Contactlens Nieuws Nederland
In deze editie:
Column
Cornea Deformaties
Contactlenzen & Sport
Practice Management
Nieuws van de Sponsor
Programma
De Sponsor:
Abonneren op
CNNederland
Join Our Mailing List
September 2012
CNNederland geeft sinds 2007 maandelijks een onafhankelijk en objectief overzicht van nieuwe publicaties uit de internationale literatuur op het gebied van contactlenzen. Zie deze link voor het archief.
Column
Een Leven Lang Lenzen

Het is een mooi dilemma. Aan de ene kant gebruiken we het internet op alle mogelijke manieren - ook om dingen te bestellen - en roemen we het medium in kwestie. Aan de andere kant is er de 'dreiging' van de verkoop via internet van contactlenzen. Wat volgens mij onvoldoende belicht wordt in de discussie rond het laatste thema, is dat contactlenzen geen statische producten zijn. Vandaag kan een standaard sferische maandlens van fabrikant A het beste zijn voor het oog in kwestie. Morgen kan dat mogelijk een andere lens zijn, vanwege droge ogen bijvoorbeeld. Of vanwege allergieŽn kunnen (tijdelijk) daglenzen de beste keus zijn. Of die cilinder speelt toch parten, en is het gewenst om over te gaan op een torische lens te zijner tijd. En over 'te zijner tijd' gesproken: presbyopie komt voor iedereen vroeg of laat om de hoek kijken, en dan zullen we naar een speciaal type lens moeten om dat te compenseren. Kortom: de huidige beste contactlenskeus is geen vaststaand gegeven, maar een voortdurend proces van voortschrijdend inzicht. Om over nieuwe ontwikkelingen nog maar te zwijgen. Dragen we dat aspect van het lensdragen (het dynamische karakter) wel voldoende uit? En zoeken we altijd naar de beste producten voor het oog? Zo ja, dan zou ik met die wetenschap als consument graag bij een specialist blijven die me dat advies op maat blijft geven. Een coach dus! Een leven lang lenzen is het motto. Lang leve lenzen.  

Eef van der Worp
Cornea Deformaties
Rub it in!

 

In Contact Lens & Anterior Eye van augustus een stuk over cornea deformaties, mogelijk veroorzaakt door ooglidmassage. De auteurs concluderen in dit reviewartikel dat een verhoogde corneale temperatuur kan bijdragen aan het ontstaan van cornea vervormingen bij het wrijven in de ogen of het masseren van de oogleden. Speciale aandacht zou dus gegeven moeten worden volgens het artikel aan de behandeling bij Meibom klier disfunctioneren, wanneer de combinatie van warme compressen en ooglidmassage mogelijk tot deformatie kan leiden. Een verhoogd risico zou er kunnen zijn voor patiŽnten die uit gewoonte regelmatig in hun ogen wrijven, zoals bij bepaalde allergieŽn het geval is. 

Contactlenzen & Sport
Top-sporter

'Contactlenzen & Sport in de dagelijkse praktijk' is de titel van een mooi overzichtsartikel in the Optician. Er worden een aantal praktische tips gegeven. Waaronder: vraag naar welke sporten uw contactlensdrager beoefent! Als we dat niet weten, kunnen we geen advies geven. Een ding is zeker: een bril is meestal niet de beste optie. Slechts bij hoge uitzondering vertoonden brildragende atleten zich onlangs op de zomerspelen. Lenzen geven een beter perifeer zicht, beslaan niet, en raken niet bezweet. Daarnaast is er geen vergrotingseffect, wat kan bijdragen aan een betere diepteperceptie. De lens blijft ook beter gecentreerd voor het oog - wat tot minder aberraties leidt. Daarnaast geven lenzen ook minder reflecties dan een bril. Het artikel gaat verder uitgebreid in op watersporten, maar ook op wintersporten (UV bescherming) en bijvoorbeeld de rol van orthokeratologie en daglenzen bij sporters. Uitdroging, voor binnensporters vaak een issue, is een ander aandachtspunt. In dezelfde editie van the Optician staat een verslag van de recente BCLA meeting, ook met aandacht voor de sporter. Onder andere voor de Chelsea spelers in Engeland die Michel Guillon onder zijn hoede heeft. Doelman Cech (een contactlensdrager) heeft een zeer hoge reactiesnelheid, en het kan daarom geen toeval zijn volgens Guillon dat deze doelman drie van de zes penalties in de Champions League stopte aan het eind van vorig seizoen. Maar beide artikelen laten ook zien dat sport en contactlenzen niet alleen over topsport gaat: iedereen bedrijft op zijn manier topsport, en kan een goede visuele begeleiding gebruiken.

 the Optician - 6 juli 2012  

Contact Lens Complications

Op 't oog

Of we het nu leuk vinden of niet: we zien nog wel eens wat op het oog in de contactlenspraktijk. In dat kader: onlangs heeft de derde editie van het boek 'Contact Lens Complications' van Nathan Efron het levenslicht gezien. Deze 2012 versie is een update en is een weergave van de laatste ontwikkelingen (de eerste editie dateert van 1999). Efron laat zich van zijn sterkste kant zien: hij is een wereldkampioen in didactiek. Per laag van de cornea, en omliggend weefsel, worden systematisch alle relevante onderwerpen aan bod gebracht waarbij contactlenzen een invloed op de fysiologie van het oog kunnen hebben. Via de oogleden, traanfilm, conjunctiva en limbus gaat hij naar het epitheel, stroma en endotheel van de cornea. Ook 'grading scales' komen zeer nadrukkelijk aan bod. De online 'morphing scales' kunnen middels een code uit het boek worden geactiveerd op uw computer. Nieuw aan deze editie is ook de 'Complications Quick-Find Index' aan het begin van het boek. Een 'must have' in elke contactlenspraktijk.

Nieuws van de Sponsor
Resultaatgericht

Tijdens bijscholing of in vakliteratuur worden we regelmatig geconfronteerd met onderzoeksresultaten. Het is zaak deze resultaten op waarde te schatten, zodat het gebruikt kan worden in de dagelijkse praktijk. In dit artikel worden de essentiŽle punten van een onderzoek besproken en worden enkele begrippen uitgelegd. Wat is een klinische studie? Wat betekent maskeren? Hoe moeten resultaten en aanbevelingen geÔnterpreteerd worden? Zie voor het complete artikel de Nieuws van de Sponsor van deze maand door Marco van Beusekom en Lisette Wijdemans.

Programma

Congressen & Lezingen

*zie ook www.optiekagenda.nl 

Aanmelden of het opgeven van een nieuw e-mail adres kan via linkerkolom van deze nieuwsbrief (vul uw nieuwe e-mail adres in onder 'Join Our Mailing List') dan wordt het automatisch toegevoegd (u krijgt een e-mail bevestiging). Om uw oude e-mail adres te verwijderen, of om u af te melden: klik op de 'unsubscribe' link hieronder.

Mail uw aanpastips/suggesties/opmerkingen s.v.p. naar Eef van der Worp op onderstaand e-mail adres.