Nahima Lanjri
Nieuwsbrief mei 2010
In dit nummer
Verkiezingen op 13 juni
Onze kopman is een vrouw!
Wie lust er geen groen blaadje?
Snel-Belgwet wordt verscherpt
Staatssecretaris moet "den boer op"
Wachttijden aan vreemdelingenloket moeten korter
Kinderen aanzetten tot bedelen is uitbuiting
Werken aan voetgangerstunnel zullen hinder veroorzaken
Bezoek aan het kerkschip in Antwerpen
Vastencampagne Broederlijk Delen succesvol afgesloten
Bezoek aan sociale kruidenier 't Kabaske in Essen
Nahima in beeld
Verkiezingen op 13 juni 
 

verkiezingenOp zondag 13 juni verkiezen we een nieuw Belgisch Parlement na drie bijzonder moeilijke jaren. Vooral de communautaire dossiers haalden heel vaak de media. En ook al is de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde nog niet gesplitst, CD&V heeft wel onverdroten naar een eerbare oplossing gezocht. Steeds hebben we onze beste mensen  Yves Leterme, Herman Van Rompuy, Jean-Luc Dehaene en Marianne Thyssen ingezet en ook nu geven we niet af: via een onderhandelde, redelijke oplossing willen we nog steeds ons land grondig hervormen opdat het  beter zou functioneren.

Nadat in Kamer en Senaat gisteren de laatste stemmingen plaats vonden,  werd het parlement ontbonden.

Onze kopman is een vrouw!
 

Marianne ThyssenOp vraag van Yves Leterme en het politiek bestuur zal Marianne Thyssen tijdens de komende verkiezingen de Senaatslijst trekken voor CD&V. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat zij ook deze taak tot een goed einde zal brengen. Dat heeft ze reeds bewezen in het Europees parlement en zeker ook als voorzitter van onze partij. Ik steun haar dan ook ten volle bij deze keuze!

Daarnaast moeten we uiteraard ook Yves Leterme bedanken voor al wat hij voor het land en onze partij heeft betekend. De manier waarop hij nu zijn verantwoordelijkheid neemt getuigt opnieuw van grote klasse en ik ben er dan ook van overtuigd dat hij ook in de toekomst nog een belangrijke rol zal spelen.

Wie lust er geen groen blaadje?
 

steviaBelgiŽ telt momenteel ongeveer 610.000 mensen met diabetes. 1 op 12 Belgen lijdt aan deze ziekte. Dit cijfer zal naar alle verwachting oplopen tot 750.000 tegen 2030. Jaarlijks sterven zo'n 5.600 mensen aan deze aandoening. Ook wereldwijd gaat het aantal gevallen van diabetes angstwekkend de hoogte in. Er zijn vandaag bijna 300 miljoen diabetespatiŽnten, bijna 10 keer zoveel als in 1985. Een organisatie die het onderzoek naar deze aandoening stimuleert is het universiteitsfonds 'Jouw gezondheid'. Als meter van deze organisatie ontving ik samen met peter Kris Peeters een delegatie. Zij stelden nl. de steviaplant voor, een suikervervanger die binnenkort wordt toegelaten in de EU, ga voortaan dus voor een groen blaadje in plaats van een klontje suiker. Samen met de Minister-President beloofde ik de nodige initiatieven te zullen nemen opdat de steviaplant als volwaardig alternatief wordt erkend.

60.000 extra werkzoekenden in 2010: ons antwoord

 

De topman van de VDAB, Fons Leroy, noemt 2010 het zwartste jaar ooit op vlak van werkgelegenheid, omdat er dit jaar nog 60.000 extra werkzoekenden bij zullen komen. Op zich is dit een normaal gegeven, want de arbeidsmarkt loopt altijd wat achter op het economisch herstel, dat zich nu langzaamaan toch begint te voltrekken. Ook zijn er tijdens het laatste kwartaal van 2009 al 6000 nieuwe jobs bij gekomen. Dat is niet veel, maar dit lichte herstel komt wel wat vroeger dan verwacht.

