Årgång 3 Nummer 5

September 2005New Orleans efter Katrina
 


Eva Trivigno, SWEA-ordförande i New Orleans, och hennes man Pat återvände några timmar för att se om sitt hus och sina katter.
 

Siv har ordet . . .

Kära Sweor,

För de flesta av oss lider nu sommaren mot sitt slut och snart kommer hösten med vackra färger och klar hög luft. Det är på det sätt jag helst vill beskriva hösten på. Jag är en typisk höstmänniska som känner hur lugnet återvänder efter en oftast hektisk sommar då man försöker hinna med så mycket som möjligt. Andra Sweor går nu mot våren och har sommaren med lov och ledighet framför sig.

Under sommaren har många av oss träffats i olika sammanhang i Sverige. Luncherna i Båstad och Fiskebäckskil hade som vanligt stor uppslutning liksom sommarens onsdagsluncher i Skanör. Sverigedagarna, som i år gick till Gotland, var fulltecknade långt i förväg. Sverigemiddagen i Göteborg utgjorde den festliga avslutningen på sommarens alla SWEA-aktiviteter. Där delade vi ut våra stipendier och korade Årets Svenska Kvinna. Vi kryssade genom skärgården ut till Styrsö eller spelade golf i strålande sol. Nästa dag bjöd på utflykt med konsthantverk i fokus till Nääs Slott. Ett varmt tack till alla arrangörer av dessa trevliga sommarprogram.

I augusti var det dags för invigning av den sista hästen, Hawaiihästen, som skänkts till Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Stockholm. Nu står den så fint utanför några fönster på en av vårdavdelningarna och förgyller utsikten för barnen.

Samma dag hade representanter för SWEA ett mycket givande möte med Svenskar i Världen (SVIV) där vi beslutade att fördjupa samarbetet kring våra organisationers gemensamma intressen. SVIV lägger ned ett omfattande arbete på att tillvarata och förbättra utlandssvenskarnas rättigheter i Sverige. Återigen vill jag uppmana Er att bli personliga medlemmar i SVIV. Sweor får rabatterad medlemsavgift. Läs mer om SVIV på www.sviv.se

Vi har alla med förfäran följt händelserna i New Orleans och sett vilken förödelse Katrina ställt till med i denna särpräglade och charmerande stad där vi så nyss hade vårt lyckade världsmöte. Våra tankar går till alla som drabbats och i synnerhet våra Sweor med familjer.

Det är otroligt glädjande att se hur väl vårt nätverk fungerar när det sätts på prov vid svåra katastrofer. Maud Witt, regionordförande i Mellersta Amerikas och Eva Trivigno, avdelningsordförande i New Orleans har arbetat intensivt med att få kontakt med samtliga Sweor i Louisiana. I skrivandets stund har de flesta lokaliserats. SWEA i Austin, Houston, Dallas, Atlanta och Florida och även mer avlägsna avdelningar står beredda att hjälpa de Sweor som kan komma att behöva hjälp.
New Orleans Sweor! Om Ni är i behov av hjälp kan Ni kontakta Maud Witt i Houston [email protected] Vi följer genom Maud och Eva utvecklingen dag för dag.

Insamlingen med bidrag från Sweor världen över i samband med katastrofen i Asien gav ca 375.000 SEK. Barnhemmet är i full gång och har i dagarna fått 100.000 SEK. Resterande belopp kommer att utbetalas senare, efter det att vi tillsammans med dem som driver barnhemmet har beslutat var pengarna bäst kommer till användning. För mer information om verksamheten, se "Veckobrev från Barnhemmet" från "Barnhem Thai-Swedish Foundation"

Den 7 september invigdes SWEA München där Maud Larsson regionordförande i Östra Europa/Mellanöstern/Afrika och jag hade den stora glädjen att tillsammans med ordförande Catarina Holtz få knyta vårt numera så välkända SWEA-band. Vi hälsar alla Münchensweor, som redan är 86, hjärtligt välkomna in i vår gemenskap.

Det är med stor glädje som jag hälsar Susanne Hederoth, SWEA Zürich, välkommen som ny redaktör för SWEA Forum. Susannes debut blir det nummer av Forum som kommer till jul. Snart kan Ni läsa en närmare presentation av Susanne på hemsidan.

Agneta Nilsson mottar sin mycket hedrande utmärkelse, Great Swedish Heritage Award for 2005, den 30 september i Philadelphia. Alla vi Sweor gratulerar och saluterar vår Grundare!

Snart är det dags att åter samlas till våra regionmöten. Åsa-Lena Lööf, vår viceordförande, åker till Boston och Hawaii. Själv reser jag till Aten, Rivieran och Tokyo. Jag ser fram emot att få träffa många av er under dessa dagar.

Kära SWEA-hälsningar,

Siv

HJÄLP TILL DE ORKANDRABBADE

Länken ovan ger en översikt av nordamerikanska organisationer som f n koncentrerar sina insatser till de orkandrabbade i amerikanska södern.

