headerSN
sweas webbplats
Innehåll
Gult och Blått - SWEA Art
Teckna och tävla
Försommarmiddag i Stockholm
Årets Sverigeresa
Sommarlunchen i Bohuslän
Sommarlunchen i Båstad
Årets Sverigemiddag
Stipendieutdelning på Confidencen
Åsa-Lena har ordet
Årsmöte i Skanör
Årets Svenska Kvinna
Stipendieregn i Skanör
Barbro Osher
SWEA söker Forumredaktör
Tampa Bay
Höstens regionmöten
SWEAs världsmöte 2009
Gult och Blått
swea art
SWEA Art har fått möjlighet att ställa ut hos Svenska Kyrkan i Bryssel. Proffs såväl som amatörer inbjuds att i regionala grupper arbeta under temat GULT och BLÅTT. Vernissage 27 september 2008 och utställningen pågår till och med 30 oktober.
Läs mer
Teckna och tävla!
teckningstavling
Delta i SWEA Internationals teckningstävling och ge din bild av Swea! Hon kommer att synas i trycksaker och på webbplatsen. Fina priser utlovas! Läs mer
Försommarmiddag i Stockhom
forsommarmiddag
SWEA Stockholm ordnar försommarmiddag i Bergianska trädgården den 11 juni.
Årets Sverigeresa
sverigeresan
SWEAs årliga sommarresa i Sverige går till Bohuslän 8 - 11 juli. Läs mer
 
Sommarlunchen i Bohuslän
sommarlunch
SWEA Göteborg lockar med Sommarlunch på restaurang Eat i Hunnebostrand den 23 juli. Läs mer
 
Traditionella sommarlunchen i Båstad
sommarlunchen
Som traditionen bjuder är alla Sweor välkomna till SWEA Örestads Sommarlunch på Strand/Skansen i Båstad den 16 juli.
Läs mer
Kalendern
Årets Sverigemiddag
sverigemiddagen
Sverigemiddagen med sedvanliga ingredienser plus lite till arrangeras i år av Västerås 7 augusti. Läs mer
 
Stipendieutdelning på Confidencen
confidencen
Sigrid Paskells stipendium i scenkonsterna delas ut på Confidencen 17 augusti till toner av Monteverdi.
Läs mer
 
SWEA-Guiden

information om att flytta ut, att flytta mellan länder och att flytta hem igen. Du hittar den på SWEAs webbplats

barbro osher


heimbold

svenskt näringsliv

invest in sweden agency

sony

sviv

Åsa-Lena har ordet
Kära Sweor,

SWEA Internationals årsmöte ägde rum i Skanör den 5 april. I samband med årsmötet hade den internationella styrelsen tillsammans med rådgivare och de tillträdande regionordförandena ett arbetsmöte för att diskutera och planera SWEAs utveckling och framtid. Ett stilla och fridfullt Skanör, som gjort för givande och kreativa samtal, mötte oss. Vår regionordförande i Mellanamerika, Maud Witt, hade sett till att allt från sängplatser till konferensrum och måltider fungerade perfekt. Tack Maud!

Det blev intensiva arbetspass då vi bland annat ur många olika synvinklar dryftade hur vi vill och kan förbättra SWEA. Vilka förändringar som behöver göras för att anpassa organisationen till utvecklingen och hur vi ska hantera en ständigt växande förening. Tankar och idéer flödade. Detta omfattande arbete håller i skrivandets stund på att sammanställas till en konkret handlingsplan. Vi bestämde bl a att tillsätta ett Advisory Board som ska bestå av kunniga Sweor med gedigen SWEA-bakgrund. På så sätt vill vi bevara värdefull erfarenhet och förhindra att den går förlorad. Tanken är att dessa Sweor ska kunna bistå oss alla med kloka råd och kreativitet och också borga för en viss kontinuitet inom vår förening.

Till vårt årsmöte hade vi glädjen att välkomna åtskilliga Sweor från Malmö och Örestad. Först samlades vi till en gemensam lunch där den glada stämningen och ljudnivån snabbt nådde sedvanlig SWEA-höjd. Höjdpunkten vid årsmötet var presentationen av Årets Svenska Kvinna, vår egen Swea Inger Schuberth samt våra stipendiater Dominika Górecka som erhöll Litteraturstipendiet och Carla Jonsson som tilldelades Agneta och Gunnar Nilssons Stipendium för Interkulturella relationer. Sigrid Paskells Stipendium i Scenkonsterna tilldelades sångerskan Ida Falk Winland. Vi kommer att hylla Årets Svenska Kvinna samt dela ut stipendierna i Litteratur och Interkulturella Relationer vid årets Sverigemiddag i Västerås den 7 augusti. Sigrid Paskells Stipendium i Scenkonsterna kommer liksom ifjol att delas ut på Confidencen i Stockholm i närvaro av Prinsessan Christina Fru Magnusson. De tre stipendierna är på USD 10 000 vardera. Jag hoppas, att många, många av er kan närvara vid dessa för SWEA så viktiga evenemang. Ida Falk Winland vann nu i april årets solistpristävling i Helsingborgs konserthus. SWEAs ordförande i Malmö Elisabeth Alsheimer fanns på plats och kunde gratulera henne å SWEAs vägnar. Maria Sundbom, Paskell-stipendiat år 2006, spelar i vår titelrollen i Anne Charlotte Lefflers pjäs Skådespelerskan på Stockholms Stadsteater.