 

Lees hier meer

 

Snel-Belgwet wordt verscherpt
 

De snel-Belgwet wordt gevoelig verscherpt. Ik drong reeds lang aan op een aanpassing en werkte achter de schermen mee aan een nieuw voorstel.

De ministerraad bereikte hierover een akkoord dat de verwerving van de Belgische nationaliteit migratieneutraler maakt en onderwerpt aan een welomschreven band met BelgiŽ. Het ontwerp wijzigt 3 belangrijke punten. Ten eerste wordt integratie een voorwaarde, ten tweede wordt de verwerving van nationaliteit migratieneutraler gemaakt en als laatste worden ook de mogelijkheden om de Belgische nationaliteit opnieuw af te nemen, gevoelig uitgebreid. Dit kan bijvoorbeeld wanneer iemand een schijnhuwelijk aangaat of wanneer iemand een zware veroordeling oploopt voor feiten als terrorisme, mensenhandel, genocide of andere misdaden tegen de mensheid.

Concreet betekent dit dat kandidaat-Belgen in de toekomst 5 in plaats van 3 jaar onafgebroken in BelgiŽ hun hoofdverblijfplaats moeten hebben en daarnaast moeten ze het bewijs leveren ťťn van de landstalen te kennen en bereid zijn zich te integreren in de gemeenschap.

Staatssecretaris moet "den boer op"

 

Door de opvangcrisis worden in ons land nog steeds 1.184 asielzoekers opgevangen in hotels, terwijl er 2.500 mensen niet toegewezen werden aan een opvangcentrum en dus op straat staan. Daarnaast werd ondertussen al voor 231.000 € aan dwangsommen betaald. Dat zei de bevoegde staatssecretaris Courard  in de Senaatscommissie Binnenlandse Zaken waar ik hem ondervroeg over de opvang van asielzoekers in BelgiŽ.

De staatssecretaris gaf nog mee dat de 2.000 extra plaatsen die tegen het einde van het jaar gerealiseerd zullen worden, volstaan voor de huidige instroom maar niet voor het oplossen van het huidige tekort. Ik maande hem dan ook aan om "den boer op te gaan" om gemeenten te overtuigen extra plaatsen te creŽren.

 

Lees hier het artikel uit De Morgen

Wachttijden aan vreemdelingenloket moeten korter

 

vreemdelingenloketDe wachttijden aan het centraal loket voor vreemdelingen in Antwerpen en de lange doorlooptijd van de procedure zijn al langer een probleem. Ik kloeg dit al meermaals aan en ondertussen werden extra mensen ingezet zodat de doorlooptijd bijna gehalveerd werd en de wachttijden aan het loket zelf ook gedaald zijn. Dit kon de bevoegde schepen mij meedelen nadat ik haar een vraag stelde tijdens de laatste gemeenteraad.

Kinderen aanzetten tot bedelen is uitbuiting
 

bedelenDe laatste weken worden verschillende winkelstraten in Antwerpen geconfronteerd met bedelende zigeunerkinderen. Zij vragen mensen eerst om een handtekening en wanneer mensen tekenen vragen deze kinderen dan steevast om geld. Zij dringen zich hierbij sterk op aan mensen en blijven aandringen tot mensen iets geven.

Het gaat hierbij om minderjarige zigeunerkinderen die meestal uit het Brusselse afkomstig zijn. Kinderen aanzetten tot bedelen is uitbuiting en een vorm van mensenhandel. Een gecoŲrdineerde aanpak dringt zich dan ook op. Daarom wordt op dit moment intensief samengewerkt tussen de parketten van Antwerpen, Gent en Brussel. Dat antwoordde de bevoegde schepen op mijn vraag naar aanleiding van deze problematiek.

