Om brevet inte visas korrekt, läs det direkt på http://www.chapters-swea.org/sweanytt_2007/SWEANytt4okt07/index.html

swealogoNY
item2
asalenasn

Åsa-Lena har ordet

Kära Sweor,

Den svenska sommaren är kort. Jag hoppas att ni alla haft sköna och berikande ferier. Även om vädret i år inte varit lika soligt som jag minns det från mina barndoms somrar, så var det ändå lika roligt som alltid att få komma hem och uppleva allt det som Sverige har att erbjuda.

För Sweor från hela världen hemma på sommarlov har det bjudits många trevliga evenemang; en oförglömlig kulturresa runt Siljan, Sverigemiddag i Båstad med två stipendiater och vår nya ÅSKA, stipendieutdelning på Confidencen, alla trevliga sommarluncher runt om i landet och deltagande i SVIVs intressanta dagar som bjöd på Utlandsparlamentet och intressant information om Gulfstaterna. Jag kan inte nog understryka värdet i det som våra SverigeSweor gör för oss som kommer hem under en kort sommarperiod. Ej heller att förglömma är de UtlandsSweor som kommer hem och guidar oss på underbara äventyr i sina gamla hemtrakter. Jag lyfter på hatten och framför allas tack till er som så generöst ger av er sommartid för att planera och genomföra dessa evenemang som låter oss njuta av festlig samvaro med andra Sweor i sommarSverige.

Å SWEAs vägnar vill jag framföra vårt stora tack till Barbro Osher Pro Suecia Foundation och till Heimbold Foundation för deras förnyade ekonomiska stöd till SWEA, till Göta Kanalbolag som skänkte en kanaltur till vår ÅSKA, till Norstedts förlag för Herman Lindkvists historiebok till alla våra stipendiater, och till alla Er som möjliggjorde stipendieutdelningen på Confidencen. Vi hoppas på da capo.

Nu står hösten inför dörren. För SWEA gäller det först och främst våra sju regionmöten. Det är glädjande att så många anmält sig. Jag hoppas naturligtvis att mötena ska bli givande och engagerande att deltaga i.

En fråga att diskutera på dess möten är krishantering, som var ett av ämnena på SVIVs Utlandsparlament. Vi minns väl alla hur Sweor hjälpte varandra då orkanen Katrina slog till i New Orleans, för att bara nämna ett av många exempel. Vad kan vi göra i vårt nätverk för att förbereda oss för en eventuell katastrof där vi bor? Viktigt att ha talat om, innan något händer.

Ojämna år är valår i SWEA med många sista ansökningsdatum: Sista dag för ansökan till posten som Vice Internationell Ordförande är den 7 november.

Sista dag för ansökan till de sju posterna som Regionordförande är numera den 15 november. Dessa val har tidigarelagts så att valrörelsen inte skall kulminera under jul- och nyårshelgerna.

Dessutom måste vi snarast hitta en ny skattmästare. Vår nuvarande skattmästare Helene Wiorek har flyttat tillbaka till Sverige och ser sig tyvärr tvungen att lämna sin post på grund av nytt heltidsarbete. Vi är ledsna, men förstår att tiden inte räcker till för SWEAs ekonomi vid sidan av arbete och familj. Tack för Ditt fina arbete.

Sweor! Vi behöver er sökhjälp här! Alla kandidattips mottages med stor tacksamhet! Mer information om sökandet av ovanstående poster finns på annan plats i SWEA-Nytt!

Helena Litwak är från och med den första september anställd på vårt kansli. Välkommen Helena, hoppas att du ska trivas med oss alla.

SWEAs årsmöte 2008 kommer att äga rum i Skanör och blir ett arbetsmöte. Årsmötet är naturligtvis öppet för alla Sweor, men inga kringarrangemang kommer att anordnas. Nästa världsmöte äger rum våren 2008 i Washington DC.

Som alltid är det min förhoppning att vi ska få en aktiv och givande SWEAsäsong och jag ser fram emot samarbetet med er.

Många kära hälsningar

Åsa Lena Lööf

SWEAs Världsmöte 2007 i samarbete
ud
si
visitsweden
IsabyecSM1
sweden
Huvudsponsor för SWEAs Världsmöte
IKEA1
item7a6b1
rodsegel1

foto från Gotland: ©Christina Gourlaouen

Utdelning av Sigrid Paskells Stipendium på Confidencen

kdellert

Som vanligt kan verkligen våra Sweor ordna värdigt, högtidligt och minnesrikt.

Så skriver Barbro Swedenborg Greene om en storslagen eftermiddag på Confidencen i somras. Läs Barbros artikel i sin helhet här.

Läs också mer om föreställningen och stipendieutdelningen, där Marcus Forss mottog Sigrid Paskells stipendium, här.

Teaterchefen Kjerstin Dellert foto: ©Kerstin Alm

Sverigemiddagen

bastad

foto: ©Kerstin Alm

item7a6c1
bastad2

Tvåhundra Sweor från hela världen deltog på Sverigemiddagen som ägde rum den 8 augusti i Båstad i SWEA Örestads regi.

Marianne Forssblad, Årets Svenska Kvinna mottog sin utmärkelse. Yuliana Grigoryeva erhöll årets litteraturstipendium och Kajsa Hallberg fick Agneta och Gunnar Nilssons stipendium för interkulturella relationer. Läs Ninni Petterson Wästbergs rapport Kajsas brev till alla Sweor Stipendier och bildsvep

item7a6b
dala29

Dalaresan

Morakullan, tillika Los AngelesSwean, Kerstin Alm bjöd 50 Sweor från hela världen på en oförglömlig tredagarstur runt Siljan. Tällberg, Nittsjö, Mora, Våmhus, Siljansnäs, Sjugare, Leksand och Dalhalla. Den ena vyn skönare än den andra och de glada skratten klingade under hela resan. Läs mer

Kerstin Alm

SVIV-dagarna - Utlandsparlamentet och SWEA/SVIVs Globala Nomader

item7a6
confidensen

Utlandsparlamentet behandlade viktiga frågor för alla utlandssvenskar. Drygt 250  personer, varav många Sweor, från världens alla hörn deltog i diskussionerna om allt från legala frågor, forskning och utbildning  till krisberedskapen på olika orter, när SVIV (Föreningen Svenskar i Världen) anordnade det första Utlandsparlamentet i Sverige efter finsk förebild . Läs mer

foton: ©Kerstin Alm

Samarbetspartner
utrdepSVIV
svivlogoMskugga

Årets Globala Nomader, Jonas Melin och Carl Mauzy fick mottaga USD 2.000 var för sina intsiktsfulla uppsatser om hur det är att växa upp i olika länder. Utdelningen skedde på SVIV-dagen i Stockholm i augusti.

Det finns helt enkelt för mycket värld och för lite tid. Läs mer

Åsa-Lena Lööf med Jonas Melin

BarbroOsher
heimboldLogo
SvNaringslivSM

Kalender för höstens regionmöten

region

VAME: Phoenix, Arizona, den 12-14 oktober.

MAME: Chicago, IL, den 27-30 september.

OAME: Princeton, NJ, den 6-7 oktober.

VEMA: Barcelona den 4-7 oktober.

MEMA: Rom den 12-14 oktober (arbetsmöte, inget program anordnas men årsmötet är givetvis öppet för intresserade Sweor).

OEMA: Dubai den 9-11 november.

Asien: Kuala Lumpur den 24-27 oktober.

IsabyecSM
sonysmall2
SWEA
item12
Email Marketing by