Om du har svårigheter att läsa brevet eller ej får upp bilderna läs direkt på http://www.swea.org/sweanytt2006/nr5/index.html

LogoSWEANytt5
sivlucia
noel item4

foto: © Kerstin Alm

Siv har ordet

Kära Sweor!

I dagarna sprider Lucia och hennes vitklädda följe sitt ljus och sin vackra sång i vårt decembermörker. SWEAs alla julmarknader är över och nu lackar det mot jul. Våra svenska Lucia- och jultraditioner väcker intresse och uppskattning världen över. Det känns härligt att vara ordförande i en förening, där medlemmarna så entusiastiskt och åskådligt sprider kunskap om vår svenska kultur och våra traditioner.

Mitt i alla Era julbestyr vill jag påminna om vårt Världsmöte i Amsterdam 18 – 22 april 2007. Sista anmälningsdag är den 15 januari. Konferensprogrammet omfattar två dagar och bjuder på intressanta och berikande föreläsningar, information, frågestunder och workshops. Vi kommer att introducera vår nya hemsida, Tina Nordström skall berättar om sitt liv och framträdande representanter för NSU (Nämnden för Sverigefrämjande i utlandet), UD, Svenska Institutet, Visit Sweden och SVIV deltar i vårt Världsmöte för att presentera Sverige-bilden av idag och beskriva strategin för att utveckla ett ännu starkare varumärke för Sverige. Kom, lyssna och diskutera! Man kan delta i endast denna del av konferensen för en kostnad av 10 euro. Länk till det reviderade programmet finns längre ner i nyhetsbrevet. För Er som är intresserade av Amsterdam och holländsk kultur har SWEA Holland tagit fram ett innehållsrikt alternativt program.

Tiden ilar och Tina Nordström är snart Fjolårets Svenska Kvinna. Fram till den 10 januari kan Ni föreslå 2007 års kandidater till Sigrid Paskells Stipendium och till Årets Svenska kvinna.

Den 31 december är min tid som internationell ordförande i SWEA över och jag kommer sannolikt att flytta hem till Sverige nästa år. Där väntar ett helt nytt liv på landet, fjärran från storstadslivet i London. De tre år jag suttit i Internationals styrelse har varit otroligt berikande och roliga. Jag har haft förmånen att få träffa många av de närmare tusen Sweor som aktivt arbetar inom vår organisation. Överallt har jag blivit varmt välkomnad och väl omhändertagen. Jag vill tacka Er alla för de här åren. Jag vill också tacka SWEAs styrelse, kansli, avdelningsordförande, kommittémedlemmar och alla Ni andra som stöttat och assisterat mig. Det har varit oerhört stimulerande och lärorikt att få leda SWEA tillsammans med Er. Åsa-Lena Lööf och jag har under två år arbetat sida vid sida och jag är övertygad om att hon med sin stora kompetens kommer att föra SWEA framåt. Ninni Pettersson-Wästberg har utsetts till t.f. vice ordförande, och å styrelsen vägnar hälsar jag henne hjärtligt välkommen. Jag önskar Er båda lycka till på Era nya poster.

Julen är en sann familjehögtid och nu unnar vi oss en välbehövlig vila från det vardagliga arbetet. Från den 16 december och fram till den 7 januari råder ett e-post upphör inom SWEA. Som vanligt kommer jag att fira julen på Grimslätt och hoppas att det faller lite vitt från himlen som lyser upp i vintermörkret på landet. SWEA Internationals styrelse tackar Er alla för Ert intresse och Er medverkan under året som snart gått och önskar Er en Lugn och Fröjdefull Jul och ett Gott Nytt År.

SWEA-hälsningar,

Siv

item34a
Gynna våra annonsörer, sponsorer och
item9a
item7
paket

 

Ny hemsida - med bibehållen SWEA-känsla

item9a1

bild: Jenny Redin

SWEA Internationals webbredaktion inledde arbetet med en ny webbplats i början av november. Webbredaktionen för ett nära samarbete med referensgrupper som representerar olika delar av SWEAs verksamhet.

