DN erbjudande
Innehåll
SWEAs teckningstävling
Gult och Blått -
SWEA Art
SWEA International söker
Årets Svenska Kvinna 2009
Paskells Stipendium 2009
SWEA-Guiden
Åsa-Lena har ordet
SWEAs Världsmöte 2009
Höstens regionmöten
Sommarens aktiviteter
sweas webbplats
Grattis Annelie!
vinnande swea
SWEAs teckningstävling vanns av Swean Annelie Olsson. Hon är bosatt i Singapore sedan 8 år och arbetar med barnboks-illustrationer. Annelies teckning kommer att synas i internationella SWEA-sammanhang i framtiden. Mer om Annelie kan du läsa i kommande Forum. 
 
Gult och Blått
swea art
SWEA Arts utställning i Svenska Kyrkan i Bryssel pågår till och med 30 oktober. 
 
SWEA International söker:
Sekreterare
 
Skattmästare
 
Kommittémedlemmar
 
Medarbetare till SWEAguiden
 
Tag chansen att arbeta för SWEAs internationella nätverk med Sweor runt om i världen!
Läs mer 
 
Årets Svenska Kvinna 2009?
ask
Föreslå din kandidat till utmärkelsen Årets Svenska Kvinna 2009! Alla Sweor kan till sin avdelning föreslå en kandidat. Läs mer
foto: ©Stefan Nilsson 
 
Sigrid Paskells Stipendium inom Scenkonsterna 2009
scenkonster
SWEA inbjuder alla medlemmar att skicka in förslag på kandidater till Sigrid Paskells Stipendium, som år 2009 skall utdelas i dans. Läs mer 
 
SWEA-Guiden
ger information om att flytta ut, att flytta mellan länder och att flytta hem igen.
Den finns på 

barbro osher


heimbold

svenskt näringsliv

invest in sweden agency

sony
sviv
SWEA-Nytt
anne pb
Anne Peterson Bjuhr
Redaktör
sweanytt (at) swea.org  
Christina Gourlaouen
Grafisk produktion
och distribution  gourlaouen (at) gmail.com

Åsa-Lena har ordet
Asa-Lena LoofKära Sweor,

Ni uppmärksammade säkert SWEA-Nytts extranummer om det stundande Världsmötet i Washington DC våren 2009! Jag hoppas naturligtvis att så många som möjligt av er kommer dit, när de vackra körsbärsträden blommar.
 
Sommarens alla trevliga SWEA-aktiviteter känns redan långt bakom oss och planeringen för framtiden är i full gång. Ni kan läsa om flera av sommarens evenemang i SWEA Forum.
 
Sverigemiddagen i Västerås bjöd på en trevlig överraskning när minglet på Tidö Slott i stället blev en underbar trerättersmiddag serverad i slottets vackra riddarsal. Landslagskocken Sven-Åke Larsson berättade humoristiskt om rätterna han lagat till oss. Ett varmt tack till David von Schinkel! Där fick vi också nöjet att träffa våra duktiga stipendiater och Årets Svenska Kvinna, mer om dem får ni läsa i SWEA Forum. Sigrid Paskells stipendium i Scenkonsterna delades för andra gången ut på Confidencen, denna gång av vår hedersordförande Prinsessan Christina fru Magnuson. Prinsessan avgår nu ur juryn och hon avtackades av Agneta Nilsson.
 
I samband med Sverigemiddagen diskuterade SWEAs Sverigeordförande hur de skulle kunna utöka samarbetet mellan sina avdelningar. Det finns många gemensamma nämnare, bl.a. sommaraktiviteter i Sverige, Sverigemiddag och hemvändarprogram, som är unika för Sverigeavdelningarna. Lycka till med projektet!
 
Höstens regionmöten pågår nu för fullt med bl.a. en uppföljning av den internationella styrelsens arbete i samband med årsmötet i Skanör. Där diskuterades många viktiga frågor som styrelsen nu tagit itu med. Ledorden kan sägas vara: En öppen och tydlig organisation, där kommunikation är a och o. Den uppdatering av kanslisidan som redan pågår är ett led i det arbetet. Vi ser över instruktioner och hjälpredor för att förenkla administration och beslutsvägar. Hur vi praktiskt ska gå vidare är en av de frågor som vi diskuterar på höstens regionmöten.
 
Det ska också bli klarare till vem i styrelsen, som kommittéer och andra ska vända sig med frågor och funderingar. Specifika ansvarsområden har fördelats på våra styrelseledamöter. Dessa ska fungera som länkar, dels mellan sina regioner och styrelsen och dels mellan styrelsen och arbetande kommittéer, läs mer på SWEAs webbplats
 
Vår målsättning och förhoppning är att få fler Sweor att aktivt engagera sig i SWEA-arbetet. Hur vi ska lyckas med det är något som vi vill få era goda förslag och idéer till. Vi försöker också att hitta en modell att ta till vara kunskaper och erfarenheter hos Sweor, som inte längre är aktiva på någon post. Det är viktigt att fånga upp deras kunnande för att få kontinuitet i arbetet. Det är föga framåtskridande att uppfinna hjulet på nytt varje gång det sker ett byte på en post.
 