Werken aan voetgangerstunnel zullen hinder veroorzaken. Ik vraag schepen om maatregelen
 
voetgangerstunnelBinnenkort starten de werken aan de voetgangerstunnel in Antwerpen. Deze tunnel is een belangrijke verbinding tussen linker- en rechteroever voor mensen die te voet, met de fiets of per rolstoel naar de stad willen komen of andersom. Tijdens deze werken zullen de liften aan beide kanten van de tunnel niet meer gebruikt kunnen worden en dit voor een periode van 6 maanden. Aangezien vele mensen - en vooral rolstoelgebruikers - hierdoor benadeeld zullen worden, nam ik reeds contact met de bevoegde minister, Hilde Crevits. Zij liet me weten dat er alternatieven voorzien worden, nl. openbaar vervoer en de belbus. Daarnaast ondervroeg ik tijdens de afgelopen gemeenteraad de bevoegde schepen. Die erkende de problematiek en beloofde werk te maken van duidelijke communicatie met de verschillende betrokkenen.
Bezoek aan het kerkschip in Antwerpen
  

kerkschipSamen met Vlaams volksvertegenwoordiger Dirk De Kort bracht ik een bezoek aan het kerkschip van hoofdaalmoezenier Jos Vanhoof in Antwerpen. Het kerkschip is geen schip dat uitvaart maar wel de parochiekerk en ontmoetingsplaats voor de varende gemeenschap in Antwerpen. Naast de klassieke zondagsdienst, doopvieringen, huwelijken, enz. is het kerkschip tijdens de week ook een toevluchtsoord voor al wie zich in de haven beweegt of werkt: havenpersoneel, dokwerkers, chauffeurs, bureelmensen, zeelieden, binnenschippers; kortom een bonte mengeling van mensen die hun brood in de haven verdienen. In de kantine van het kerkschip kunnen al deze mensen ook steeds terecht voor een snelle hap of een drankje.

Vastencampagne Broederlijk Delen succesvol afgesloten
 

broederlijk delenDe jaarlijkse vastencampagne van Broederlijk Delen werd onlangs afgesloten en bracht dit jaar zo'n 3,6 miljoen € op. Thema van de campagne dit jaar was de strijd tegen armoede in Bolivia.

Zo bracht Samuel, een kleinschalige boer op de Boliviaanse Andeshoogvlakte een bezoek aan BelgiŽ. Hij was dit jaar het boegbeeld van de campagne en werd door Broederlijk Delen symbolisch genomineerd voor de Nobelprijs Duurzame Ontwikkeling. Hij werd ook ontvangen door premier Yves Leterme en minister Joke Schauvliege.

Net als andere jaren steunde ik ook dit jaar de actie van Broederlijk Delen.

 

Lees hier alles over de actie van Broederlijk Delen

Bezoek aan sociale kruidenier 't Kabaske in Essen
 

kabaskeOp 5 mei bracht ik een bezoek aan sociale kruidenier t' Kabaske in Essen. Deze werd onder impuls van de plaatselijke ACW-afdeling opgericht. Doelstelling is de hulp, ondersteuning en begeleiding van kansarmen, mensen in armoede, kwetsbare groepen, mensen met weinig inkomen en dit ongeacht hun verblijfsstatuut. Dit initiatief is geen concurrentie voor de middenstand omdat klanten niet zomaar vrij kunnen binnenlopen bij de sociale kruidenier. Alleen mensen met een zeer laag inkomen ťn schuldenlast krijgen een speciale toegangskaart die hen toegang verschaft tot de sociale kruidenier.

 Nahima in beeld

foto mei 1

 

foto mei 2

Nahima Lanjri
Paleis der Natie
1009 Brussel 
Tel: 02/501 70 42

Heeft U nog vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail of bel mij gerust.
Kent u nog mensen aan wie ik deze nieuwsbrief mag sturen? Geef mij een seintje.

 Nieuwsbrief gemist? Klik hier voor de voorgaande nieuwsbrieven!