-Samtidigt som vi vill skapa något nytt, så är det viktigt att vi inte tappar bort den ursprungliga SWEA-känslan, betonar Helen Rindforth som är projektledare för arbetet. Planen är att webbplatsen ska lanseras i slutet av januari. Efter det finns möjlighet för de lokalavdelningar som vill, att använda den nya layouten till sina egna webbplatser.

item11
lucia2006

 

Svensk Jul i SWEA-land

Från Tokyo i öster till Hawaii i väster bjuds på färgrika glimtar av såväl det traditionsrika som det moderna Sverige och SWEAs välbesökta julmarknader ger avdelningarna fina intäkter för deras Sverigefrämjande verksamheter.

item9a1a

Fler foton längre ner på sidan!

Anna Svensson Boston Lucia 2006

SWEAs Världsmöte i Amsterdam

ikea
tulpaner

Ni har väl bokat in den 18-22 april i almanackan? Då är det nämligen dags för SWEAs Världsmöte i Amsterdam! Världens alla Sweor är välkomna och det finns väl ingen som vill missa Holland när tulpanerna blommar! Det blir SWEA-konferens, årsmöte och intressanta utflykter. SWEA Holland hälsar alla välkomna! Sista anmälningsdag är den 15 januari 2007. Sedan förra SWEA-Nytt har inbjudan, anmälan och programbeskrivningar reviderats. Du hittar de nya här - läs mer

item9
sonysmall2

SWEA Los Angeles instiftar filmstipendium

filmrulle

När SWEA Los Angeles firade 25-årsjubileum 2004 beslöt man att instifta en fond för ett filmstipendium. I samarbete med det svenska generalkonsulatet kommer det nya stipendiet på USD 7000 för första gången delas ut under filmfestivalen i Palm Springs i januari 2007. Mottagaren kommer även hyllas vid en särskild mottagning.

BarbroOsher

SWEA som julklapp

SvNaringslivSM

Ett presentkort på ett årsmedlemskap i SWEA kan vara en välkommen julklapp till rätt person. Mottagaren skall vara kvinna och svensktalande. Hon skall redan bo i utlandet eller vara på väg att flytta utomlands. Mottagaren kan också vara en svensktalande kvinna som bott länge utomlands och nu flyttar tillbaka till Sverige. Då finns det möjlighet att ge bort ett presentkort med medlemskap i SWEA. Kontakta medlemsansvarig eller ordföranden i din avdelning för mer information!

jul
svivlogo150

Sweor i blickpunkten

IsabyecSM
harvey170

Dr Ann-Charlotte Harvey, Kalifornien-Swea sedan ett kvartssekel och professor i Drama vid San Diego State University, har tilldelats Sven A Eliason Award av svensk-amerikanska handelskammaren i Los Angeles.  Ann-Charlotte har ägnat större delen av sitt yrkesliv åt forskning och översättning av svenska författare, bl a Strindberg, till engelska. Hon har också satt upp många teaterföreställningar i USA.

heimboldLogo
item29
grigieneli

Jurgita Grigiene är SWEA-medlem i Vilnius sedan många år. Hon är en svensktalande litauiska, advokat, och verksam i Litauens näst största stad, Kaunas. Jurgita har utsetts till svensk honorärkonsul vid det nya konsulatet i Kaunas som invigdes i april 2006 i närvaro av Sveriges ambassadör och den litauiske justitieministern.

barbroosher

Barbro Osher, grundare av SWEA San Francisco, Årets Svenska Kvinna jubileumsåret 2004 och generalkonsul i San Francisco, har nyligen utsetts till hedersdoktor vid Göteborgs universitet. I det nyuppförda De Young-museet i San Francisco har avdelningen för modern konst fått namnet Barbro and Bernard Osher Wing som en erkänsla för deras generösa donationer.

item35a2

Mer jul i SWEA-land!

Ett bildsvep från SWEAs Julmarknader:

SWEA
julBoston boston3
Email Marketing by