Nahima Lanjri
Nieuwsbrief november 2009
In dit nummer
"Mama, rust nu maar zacht. We zullen je missen."
Inleefreis Israel en Palestijnse gebieden
Wetsvoorstel over vrijwilligerswerk voor vreemdelingen goedgekeurd
Rookverbod goedgekeurd in Senaatscommissie
Europa op genderrails
63ste Vlaamse Sociale Week
Parlementaire vragen
Nahima in beeld
"Mama, rust nu maar zacht. We zullen je missen." 
 
Na een lange en moedige strijd tegen een vreselijke kanker overleed mijn moeder in ons bijzijn op 19 oktober in de vroege ochtend. Met heel de familie hebben we haar begraven in Tanger, haar geboortestad en een rustige plek met een prachtig zicht op de Middellandse Zee.
Bij mijn thuiskomst heb ik in mijn brievenbus en mailbox ontelbare steunbetuigingen ontvangen van vele vrienden en kennissen. Langs deze weg wil ik iedereen nogmaals van harte bedanken voor alle steun en medeleven. 
 
Missie naar IsraŽl en Palestijnse gebieden
 
Discreet bevallen mogelijk makenOp initiatief van Broederlijk Delen trok ik, samen met een delegatie van mensen uit het middenveld en andere politici, op inleefreis naar IsraŽl en de Palestijnse gebieden. Met dit bezoek willen we de Palestijns-IsraŽlische kwestie hoger op de politieke en maatschappelijke agenda plaatsen. Op mijn site vindt u een verslag en enkele foto's alsook het eindrapport dat na de inleefreis werd gepubliceerd. Ook op de blog van 11.11.11 vindt u een gedetailleerd verslag.
 
Wetsvoorstel over vrijwilligerswerk voor vreemdelingen goedgekeurd
 
vrijwilligersIn de Senaatscommissie Sociale Aangelegenheden werd mijn wetsvoorstel dat het voor vreemdelingen mogelijk maakt om vrijwilligerswerk uit te voeren, goedgekeurd. Dit met steun van partijen zowel uit meerderheid als oppositie. De liberalen onthielden zich.
Tot nu toe was het voor vreemdelingen onmogelijk om vrijwilligerswerk uit te voeren tenzij men over een geldige arbeidskaart beschikte. Men liep dus steeds het risico een bepaalde sanctie op te lopen. Mijn wetsvoorstel komt hieraan tegemoet en bovendien wordt ook aandacht besteed aan controles om misbruik tegen te gaan. 
 
Lees hier meer
Rookverbod goedgekeurd in Senaatscommissie
 
rookverbodIn de Senaatscommissie Sociale Aangelegenheden werd een voorstel (amendement) van CD&V goedgekeurd voor een veralgemeend rookverbod in de horeca.
Dit goedgekeurde voorstel houdt in dat het rookverbod op 1 januari 2010 ingaat in alle zaken waar eten wordt geserveerd. Op 1 januari 2012 moet de algemene regeling ook van kracht zijn in de cafťs. De Senaat breidt hiermee de regeling uit die eerder dit jaar in de Kamer werd gestemd en stelt een algemene rookregeling in het vooruitzicht.


Lees hier meer
Europa op genderrails

europa op genderrailsOp 13 oktober nam ik deel aan het Seminarie 'Europa op Genderrails', georganiseerd door CD&V-beweging Vrouw en Maatschappij.
De Europese Unie heeft heel wat instrumenten en structuren in handen om werk te maken van een gestroomlijnd gelijkekansenbeleid, zoals de Routekaart voor de gelijkheid van mannen en vrouwen (2006-2010).
Tijdens het afsluitend debat werd o.m. een licht geworpen op de verwezenlijkingen en de uitdagingen voor de toekomst.
63ste Vlaamse Sociale Week 
 
sociale weekAls ACW-mandataris nam ik deel aan de Vlaamse Sociale Week op 13 en 14 oktober. Dit jaar werd de Vlaamse Sociale Week reeds voor de 63ste maal georganiseerd. Op dinsdag en woensdag nam ik samen met vele andere mandatarissen deel aan verschillende workshops over de rol van de overheid in het maken, creŽren of sturen van de samenleving. Dit is uiteraard een heel breed thema dat verder werd uitgewerkt in 13 verschillende werkgroepen. Het programma werd afgesloten met een toespraak van ACW-voorzitter Jan Renders.
 
Nahima in beeld
 
 inbeeldnov094
Nahima Lanjri
Paleis der Natie
1009 Brussel 
Tel: 02/501 70 42

Heeft U nog vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail of bel mij gerust.
Kent u nog mensen aan wie ik deze nieuwsbrief mag sturen? Geef mij een seintje.

 Nieuwsbrief gemist? Klik hier voor de voorgaande nieuwsbrieven!