: Luxemburg 16-18 oktober (endast arbetsmöte)
OEMA: Moskva 16-17 oktober
ASIEN: Bangkok i slutet av oktober - inleds med SWEA ASIA Golf Cup i Hua Hin.

Inbjudan och program kommer att presenteras under våren. Tills dess kan ni låta er inspireras av förra årets möten på www.swea.org.
Gör som hälften av lokalavdelningarna redan gjort - byt till Tankbars system för webbplatsen!

TB Server är ett Content Management System med färdig mall för layout; inga specialprogram behövs - allt du behöver är baskunskaper i Word och bildhantering och en internetuppkoppling.

Fördelar:
- det ger en enhetlig stil för alla avdelningar
- det är användarvänligt och kostnadsfritt för lokalavdelningarna
- assistans av Webbredaktionen vid uppbyggnaden (manualer finns!)
- möjlighet att beställa bannerannonsfunktion

Kontakta oss på webmaster (at) swea.org. Var vänlig ange lokalavdelningens namn samt övergång till Tankbars system som ämne i ditt mejl.

swealogo