SERVELECT
 

Solutii de imbunatatire a calitatii energiei electrice

 
 
 
Servelect Newsletter
Martie, 2011
 Aboneaza-te la newsletter
Join Our Mailing List!
www.servelect.ro
Tel/fax: 0364-730808
 

Stimate partener

In procesele in care se utilizeaza energia electrica, este necesara mentinerea unui nivel ridicat de calitate al energiei electrice, pentru a obtine o eficienta ridicata in exploatarea echipamentelor si utilajelor consumatoare.

 

 Calitatea energiei electrice

Datorită electronicii de putere, indispensabila echipamentelor moderne, consumatorii finali de energie electrica provoaca perturbatii care afecteaza atat calitatea energiei proprii, cat si calitatea energiei electrice furnizata celorlalti consumatori.

 

Din aceasta cauza, utilizatorii industriali trebuie sa adopte masuri pentru limitarea perturbatiilor, la un nivel maxim admis.

 

Rezolvarea problemelor de calitate a energiei electrice reprezinta un proces complex  care impune evaluarea calitatii energiei furnizate, prin monitorizarea tensiunilor si curentilor in punctele de alimentare, cat si prin monitorizarea perturbatiilor introduse de catre consumator.

 

Nivelul de calitate al energiei este evaluat printr-un set de indicatori specifici pentru:

 

  • Abaterile de frecventa.
  • Variatii ale valorilor efective ale tensiunilor: fluctuatii de tensiune (efect de flicker), goluri de tensiune, supratensiuni, etc.
  • Abateri de la forma sinusoidala, ideala si abateri ale valorilor instantanee  ale tensiunilor si curentilor: regim deformant, armonici, interarmonici, impulsuri  de tensiune.
  • Abateri de la simetria pe faza a unui sistem de tensiuni sau curenti.              

 Principalele receptoare care produc perturbatii electromagnetice

 

Principalele surse de distorsiune armonica sunt receptoarele care contin elemente semiconductoare gen convertoarele electronice de putere: redresoare, convertizoare statice de frecventa, invertoare, etc.

   

 X

 

O aplicatie in plina dezvoltare a electronicii de putere este actionarea motoarelor electrice, cu ajutorul convertizoarelor statice de frecventa care permit controlul precis  al cuplului si vitezei acestora.  

                               

                convertizor static de frecventa                  

                                   

Prezenta acestor echipamente, neechipate corespunzator, cauzeaza aparitia unui regim deformant si a distorsiunii armonice.

Efecte ale regimului deformant

 

Cateva dintre efectele perturbatoare ale energiei electrice armonice sunt prezentate  �n continuare:

- Supraincalzirea elementelor conductoare parcurse de curenti armonici care poate determina strapungerea izolatiei si producerea de scurtcircuite;

- Cresterea pierderilor de putere (energie) pe elementele de retea (cabluri, transformatoare, etc.) datorita circulatiei unor curenti suplimentari (armonici);

- Distorsiunea formei de unda a curentului electric afecteaza sigurantele fuzibile/intreruptoarele  care devin sensibile la incalzirile suplimentare, si poate duce la actionarea intempestiva a acestora ;

forme de unda

- Prezenta armonicilor de curent in conductorul neutru poate duce la supraincalzirea acestuia (in constructiile uzuale sectiunea acestuia este mai mica decat cea a conductorului activ, de faza) si creste riscul de producere a incendiilor;

- Prezenta tensiunilor deformate la barele de alimentare poate provoca pierderi suplimentare de putere (energie)  in materialele magnetice din transformatoare in masinile electrice, prin aparitia unor curenti turbionari;

- Reducerea factorului de putere care conduce la costuri suplimentare prin cresterea consumului de energie reactiva;

- Condensatorii din bateriile de condesatoare amplifica caracterul deformant al regimului, ceea ce poate duce la supraincarcarea bateriei si la aparitia  unei supratensiuni de durata, avand ca rezultat ineficienta si defectarea condensatorilor;

- Asupra echipamentelor electronice, regimul periodic nesinusoidal, perturba productia (conduce la defectarea echipamentelor electronice, alarme de tip fault la convertizoarelor de frecventa, defectarea frecventa a lampilor de iluminat,etc.)

 
Solutii pentru reducerea distorsiunii armonice

Limitarea armonicilor intr-o zona cat mai apropiata de sursa perturbatoare,  este una dintre conditiile reducerii pierderilor de energie activa in circuitele parcurse de curentii electrici nesinusoidali, dar si a altor efecte datorate propagarii acestora.

Pentru filtrare, se utilizeaza filtre active sau filtre pasive functie de specificul fiecarui client in parte.

 

Pentru a rezolva problema calitatii energiei la un consumator este necesar a determina sursa care genereaza simptomul (problema semnalata: deconectarea protectiilor, intreruperile in alimentare, defectarea lampilor...)

Pentru aceasta efectuam monitorizarea calitatii energiei, determinam tipul perturbatiilor aparute, frecventa armonicelor  existente si generam solutiile care inlatura simptomele direct de la cauza.

filtru

 

Pentru a proteja consumatorii sensibili la intreruperi de lunga durata se utilizeaza  surse neintreruptibile de tensiune (UPS), capabile sa alimenteze sarcina pe durata  de timp necesara  pornirii unui grup electrogen sau chiar pe durata remedierii cauzei  care a dus la intreruperea alimentarii.           

 

UPS

 

Solutia eficienta pentru conectarea rapida, a consumatorilor, pe circuitul de rezerva, in cazul intreruperii alimentarii cu energiei electrica, este anclansarea automata a rezervei.

 

Deasemenea, pentru echipamentele sensibile la supratensiuni (deoarece supratensiunle   pot conduce la defectarea echipamentelor, in special a celor electronice),  avem solutii  de protejare a acestora prin alimentarea cu surse stabilizatoare de tensiune.

 

 

Colaboram cu cei mai puternici consumatori de energie din Romania pentru     a-si  reduce facturile de energeie electrica si gaz. Printre acestia enumeram:

referinte
 

Lunar, beneficiarii serviciilor SERVELECT economisesc milioane de euro in reduceri de costuri.

 

Solutii tehnice sunt, solutii financiare detinem, deschiderea  la solutii de optimizare depinde de dumneavoastra.

 

 Sunteti deschis? Doriti sa va reduceti costurile?

 

In cazul in care va intereseaza o imagine clara asupra modului in care aveti posibilitatea de-a reduce costurile energetice electrice si termice in compania dumneavoastra, va invitam sa ne contatati pentru un audit energetic autorizat ANRE.

 

 

 
Pentru intrebari/solicitari legate de:
Ne puteti contacta GRATUIT la http://www.servelect.ro/consultanta
 
Pentru alte solutii de reducere a costurilor energetice click aici pentru arhiva  de newslettere.   
Considerati ca informatia poate fi utila unui coleg/colaborator al dumneavoastra?
Click pe optiunea Forward email de mai jos si newsleterului se va transmite automat destinatarului.

Daca ati primit aceasta informatie si nu sunteti abonat la newsleterul nostru, va invitam sa va abonati gratuit, printr-un click pe Aboneaza-te la newsletter.
Daca nu mai doriti sa primiti o data la doua saptamani solutii pentru reducerea costurilor cu energia electrica, va rugam sa apasati click pe Safeunsubscribe si veti fi eliminat din baza noastra de date definitiv.
Va multumim!Sarbatori fericite!
Cu Respect,
 
Ing. Claudiu Boca
       SERVELECT- Energy is money. We save both!Poza Claudiu tip  Buletin