headerSN
sweas webbplats
Innehåll
Teckna och tävla
Sommarluncher i Skanör
Sommarlunchen i Båstad
Sommarlunchen i Bohuslän
Stipendieutdelning på Confidencen
SWEA söker
Gult och Blått - SWEA Art
SWEA-Guiden
Åsa-Lena har ordet
Sverigemiddagen
SWEAs Världsmöte 2009
Höstens regionmöten
Jubileum i New York
SVIV-konferens
Teckna och tävla!
teckningstavling
Alla teckningsglada Sweor, glöm inte att delta i SWEAs tävling! Rita en eller flera Sweor och skicka ditt bidrag till webmaster (at) swea.org
Läs mer
Sommarluncher i Skanör
skanor
kl. 14.00 varje onsdag mellan 25 juni och 6 augusti.
Välkomna! 
Traditionella sommarlunchen i Båstad
sommarlunchen
Som traditionen bjuder är alla Sweor välkomna till SWEA Örestads Sommarlunch på Strand/Skansen i Båstad den 16 juli.
foto©Kerstin Alm
Läs mer
Sommarlunchen i Bohuslän
sommarlunch
SWEA Göteborg lockar med Sommarlunch på restaurang Eat i Hunnebostrand den 23 juli. Läs mer  
Stipendieutdelning på Confidencen
confidencen
Sigrid Paskells stipendium i scenkonsterna delas ut på Confidencen 17 augusti till toner av Monteverdi.
Läs mer 
Ett av SWEAs roligaste jobb! 
redaktor
Så säger Susanne Hederoth som varit SWEA Forums redaktör i tre år men som nu tycker det är dags att lämna över stafettpinnen. 
Gult och Blått
swea art
SWEA Art har fått möjlighet att ställa ut hos Svenska Kyrkan i Bryssel. Proffs såväl som amatörer inbjuds att i regionala grupper arbeta under temat GULT och BLÅTT. Vernissage 27 september 2008 och utställningen pågår till och med 30 oktober. 
SWEA-Guiden
ger information om att flytta ut, att flytta mellan länder och att flytta hem igen. Den finns på 

barbro osher


heimbold

svenskt näringsliv

invest in sweden agency

sony

sviv

Åsa-Lena har ordet
Asa-Lena LoofKära Sweor,

Våren har kommit för de flesta av oss och nu övergått i sommar. Det är dags för ett sista SWEA-Nytt före sommaruppehållet. Men innan dess är det dags för firande av Sveriges Nationaldag och Midsommar.
Litet kuriosa: Nationaldagen firas till minne av Gustav Vasas kröning 1523 och 1809 års regeringsform. Dagen högtidlighölls på Skansen så tidigt som på 1890-talet och 1916 blev den officiellt Svenska Flaggans Dag. Sveriges Riksdag beslutade 1983 att den 6 juni skall vara Sveriges Nationaldag och Svenska Flaggans dag. Först 2005 blev den 6 juni en arbetsfri helgdag. 
Midsommar, då vi välkomnar den vackra svenska sommaren, firas även på många håll i vår SWEA-värld med stor uppslutning. Vilken PR för Sverige! Midsommarafton, mystik, romantik och förväntan - sill, färskpotatis, nubbe och jordgubbar. Jag önskar er en riktigt glad midsommar, men ber att få ta lite av er tid i anspråk, innan ni hänger er åt sommarens njutningar.
Som ni vet samlades styrelsen, de tre tillträdande regionordförandena samt några inbjudna nyckelpersoner under fyra dagar till ett intensivt arbetsmöte i april. Vi diskuterade ett flertal viktiga punkter, bl.a.:
Visionen för vårt SWEA - Hör här! En smidig, lättsam organisation med en enkel administration och snabba beslutsvägar, som entusiasmerar sina medlemmar att tillhöra och delta i spridandet av SWEAs mål och syften. Vem vill inte vara med i den föreningen?
SWEAs struktur skall vara lätt att förstå med klara linjer och kommunikationsvägar. Det är viktigt att många känner sig delaktiga och att man kan påverka organisationen. Hjälpredor och lathundar skall ses över, så att vi underlättar för avdelningarnas styrelser att sköta sina uppgifter gentemot medlemmarna.
Medlemmarna är vår viktigaste resurs! SWEA skall framstå starkt och tydligt för medlemmarna både på lokal nivå - den egna avdelningen - och på global nivå - det enastående internationella nätverket. För olika medlemmar betyder SWEA olika saker vid olika tidpunkter. Men klart är, att SWEA skall finnas där för utflyttarna, för hemvändarna och för dem som väljer att stanna kvar i utlandet.
Fadderverksamheten i de lokala avdelningarna och begreppet kontakt-Swea skall spridas och utvecklas vidare.
SWEAs varumärke - namnet och logon - är starkt. Vi firar snart 30-årsjubileum och SWEA har åstadkommit mycket ute i världen och i Sverige. SWEA är välkänt och uppskattat. Det är viktigt att detta fina varumärke förvaltas väl och förstärks. SWEA International och våra lokalavdelningar skulle kunna exponera sina stipendier, donationer och deltagande i Sverigefrämjande aktiviteter på ett mer framträdande sätt än idag. SWEA utför stordåd ute i världen och detta måste vi göra ännu mera känt.
Vi behöver värna vårt skyddade och registrerade varumärke. SWEA kan bara användas av organisationen SWEA. SWEA/swea kan därför inte användas i privata e-postadresser, egna eller kommersiella ändamål vilka även inkluderar företag som inte har med SWEA att göra. Omnämnande av SWEA och Sweor i pressen vill vi självklart skall spegla SWEAs verksamhet i Sverige och världen.
 
