SWEA-Nytt julnummer

dyltabruk
Innehåll
Jubileumsprojekt Nationalmuseum
SWEA International söker
Tillsatta poster
Årets Svenska Kvinna 2009
Paskells Stipendium 2009
Åsa-Lena har ordet
SWEAs Världsmöte 2009
Julbasar
SWEA New York 25 år
Grattis Kerstin Alm
sweas webbplats 
SWEAs 30-årsprojekt:
HJÄLP
NATIONALMUSEUM
swea och nationalmuseum

Visst kan alla vi svenska kvinnor som bor överallt i hela världen stötta Nationalmuseum - ett projekt att vara stolt över! Bidra med vad ni kan och tipsa varandra om hur ni gemensamt kan samla in pengar. SWEA Seattle bidrar med USD 800 från sitt julmiddagslotteri - alla bäckar små. Läs mer på SWEAs webbplats  

346 r o k på Blasieholmen,
Anna Jansson på Nationalmuseum berättar: Siffrorna på trappstegen i övre trapphallen kommer från den tid då man regelbundet anordnade konserter i Nationalmuseum. Då satt man på trappstegen och avnjöt konserten - därav numreringen. Konserttraditionen inleddes 1931 i och med att det elektriska ljuset installerades i museet. Idag strömmar tonerna igen genom museet vid sommarnattskonserterna, men nu för tiden sitter publiken på stolar.
Roligt och lärorikt!
SWEA International söker:
Kommittémedlemmar
 
Medarbetare till
 SWEA-Guiden
 
Tag chansen att arbeta för SWEAs internationella nätverk med Sweor runt om i världen!
Läs mer  
Tillsatta poster
Styrelsen har utsett Ninni Pettersson-Wästberg SWEA London till sekreterare, Barbro Westin SWEA Toronto till vice sekreterare samt Anita Rhodes SWEA New Jersey till skattmästare för tiden 01.01.09 - 31.12.10. Li Thornton SWEA Hawaii har tillträtt som webbredaktör. Varmt välkomna alla fyra! Stort tack till Kickan Williams för tiden som internationell sekreterare samt till Helene Rennie Smith för allt arbete med vår nya webbsida. 
Årets Svenska Kvinna 2009
ask
Vem står på tur att hedras? Säkert har du någon i åtanke, och alla Sweor kan till sin avdelning föreslå en kandidat, dock senast den 20 januari 2009. Läs mer 
Sigrid Paskells Stipendium inom Scenkonsterna 2009
scenkonster
SWEA inbjuder alla medlemmar att före den 10 januari 2009 skicka in förslag på kandidater till Sigrid Paskells Stipendium, som utdelas i dans. 
Marcus Forss på Broadway
marcus forss

Marcus Forss, klarinettist och SWEAs
Paskellstipendiat 2007, debuterar den 27 december på Peter Norton Symphony Space, 2537 Broadway at 95th Street, New York - ifall du har vägarna förbi. Läs mer  
SWEA-Guiden
ger information om att flytta ut, att flytta mellan länder och att flytta hem igen.
Den finns på 

barbro osher


heimbold

svenskt näringsliv

invest in sweden agency

sony
sviv
SWEA-Nytt
anne pb
Anne Peterson Bjuhr
Redaktör
sweanytt (at) swea.org   christina
Christina Gourlaouen
Grafisk produktion
och distribution  gourlaouen (at) gmail.com

Asa-Lena LoofÅsa-Lena har ordet
Kära Sweor,

Nu lackar det mot jul och Sweorna har återigen bjudit in omvärlden till svenska midvinterseder; förtrollat med Luciaföljets ljus och sång och lockat med allt vad våra julmarknader skänker av svensk kultur och tradition.
 
Mitt i alla julbestyr ber jag er skänka vårt Världsmöte i Washington DC den 16 -19 april 2009 en tanke! Kom med och upplev vår alldeles speciella SWEA-anda och den härliga gemenskapen med Sweor från hela världen! Washingtons Sweor bjuder på ett späckat program som varvar nytta med nöje, intressanta föreläsningar, festliga middagar samt inte minst jubileumsmiddagen förgylld av sångerskan Jill Johnson. Sista anmälningsdag är den 15 januari! Så skynda, skynda!
 
Under fredagens konferens kan du nätverka med Sweor från hela världen och få en chans att verkligen påverka SWEAs framtid. DN-skribenten och språkvetaren Catharina Grünbaum ska tala om vårt svenska språk. Sveriges kultur- och samhällsutveckling är ett annat ämne, liksom Hur kan vi som SWEA-ambassadörer informera om dagens Sverige? Vad har SWEA gjort för mig och vad har jag gjort för omvärlden? Sweor som mentorer?. Vi kommer också att diskutera hur vi rätt och lätt kan driva vår förening såväl internt som externt.
 
Lördagmorgon ägnas åt årsmötesgenomgång med frågestund och eftermiddagen åt SWEAs årsmöte 2009. Samtliga avdelningsordförande deltar förstås och naturligtvis är alla intresserade Sweor välkomna att sitta med och vi hoppas, att vi blir riktigt många den dagen.
 
SWEA börjar snart en stegtävling, där vi hoppas att väldigt många Sweor ska gå med. Start i Boston den 19 januari och mål i Washington DC den 8 april, lagom till vårt Världsmöte. Vi tävlar mot Bondbruden Maud Adams och vår grundare Agneta Nilsson. Det gäller att gå cirka 9000-10000 steg om dagen i ungefär 50 dagar för att hinna fram. Ingen dum aktivitet efter all julmaten! Till hjälp får vi en stegräknare och en länk till nätet där vi kan följa tävlingen. Läs mer på SWEAs webbplats under aktuellt.
 
