Contactlens Nieuws Nederland
In deze editie:
Column
Myopie - Progressie
Myopie - Oorzaak
OCT
Hogeschool Utrecht
Nieuws van de Sponsor
Programma
De Sponsor:
Abonneren op
CNNederland
Join Our Mailing List
Juni 2012
CNNederland geeft sinds 2007 maandelijks een onafhankelijk en objectief overzicht van nieuwe publicaties uit de internationale literatuur op het gebied van contactlenzen. Zie deze link voor het archief.
Column
OhhhhhCT

Het standaard contactlenspraktijk instrumentarium is aan het veranderen. Voorheen was het simpel: spleetlampje en keratometertje op een verschuifbare plank - letterkaartje erbij en klaar. De meesten van ons zullen een topograaf hebben toegevoegd, als aanvulling op de keratometer wellicht, en terecht. Over de letterkaart wordt ook al even gediscussieerd, en wavefront aberrometrie klopt stevig op de deur van de contactlenspraktijk, al zal de letterkaart naast de aberrometer nog wel even de gouden standaard blijven voor subjectief zicht. Maar de spleetlamp is en blijft de spleetlamp. Maar daar lijkt nu ook verandering in te komen. Steeds meer horen we over optische coherentie tomografie (OCT). Een instrument waarmee verschillende oculaire structuren in kaart kunnen worden gebracht, tot op microns nauwkeurig. Echt ongelooflijk mooi. En het mooie is ook dat naast het anteriore segment tevens de retina in kaart kan worden gebracht. Een special in Optometry & Vision Science is geheel gewijd aan 'imaging techniques', waaronder veel OCT. In deze nieuwsbrief een aantal berichten over OCT en enkele andere 'hot' items, van de ARVO (association for research in vision and ophthalmology) meeting. Exciting times! 

Eef van der Worp
ARVO
Myopie: progressie - de vijf-jaar-data

 

Het belangrijkste nieuws op ARVO ging natuurlijk over myopie, en de mogelijkheid de progressie van myopie te remmen met contactlenzen. Brien Holden (program#6300) klom hoogstpersoonlijk op het podium om de vijf-jaar-data te presenteren van hun studie naar een center distance (CD) zachte bifocale lens. De resultaten blijken consistent en consequent. In de testgroep met de CD lens bleek de reductie van de progressie van 40% stabiel, ook na 5 jaar dus. En de kinderen in de controlegroep, die in eerste instantie een gewone zachte lens kregen, werden na drie jaar in deze studie ook uitgerust met de CD lens. En ook in die groep werd vanaf dat moment een vergelijkbare reductie in myopieprogressie gevonden (40%); zowel in de refractie als in de axiale ooglengte. De kinderen in deze studie waren 8-14 jaar, met een myopie van 0.50D tot 4.00D en een astigmatisme tot maximaal 0.75D. 

ARVO   

Myopie: oorzaak

 

Alhoewel er steeds meer overeenstemming is dat myopie kan worden geremd bij kinderen, spitst de vraag zich nu vooral toe op wat de oorzaak is van het ontstaan van myopie. De dikte van
de choroidea speelt hierbij waarschijnlijk een cruciale rol. Een studie van Alexander Tan et al (program#6921) liet zien dat de choroidea bij myopen heel dun is vergeleken met emmetropen, gemeten met OCT. De hypothese is dat myopen minder marge hebben om optische afwijkingen op te vangen tijdens het emmetropisatieproces. Een onderzoek van Atuna Ghosh en Michael Collins et al (program#4457) geeft aan dat mogelijk de schuine oogspieren (m. obliquus superior en inferior) een rol zouden kunnen spelen. Zij vonden dat bij oogspierbewegingen, met name in de nasaal-inferiore richting (welke voornamelijk gebruikt wordt bij lezen), de aslengte van het oog tijdelijk toenam. Mogelijk dat deze bevindingen een bijdrage kunnen leveren aan het begrijpen van de relatie tussen lezen en myopie ontwikkeling, maar nieuwe onderzoeken zullen deze bevindingen eerst moeten bevestigen. 
ARVO

