Årgång 3 Nummer 3

Maj 2005


 

Rapporter i ord och bild från SWEAs VÄRLDSMÖTE

Läs mer >>>


Vad vi lärde oss i
New Orleans!

Tre späckade dagar med Styrelsemöte och
Work Shops

Läs mer >>>

Siv har ordet . . .

Kära Sweor,

Nu har vi vårt första världsmöte bakom oss och det blev en fantastisk succé. Mer än 300 Sweor från hela världen samlades för att delta i workshops, lyssna på styrelsemötet, lära mer om SWEA, umgås och njuta av den härliga vårstämningen i musikens New Orleans. Läs mer om dessa varierande, roliga och mycket trevliga dagar här i SWEA-Nytt.

Eva Trivigno, Margareta Horiba, Malle Vogel och många New Orleans-Sweor har arbetat i närmare i två år med detta evenemang. De har gjort ett otroligt jobb som vi alla kunde njuta resultatet av. Vi tackar Er alla varmt för Er stora insats. Jag vill också framföra ett tack till alla andra Sweor runt om i SWEA-land som hjälpte till att göra detta möte så fint.
 
Bland höjdpunkterna på mötet var utnämningen av Årets Svenska Kvinna: missionären Dr. Ingrid le Roux, som arbetar bland de fattiga i Sydafrika. Tre stipendier gick till välkvalificerade kandidater, Lena Norrman – litteratur, Karin Söderholm Lindelöv – Interkulturella relationer och Sebastian Michanek - Sigrid Paskells stipendium inom scenkonsterna.

Vi kunde också vid mötet berätta att SWEA fått fler sponsorer.
Förutom Svenskt Näringsliv räknar vi nu till våra välgörare Barbro Osher Pro Suecia Foundation, The Heimbold Foundation, Sony Ericsson samt Invest in Sweden Agency (ISA). Tack till dem alla för deras generositet.
 
SWEA och Sweor världen över samlade ihop ca SEK 300.000 som genom Svenska Kyrkan i Utlandet skänktes till barnhemsprojektet för barn i Phuket som blev föräldralösa vid tsunamikatastrofen. Ett av husen som byggts är uppkallat efter oss till Bahn SWEA Barnhem.

Kerstin Alm VAME och Maude Vännman MEMA avgår den 30 april som regionordförande. Vi tackar Er båda för Er insats och allt Ni gjort för SWEA. I deras ställe hälsar vi Britta Armstrong, San Diego och Monica Hallworth, Paris varmt välkomna till styrelsen.

Vår förträffliga redaktör Ann-Sofi Ljung Svensson avgår efter nästa nummer av Forum och vi letar just nu efter en ny redaktör. Även tjänsten som annonschef är ledig, eftersom Eva Malm efter några fantastiska år avgår för att istället ägna sig åt PR-kommittén. Ett stort tack till Er båda för ovärderliga insatser. Jag är säker på att det finns många duktiga Sweor som kan efterträda Ann-Sofi och Eva. Det gäller bara att ta steget och våga. Dessa båda poster ger en mycket bra arbetslivserfarenhet, som kan komma till användning när det en gång är dags att återvända till Sverige. Ni vet väl att alla som arbetar med SWEA har rätt att få ett arbetsintyg. Annonserna finns på hemsidan www.swea.org samt i Forum som kommer ut i slutet på maj. Sista ansökningsdag är den 1 juli.

SWEA Guiden växer och allt fler avdelningar kommer in med sin platsinformation. Om Ni inte redan upptäckt detta förträffliga hjälpmedel, så titta in på www.sweaguiden.com. Där finns information om allt från tropiska sjukdomar till skolinformation och Sweors speciella smultronställen världen runt.

SVIV (Svenskar i Världen) erbjuder Sweor en rabatterad medlemsavgift. Jag uppmanar Er alla att gå med i SVIV, som arbetar intensivt för utlandssvenskarnas rättigheter. Den 17 augusti anordnar SVIV en heldagskonferens i Stockholm med temat ”Svenskarna i Kina” Läs mer på SVIVs hemsida www.sviv.se

Nu har våren kommit till Sverige och jag tänker nostalgiskt på blåsippor, vitsippor, skirt grönskande lövträd och fågelkvitter. Hela naturen sjuder av förväntan inför den stundande sommaren. Då åker många av oss hem och träffar, släkt och vänner. Tröttnar vi på släkten finns det gott om SWEA-aktiviteter att fördriva tiden med. I juli kan vi åka på Gotlandsdagar och avnjuta sommarluncher i Båstad och Fiskebäckskil. Den 11 augusti har vi den traditionella Sverigemiddagen. Läs mer om SWEA-sommaren på vår hemsida www.swea.org

Jag vill nu avsluta dessa rader med att önska er alla en härlig valborgsmässohelg, med fina vårsånger och kanske på sina ställen även en valborgsmässoeld.

Kära SWEA-hälsningar,

Siv

Amerikansk utmärkelse till Agneta Nilsson – Hurra!

The Swedish Council of America har beslutat att ge Agneta Nilsson sin ”Great Swedish Heritage Award for 2005”.

Läs mer >>>

Årets svenska kvinna


Läs mer >>>

Litteraturstipendiet

Läs mer
>>>

Interkulturella stipendiet

Läs mer
>>>

Sigrid Paskells stipendium

Läs mer
>>>

Kerstin och Maude - två klippor i SWEA

Kerstin Alm och Maude Vännman. Så olika – men lika finurliga och suveräna. Kerstin och Maude avgår som region-ordförande och som styrelse-ledamöter men lyckligtvis inte som aktiva Sweor!

Läs mer >>>

Information till alla Sweor från “Medlemsregistret”.