Valberedningen har lagt ned ett stort arbete på att hitta nya ledamöter till vakanta poster i alla våra kommittéer. Jag tackar alla er som nu lämnar era kommittéuppdrag och påminner om, att vi inte vill tappa er och er kunskap. Alla nyvalda hälsar jag välkomna och hoppas att ni ska få en stimulerande och rolig tid med SWEA. Och alla er som sitter kvar på era poster vill jag naturligtvis också visa min uppskattning. Vad gäller SWEA-Nytt vill jag först och främst framföra vårt varmaste tack till avgående redaktören, Kicki Gourlaouen, som varit en professionell klippa försedd med en ängels tålamod. Det känns tryggt att veta, att du finns kvar för att hjälpa till med tekniken och som ett stöd i bakgrunden. Så vill jag hälsa vår nya SWEA-Nytt-redaktör Anne Peterson Bjuhr, också hon från Paris, hjärtligt välkommen. Jag hoppas att du ska trivas med oss alla.

Barbro Osher, vår stora välgörare och själv Swea, har nu i vår mottagit både Vasa Orden av Amerikas utmärkelse Årets Svensk-Amerikan och The Swedish Council of America's Great Swedish Heritage Award. SWEAs och mina allra varmaste gratulationer till dessa två mycket välförtjänta utnämningar.

Runt om i Sverige förbereds nu trevliga sommarevenemang. Vi som har möjlighet att kunna delta uppskattar er SverigeSweors ständiga arbete och gästfrihet! De Sweor som befinner sig i Stockholm den 20 augusti har möjlighet att delta i SVIVs konferens Svenskarna i Brasilien, Chile och Mexico se www.sviv.se. Höstens regionmöten äger rum i Seoul, Tunisien, Sydafrika, Atlanta, Minneapolis och Vancouver. Nästa Världsmöte kommer att hållas i Washington den 16-19 april 2009.

SWEA Forum kommer snart i era brevlådor, eftersom vi tidigarelagt utgivningarna till maj och november. Besök www.swea.org och din lokala SWEA-sajt ofta för att ta del av senaste nytt i SWEA-land. Läs också om vår utlysta tävling om att teckna din bild av hur en Swea ser ut!

Många kära hälsningar med en önskan om en vacker vår - och en skön höst för alla er på den nedre delen av klotet.

Åsa-Lena
 
SWEA Internationals årsmöte i Skanör
skanor Årsmötet kantat av intensiva arbetsdagar ägde i år rum i tysta Skanör. Läs mer
 
Inger Schuberth, Årets Svenska Kvinna
inger schuberth Vår egen Swea, Dr.phil. Inger Schuberth tilldelas utmärkelsen Årets Svenska Kvinna 2008 för sina stora insatser i att främja den svenska historien, kulturen och språket. Läs mer
 
Stipendieregn i Skanör
SWEA Internationals stipendiater 2008 har utsetts och kommer att hyllas vid SWEA-evenemang i Sverige i sommar. Läs mer
Pressmeddelandet


stipendiaterIda Falk Winland

Dominika Górecka

Carla Jonsson
Barbro Osher - Swea flerfaldigt hyllad
barbro osher Barbro Osher har betytt mycket för SWEA. 1989 grundade hon SWEA San Francisco och hon har alltid visat stor generositet mot SWEAs internationella organisation och mot svenskrelaterade institutioner och projekt i världen.

I år har Barbro mottagit Swedish Council of America´s finaste utmärkelse Swedish Heritage Award och även blivit utsedd till Årets Svensk-Amerikan. Utnämningen till Årets Svensk-Amerikan sker på Minnesotadagen 10 augusti i Växjö och Sweor inbjudes till ceremonin. Läs mer
 
Ett av SWEAs roligaste jobb!
forumredaktor Så säger Susanne Hederoth som varit SWEA Forums redaktör i tre år men som nu tycker det är dags att lämna över stafettpinnen.
Läs mer - sök jobbet
 
Välkommen Tampa Bay på Floridas Västkust!
tampa bay SWEA's 78:e avdelning invigdes den 15 mars 2008. Ordföranden Malin Samuelsson och hennes styrelse anordnade en magnifik kväll.

Vår internationella ordförande, Åsa-Lena, tillsammans med MAME's regionordförande, Maud Witt, invigde SWEA Tampa Bay med en traditionsenlig bandknytning. Symboliskt bands alla tre enheterna samman, och SWEA Tampa Bay är nu en egen avdelning med hela 75 medlemmar! Läs mer
 
Höstens regionmöten
regionmoten VEMA: Sydafrika 30 oktober - 2 november Läs mer

MEMA och OEMA: Tunisien 31 oktober - 2 november

VAME: Vancouver 3-5 oktober Läs mer

MAME: Minnesota 26-28 september Läs mer

OAME: Atlanta 3-5 oktober

ASIEN: Seoul 8-11 oktober Läs mer
 
SWEAs Världsmöte 2009
confidencen Nästa Världsmöte kommer äga rum i Washington DC den 15-19 april 2009 - skriv in i almanackan redan nu!
 
SWEA-Nytt
Har du synpunkter om eller tips och idéer till SWEA-Nytt?
Tveka inte att höra av dig till Anne Peterson Bjuhr, sweanytt (at) swea.org
 
Anne Peterson Bjuhr
Redaktör SWEA-Nytt

swealogo