OCT in de Contactlenspraktijk

Traditionele instrumenten om het voorste oogsegment te beoordelen hebben geven een uitstekend subjectief beeld, maar zijn niet sterk in het objectief meten van de waarnemingen. Tilman Schmoll et al geven in Optometry & Vision Science een mooi overzicht van het meten van cornealagen met OCT, waarbij zelfs de dikte van de laag van Bowman kan worden gekwantificeerd. Trefford Simpson (program#105) onderzocht dat het gebruik van OCT zeer zinvol is om de limbale epitheellaag en vasculaire structuur onder het ooglid te beoordelen, en te meten. Een pilot-studie van Jianhua Wang et al (program#3628) laat zien dat OCT gebruikt kan worden om de ruimte tussen de lens en de cornea in beeld te brengen. Daarnaast lijkt het erop dat traanfilmuitwisseling op deze manier mogelijk gemeten kan worden. Een ander onderzoek geeft de beperking van topografie aan: deze gaat doorgaans niet verder dan de perifere cornea, terwijl de limbus belangrijke klinische informatie oplevert over het lensdragen. Een onderzoek van David Alonso-Caneiro et al (program#4629) laat zien dat bij het dragen van zachte lenzen veranderingen in de limbale/sclerale morfologie optreden, welke dus met OCT in kaart kunnen worden gebracht. Een onderzoek van Bo Tan et al (program#106) laat zien dat het cornea-sclerale profiel met OCT nauwkeurig kan worden gemeten, met mogelijke implicaties voor het aanpassen en ontwerpen van zachte lenzen. 
Hogeschool Utrecht

OCT vs VOK
 

Studenten aan de opleiding Optometrie van de Hogeschool Utrecht (HU) schrijven voor hun afstuderen een artikel. In CNNederland staat er steeds ��n van deze afstudeerartikelen centraal. In deze editie: De toepassing van anteriore segment - optical coherence tomography (AS-OCT) bij beoordeling van de voorste oogkamer, specifiek de kamerhoek en filterblaas, door R.J.F. Kouwer en V.M. Lamers. Dit gaat uiteraard verder dan de contactlenspraktijk, maar illustreert juist de veelzijdigheid van het instrument. Zij vonden onder andere dat met behulp van de AS-OCT meer gesloten kamerhoeken gevonden konden worden dan met gonioscopie het geval is. En als bij een filterblaas beoordeling met behulp van de AS-OCT een hyporeflectief deel gevonden wordt, is dit een goede indicatie voor een succesvolle filterblaas. Conclusie: beoordeling met AS-OCT lijkt een goede methode om de structuren van de kamerhoek en de filterblaas in beeld te brengen, maar meer onderzoek is noodzakelijk voordat de AS-OCT als "stand-alone" apparaat gebruikt kan worden voor dit doel.

HBO Kennisbank - optometrie 

Nieuws van de Sponsor
Jong geleerd, oud gedaan?

De ontwikkelingen op het contactlensgebied volgen elkaar tegenwoordig in snel tempo op. Zeker als we kijken naar de laatste 10 jaar, moeten we vaststellen dat er veel is veranderd. Deze veranderingen betreffen niet alleen materialen en vloeistoffen, maar zeker ook toepassingen en aanmeet methodieken van lenzen. In deze Nieuws Van De Sponsor eens geen nieuws over producten, maar nieuws over de manier waarop Johnson & Johnson Vision Care u probeert te ondersteunen om al deze ontwikkelingen te kunnen blijven volgen. Zie Nieuws van de Sponsor juni 2012 door Lisette Wijdemans en Marco van Beusekom . 

Programma

Congressen & Lezingen

*zie ook www.optiekagenda.nl 

Aanmelden of het opgeven van een nieuw e-mail adres kan via linkerkolom van deze nieuwsbrief (vul uw nieuwe e-mail adres in onder 'Join Our Mailing List') dan wordt het automatisch toegevoegd (u krijgt een e-mail bevestiging). Om uw oude e-mail adres te verwijderen, of om u af te melden: klik op de 'unsubscribe' link hieronder.

Mail uw aanpastips/suggesties/opmerkingen s.v.p. naar Eef van der Worp op onderstaand e-mail adres.