Medlemsregistrering

Under Världsmötet i New Orleans nyligen talades det mycket om medlems-rapportering.
Jag vill därför informera er att ALLA medlemmar med korrekt e-mailadress får detta Nyhetsbrev. Fråga din SWEA-kompis om hon får det, om inte be henne ta kontakt med members@swea.org Orsaken kan vara ej inskickad blankett, ej insänd medlemsavgift eller inkorrekt uppgift i registret.


Läs mer >>>

 

Agneta Nilssons Stipendium

Det stipendium som hittills hetat SWEAs Stipendium för Interkulturella Relationer byter från och med vårens årsmöte namn till Agneta Nilssons Stipendium för Interkulturella Relationer.

Läs mer >>>
 

Ny regionordförande i MEMA fr.o.m 1 maj

Monica Hallworth har bakgrund som Swea i New Jersey och i Paris där hon var ordförande i tre år. I MEMA var hon först sekreterare, sedan vice ordförande och kom tillbaka som sekreterare igen det tredje året. Monica har också suttit i SWEAs redaktionskommitté.
Läs mer >>>

Ny regionordförande i VAME fr.o.m 1 maj

Britta Armstrong har sammanlagt drygt fyra år bakom sig som ordförande i San Diego och de sista månaderna som vice ordförande i VAME. Britta har även suttit i flera internationella kommittéer.

Läs mer >>>

Regionmöten 2005!

VEMA och OEMA: Aten  (6 - 9 oktober)
MEMA: Rivieran (14 - 16 oktober)
OAME: Boston (14 - 16 oktober)
MAME: Dallas (21 - 23 oktober)
VAME: Hawaii (3 - 6 november)
Asien: Tokyo (20 - 23 oktober)

Läs mer
>>>

Gotlandsdagarna 13 - 15 juli

Sverigemiddagen i Göteborg 11 augusti

Sommarlunchen i Båstad 13 juli

Sommarlunch i Fiskebäckskil 27 juli

SWEA Art i Göteborg 8 - 12 augusti

Läs mer >>>

Planera redan nu!

Nästa Världsmöte blir i Dubai i mars 2007!

 

 

 Världsmöteslotteriet

Lotteriet blev en stor succé. Med hela 63 vinster, som skänkts av våra sponsorer, olika företag och enskilda Sweor, var succén nästan given från början,  men utan alla Er som hjälpte till med försäljningen av lotterna,  hade vi inte lyckats så bra. Ett stort och varm tack till Er alla. De 4 första priserna vanns av Margareta Tönisson (San Francisco), Fanny Farkas (New York), Kerstin Kallert (Denver) och Christina Vollert (Göteborg)

Ny avdelning i Austin, TX

Vid årsmötet i New Orleans godkändes SWEA Austin som ny avdelning. De har en fungerande styrelse med alla poster tillsatta och 35 medlemmar. Ordförande är Elisabeth Kihlberg.

Använd SWEAs medlemsförmåner

Den aktuella listan finns hittar du på www.swea.org

Läs om SWEAs alla  medlemsförmåner >>>
 


Förslag till medlemsförmåner?
Om du har förslag på andra medlemsförmåner för oss Sweor, skicka gärna ett e-mail till benefits@swea.org.

Framtid och medlemmar

SWEA behöver öka sitt medlemstal med ca 10 procent detta år för att uppnå budgetmålet utan att höja medlemsavgifterna. I första hand vill vi uppmana avdelningarna att rapportera sina uppgifter snabbare och mer korrekt, men vi vill också uppmana alla medlemmar att försöka värva varsin ny medlem.

Läs mer >>>

Förnya ditt medlemskap

Hjälp din avdelning genom att förnya ditt medlemskap för 2005. Om du inte förnyar i tid kan du råka ut för att du inte får fortlöpande information som t ex detta nyhetsbrev eller lokala nyheter!


Ny Månadens AvdelningBilder och mer >>>


"En av oss" - intervju


Månadens intervju är med Berit Radenkrantz, SWEA Bangkok

Läs mer >>>

 

SWEA Saudi läggs ner

Den 15 december samlades de sista 7 Saudi-Sweorna på Sveriges ambassad i Riyadh för att äta en sista middag tillsammans. ” Vi fick en underbart god middag och hade en verkligt trevlig kväll. Efter all härlig gemenskap under åren och alla trevliga människor man mött känns det mycket tråkigt att avsluta SWEA i Saudi, vi som har hållit på sedan 1996. Men allt roligt har ju ett slut.” – Ingela Boogh

 Redaktör sökes

SWEA International söker ny  redaktör till Forum med tillträde under våren 2005
Läs mer
>>>

Annonsansvarig sökes

SWEA International söker annonsansvarig för Forum och för Hemsidan.
Läs mer >>>SWEA tackar alla sponsorer
och lotterigivare!
Läs mer
>>>

SWEA i samarbete med

 

The
Heimbold
Foundation

 
Läs dem allaLäs tidigare utgåvor
 på webben

Annonsera med SWEA!
Sätt upp din annons på "Annonspelaren" på www.swea.org! Kontakta advertising@swea.org för priser och mer information.

Skicka SWEA-Nytt vidare till de Sweor som inte fått nyhetsbrevet,
tryck ut och dela med dig till dem som inte har e-post!
Direkt adress till SWEA-Nytt webben är  http://www.swea.org/swea_nytt_3_05.htm

 

 

OBS! Om Du har synpunkter på SWEA-Nytt skicka e-mail till sweanytt@swea.org
Skriv i rubriken "SWEA-Nytt"


SWEA-Nytt publiceras av SWEA International
© SWEA International 2003-2005