Samarbetet Sverigeavdelningarna emellan fortskrider. Nu planeras en gemensam hemsida med en Sverigeguide för hemvändande Sweor, som förmodas bli flera än normalt på grund av tiderna.
 
Högt på SWEAs lista står jubileumsinsamlingen till Nationalmuseum, som Ni kan följa på vår webbsida. Ett varmt tack till EvaGitta Nabih, Eva Malm och Christina Moliteus som initierat och utarbetat detta samarbete. Donationen kommer att överlämnas på Nationalmuseum den 13 augusti, då vi dessutom anordnar en Sverigedag. Vik hela dagen, detaljer kommer senare!
 
Det svenskdrivna barnhemmet Thai-Sweden Children Foundation stöds av SWEA tillsammans med bidragsgivarna Odd Fellow, Mitt i Hjärtat och Happy Child Foundation genom avtal med Odd Fellows Humanitära Fond som står för adminstrationen av bidragen till barnhemmet. De via SWEA insamlade medlen bidrar till att säkra barnhemmets framtid i flera år och används helt i enlighet med SWEAs syften.

Vår medlemskommitté har sammanställt en enkät som i dagarna har skickats ut till alla Sweor. Jag ber er att besvara den, då svaren kommer att ligga till grund för styrelsens fortsatta arbete med avseende på SWEAs framtida utveckling. Ge oss era åsikter! Var med och påverka SWEAs framtid! Vi lyssnar.

Nu har nog SWEA Forum med sin röda rosett nått de allra flesta av er. Jag hoppas att ni får mycket glädje av den läsningen och jag ber er samtidigt att tänka på att gynna våra annonsörer. 
 
Örjan Berner, generalsekreterare i vår samarbetspartner SVIV, Svenskar i Världen, lämnar nu sin post efter fem år och efterträds av Karin Ehnbom-Palmquist, tidigare ambassadör i Australien. Vi tackar varmt Örjan Berner för ett mycket gott samarbete och många fina initiativ med SWEAs väl för ögonen och välkomnar Karin Ehnbom-Palmquist.
 
SWEA vinner spännande terräng och finns nu också i Liza Marklunds deckarvärld, i boken En plats i solen.
 
Ett stort och varmt tack för 2008 riktar jag till alla medlemmar och aktiva Sweor som entusiastiskt deltar i SWEAs verksamhet, till den internationella styrelsen och till kansliet. Tack vare gott samarbete kan vi tillsammans se tillbaka på ett innehållsrikt 2008 och förvänta oss ett framgångsrikt 2009.
 
Vi har mejlstopp och stängt på kansliet 22 december 2008 - 4 januari 2009. Må helgernas ro råda i alla Sweors stugor!
 
En riktigt God Jul och Allt Gott på det nya året önskar jag er alla,
 
Åsa Lena 
Anmäl dig nu       
varldsmote Washington

till Världsmötet i Washington DC den 16-19 april 2009 - absolut sista anmälningsdagen är den 15 januari! Vårt hotell är på gångavstånd från Vita Huset och National Mall med alla de berömda museerna.
Vi inleder med mingelparty i vackra House of Sweden där ambassadörsparet Hafström står som värdar.
På fredagen kan du följa med hjulångaren the Cherry Blossom på Potomacfloden till tonerna av dixielandorkster.
Konferensdagarna innehåller mycket intressanta och viktiga inslag som Åsa-Lena berättar om ovan, jubileumsmiddag med Jill Johnson är ett måste och sedan följer dessutom två spännande efterresor! Kom med och upplev Washington under körbärsträdens blomning och njut av allt som staden har att erbjuda! All information och anmälnngsblankett hittar du på SWEA Washingtons webbplats.
Julbasarer SWEAjorden runt   
julmarknader Lucia, bakelser och juldekorationer från SWEA Arizona - foto © Michaela Wilson. Marianne Svedlund, Helena Litwak och Sofia Fransson Krall från SWEA San Diego - foto © Cecilia Meech. Titta på flera julbasarer på www.swea.org under SWEAs lokalavdelningar. 
SWEA New York fyllde 25 år
new york 25 ården 6 december och firades av bl.a. Lucia, Yvonne Ryding, Christina Moliteus, Carin Foster, tre glada tärnor, Jeanne Andersen med dragspel och Maria Karlsson.
 
4 foton:
© Kerstin Alm. Dragspelsfoto:
© Linnéa Lidén Hermance
Grattis Kerstin Alm, allas vår mamarazzi!

kerstin almMamarazzi Alm, som Kerstin numera kallar sig, mottog den prestigefyllda utmärkelsen Eliason Award vid en galamiddag i Svensk-Amerikanska Handelskammarens regi på flotta City Club i downtown Los Angeles. Utsikten från 54e våningen var oslagbar och Conny Anderssons utsökta festmåltid intogs med underhållning av Jamie Meyer. Gästerna fick även höra en inspelning med Kerstins mamma Karin, dalkulla med karriär i Amerika, sjungande Får jag lämna några blommor följt av samma vackra visa framförd av dottern Anna Alm Grayhek och barnbarnet Kristina. Många fina tal hölls av bl.a. Arthur Leeds från Air France, Agneta Nilsson för SWEA International samt Generalkonsul Nina Ersman.
Foto: © Anna Alm Grayhek

swealogo