Medlemsavgiften till SWEA International har inte höjts sedan 1990! Vi har följaktligen inte ens kompenserat oss för inflationen. Det här är värt en eftertanke och ett övervägande. Säg mig den förening som inte höjt sin avgift på arton år!
 
Vi ser fram emot regionmöten med rikt utbyte av tankar och idéer och den där speciella känslan av glädje och gemenskap oss Sweor emellan. Rapporter och foton från höstens möten kommer varefter att finnas tillgängliga på www.swea.org.
Jag har glädjen att berätta att vid regionmötet i Sydafrika kommer äntligen, efter nio år, den officiella invigningen av SWEA Sydafrika att förrättas av Agneta Nilsson. Grattis!
 
En eloge till regionordföranden Tina Klintmalm för ett fint organiserat arbete med att lokalisera och hjälpa Sweor i samband med orkanen Ikes härjningar. Krishantering vid katastrofer blir en viktig punkt för SVIVs parlament i augusti nästa år.
 
Nu önskar jag er alla allt gott!
Kära hälsningar,
Åsa-Lena 
SWEAs Världsmöte
varldsmote Washington 
i Washington DC den 15-19 april 2009 - du har väl anmält dig? Om inte så hittar du all information du kan tänkas behöva om möten, föreläsningar, utflykter, jubileumsmiddag och annat intressant på SWEA Washingtons webbplats.
Höstens regionmöten
regionmöten
är i full gång! VAME, MAME, OAME och ASIEN är redan avklarade. Håll utkik efter foton och rapporter på SWEAs webbplats under Kalender respektive Alla var där

VEMA: Sydafrika 30 oktober - 2 november 
MEMA och OEMA: Tunisien 31 oktober - 2 november
 
foto: Carin Foster, Regionordförande OAME, hoppas på en prins och Elise Koelsch, Ordförande Santa Barbara, gratuleras som vinnare i medlemsvärvartävling av Britta Armstrong, Regionordförande VAME.
Sverigemiddagen i Västerås
sverigemiddagenNära hundra Sweor kom samman till Sverigemiddagen för att hylla SWEAs stipendiater och Årets Svenska Kvinna. Festligheterna inleddes kvällen före på Tidö Slott med en guidad visning och en sagolik middag i riddarsalen. Morgonen därpå bjöds besök i domkyrkan med sina tre stjärnor i Michelins Green Guide och promenad i 1700-talskvarteren i Kyrkstaden. Kvällen började på Stadshuset och fortsatte i Stadshotellets festsal. Läs mer  Fler foton
foto: Hela gänget i Stadshotellets pampiga trappa ©Stefan Nilsson
Sommarmiddag i Stockholm
bergianska Den 11 juni hade SWEA Stockholm sin sommarmiddag i Bergianska trädgården. Ett femtiotal Sweor fick njuta av trädgårdens blomsterprakt och Victoriahusets tropiska vattenväxter. Efter den guidade visningen bjöds vi på en härlig middag och en ljuvlig hallonpaj i orangeriet. Vi i SWEA Stockholm var glada över att så många kunde komma och särskilt roligt att så många utlandsboende från Europa, USA och Asien hittat hem
Sommarlunch i Båstad
För trettonde året i rad inbjöd SWEA Örestad Sweor från när och fjärran till traditionell sommarlunch. I år hade 180 Sweor från ett trettiotal avdelningar spridda över världen hörsammat inbjudan. Gott om tid var avsatt för drink och mingel och det blev tid för många kära återseenden av gamla vänner och möjlighet att utöka sin vänkrets. Tusen tack för all den glädje Ni bereder alla utlands-Sweor på sommarbesök! Se alla foton
Sommarlunch i Hunnebostrand
bohuslän SWEA Göteborgs årliga sommarmiddag arrangerades av Nordfronten, ett glatt gäng i norra Bohuslän som träffas med jämna mellanrum. Dagen började med visning av stenhuggarmuseet där Sören Johansson berättade om stenhuggarnas hårda liv. Efter mycket intressant guidning bar det av till restaurangen och väntande drink, lunch samt liten historielektion om Hunnebostrand. Stort tack för en härlig sommarlunch!
Fler foton
Sommarlunch med SWEA Malmö
malmölunch Det rådde ingen tvekan om vad som var Huvudsaken vid årets sista sommarlunch med SWEA Malmö. Verkligen färgsprakande och vackert! Fler foton från
SWEA Malmös sommarluncher  

swealogo