SWEA International


utlyser posterna

Internationell Vice Ordförande
och
Annonsansvarig för Forum

Läs mer >>>

Barbro S. Osher, ÅSK 2004
har donerat 43 miljoner kronor till Karolinska Institutet för ett forskningscentrum för utvärdering av alternativa behandlingsformer.

Läs mer
>>>

Gotlandsdagarna Läs mer >>>Sommarlunchen i Båstad
Läs mer
>>>


Sverigemiddagen  Läs mer >>>
 Sommarlunch i Fiskebäckskil
Läs mer
>>>

 


SWEA Art   Läs mer >>>

"Det är ju så kallt i Sverige"

Har du hört det yttrandet och slitits mellan lusten att hålla med och önskan att försvara gamla Svedala? Vad skall man göra?

Läs mer >>>

 

SWEA-Guidens Personbank

SWEA erbjuder ännu ett strålande tillfälle att nätverka. SWEA-Guidens Personbank saknar fortfarande din CV!

Läs mer >>>

 

Tipsa om nya medlemmar!

Vinnare av sommarens tävling bland de som tipsat om nya medlemmar till SWEA är Aivi Pertel Torres!

Läs mer >>>

 

SWEA-Guiden – En fantastisk källa till information

I SWEA-Guiden kan man hitta information om mycket som är bra för den som ska eller har flyttat till en ny ort. Vi ordnar nu en tävling  . . .

Läs mer
>>>

Ny Månadens Avdelning


Malmö

 

Bilder och mer >>>

"En av oss" - intervju

Ni kanske har sett att det ibland här i SWEA-Nytt står Framkom. Du kanske inte har undrat vad Framkom är, men vi tänkte ändå att vi skulle presentera oss och vad vi jobbar med.

Läs mer >>>

 

Om du flyttar / vill vara Swea

Som SWEA-medlem kan man ta med sig sitt medlemskap när man flyttar mellan städer, länder och världsdelar!

Läs mer >>>


SWEAs sjukförsäkring

Du vet väl att IHI sjukförsäkring ger dig fördelaktiga 10% i SWEA-rabatt?

Läs mer >>>

 

Invigning av
SWEA München


SWEA München invigdes
den 7 september.
Läs mer >>>

Planera redan nu!

Nästa Världsmöte blir i Dubai i mars 2007!

 

Se upp för luriga avsändaradresser!

En del roar sig tyvärr med att stjäla avsändaradresser och skicka ut infekterade mejl och bilagor. SWEA-Nytt har som avsändare webbmoster  Margaretta Simpson
och  [email protected] Detta är den ENDA avsändaradressen med "swea.org" och den används ENBART när SWEA-Nytt ges ut.

Hästar som kommit i mål 

HAWAII 


ORANGE COUNTY/
SAN DIEGO

Läs mer >>>

Ny redaktör för SWEA Forum


Susanne Hederoth, medlem i SWEA Zürich har blivit utsedd till ny redaktör för den internationella medlemstidningen SWEA Forum.

 

Svensk radio och TV på nätet

Besök www.sr.se, www.svt.se www.radiosweden.se, www.tv4.se, och andra som sänder nyheter, musik och hela program. Man kan t.ex. se TV4:s nyheter på nätet – även lokalnyheterna!

Det finns fortfarande några platser kvar till höstens regionmöten - anmäl dig idag!

Välkommen till RM i Tokyo
19-23 oktober 2005
Läs mer >>>

Välkomna till MEMAs RM i Nice 14 - 16 oktober 2005!
Läs mer >>>

Välkommen till
Regionmöte i Dallas
21 -23 oktober 2005
Läs mer >>>

Välkomna till Aten
6 - 8 oktober 2005!
SLUTSÅLT

Varmt välkomna till
Boston och New England!
14 - 16 oktober 2005
Läs mer >>>

SWEA Hawaii hälsar alla Sweor välkomna till RM  i Honolulu
3 - 6 november 2005
Läs mer >>>

Förslag till medlemsförmåner?
Om du har förslag på medlemsförmåner för oss Sweor, skicka gärna ett e-mail till [email protected].

SWEA i samarbete med


Svenskar i Världen
The
Heimbold
Foundation
Läs dem allaLäs tidigare utgåvor
 på webben

Annonsera med SWEA!
Sätt upp din annons på "Annonspelaren" på www.swea.org! Kontakta [email protected]swea.org för priser och mer information.

Skicka SWEA-Nytt vidare till de Sweor som inte fått nyhetsbrevet,
tryck ut och dela med dig till dem som inte har e-post!
Direkt adress till SWEA-Nytt webben är  http://www.swea.org/swea_nytt_5_05.htm

 

 

OBS! Om Du har synpunkter på SWEA-Nytt skicka e-mail till sweanytt@swea.org
Skriv i rubriken "SWEA-Nytt"


SWEA-Nytt publiceras av SWEA International
© SWEA International 2003-2005