I Skanör diskuterades också webbplatsen www.swea.org som omdanades förra året. SWEAs webbredaktör meddelar att en webbplats aldrig blir färdig. Det pågår en ständig vidareutveckling för att upprätthålla en modern, informativ sajt. Mycket har fallit på plats och en ny webbgrupp arbetar med uppdateringar och förändringar. Många lokalavdelningar har gått över till det nya systemet.
 
Många Sweor far i år till Sverige för efterlängtad semester. Under sommarlovet finns åtskilliga tillfällen för oss att träffas där. Vi kan inte nog tacka er SverigeSweor för allt vad ni gör för oss alla som kommer hem.  Se Kalendern! Jag vill gärna slå ett slag för två av höjdpunkterna:
Den årliga Sverigemiddagen, i år i Västerås den 7 augusti, där två av våra stora stipendier delas ut och Årets Svenska Kvinna hyllas, allt inramat av trevligt program.
Confidencen i Stockholm den 17 augusti då Sigrid Paskells Stipendium i Scenkonsterna delas ut i närvaro av prinsessan Christina fru Magnuson följt av en operaföreställning. Varmt tack till Barbro Osher Pro Suecia Foundation som bidrar till att göra denna festliga eftermiddag möjlig.
 
2009 fyller SWEA 30 år! Det ska vi fira, men ännu berättar vi inte hur. SWEAs Världsmöte äger rum i Washington DC den 16-19 april 2009. Planeringsarbetet är i full gång och vi ser fram emot intressanta och givande dagar, då Washingtons berömda körsbärsträd står i full blom.
 
SWEA har mailstopp 1 juli-3 augusti. Kansliet är stängt 1 juli - 10 augusti. Styrelsens jourschema för sommaren finns på www.swea.org.
 
Tack till alla Sweor för ert frivilliga arbete och engagemang som gör att SWEA utvecklas och är fyllt av aktiviteter runt om i världen!
 
Nu står sommaren för dörren;
Uti vår hage där växa blå bär
Kom hjärtans fröjd!
Vill du mig något så träffas vi där
Jag far till Ljusterö i Stockholms skärgård för att njuta av den svenska sommaren och jag hoppas få träffa många av er i SWEAs sommarvimmel.
 
Kära hälsningar,
Åsa-Lena 
Västerås, den fantastiska Mälarstaden, 
vasteras är i år platsen för Sverigemiddagen. Festligheterna pågår i dagarna tre, 6-8 augusti, och inleds med utflykt till Tidö slott. Förutom att två stora stipendier delas ut och Årets Svenska Kvinna hyllas så kan du också lyssna till konstnären Mikael Genberg berätta om sitt spektakulära projekt att placera en stuga på månen 2012. Du kan också passa på att se Domkyrkan som för sina kulturhistoriska sevärdheter har tre stjärnor i Guide Michelin eller varför inte Konstmuseet som visar flera intressanta utställningar. För de som vill avslutas programmet med besök på Frösåkers Golf and Country Club där Scandinavian TPC hosted by Annika Sörenstam äger rum. Läs mer
SWEAs Världsmöte 2009!
varldsmote Washington 
SWEAbarometern utlovar högtryck i Washington DC den 15-19 april 2009. Vad annat kan väntas med högintressant konferens, jubileumsmiddag, guidade turer, efterresor och inte minst SWEAmingel! Boka in i almanackan redan nu. Läs mer
Höstens regionmöten
regionmoten Glöm inte att anmäla er till höstens regionmöten! Här diskuteras gemensamma frågor och föreslås ärenden till kommande internationella årsmöte. Sweorna på värdorten, som känner till vad som är värt att veta om historia, omgivningar, restauranger, affärer och allt det som gör resan personlig och mödan värd, gör sitt yttersta för att vi ska få ut mesta möjliga av vår vistelse. Sedan, som grädde på moset, finns all SWEA-vänskap i vårt stora nätverk. De som varit med på våra region- och internationella möten vet hur roligt och givande det är.
 
VEMA: Sydafrika 30 oktober - 2 november Läs mer
MEMA och OEMA: Tunisien 31 oktober - 2 november
VAME: Vancouver 3-5 oktober Läs mer
MAME: Minnesota 26-28 september Läs mer
OAME: Atlanta 3-5 oktober Läs mer
ASIEN: Seoul 8-11 oktober Läs mer
SWEA New York 25 år!
new york 25 ar
Den 6 december är alla världens Sweor varmt välkomna till New York för att fira avdelningens 25-årsjubileum. Förutom att avnjuta jubileumsmiddag är det ett perfekt tillfälle att träffa många trevliga Sweor och samtidigt besöka New York, inte minst för att julhandla! Läs mer 
Årets SVIV-konferens
Den 20 augusti anordnar SVIV, vår viktiga samarbetspartner, en konferens med inriktning på Latinamerika, Svenskarna i Brasilien, Chile, Mexiko. Vi hoppas på stor uppslutning av Sweor. Läs mer
SWEA-Nytt
 
Anne Peterson Bjuhr
Redaktör
sweanytt (at) swea.org
 
Christina Gourlaouen
Grafisk produktion och distribution 
gourlaouen (at) gmail.com

swealogo