Abonneren op
CNNederland |
|
|
|
CNNederland geeft sinds 2007 maandelijks een onafhankelijk en objectief overzicht van nieuwe publicaties uit de internationale literatuur op het gebied van contactlenzen. Zie deze link voor het archief.
|
Column
| |
Jong & Oud
Nog even aan het bijkomen van weer een geweldig NCC congres. Als ik één woord zou moeten kiezen om het te beschrijven, dan kies ik denk ik 'inspiratie'. Dat hoor ik van vele deelnemers terug: 'het was zo inspirerend' ('het voelt als een warm bad' heb ik ook gehoord - is ook leuk). Heerlijk. Want ook al hebben we niet alle antwoorden op alle vragen, met het enthousiasme voor de contactlens in Nederland zit het wel goed! Maar het mooie is: ook de organisatoren en de sprekers raakte weer geïnspireerd door de vele deelnemers en de ambiance! En naast die gewelige wederzijdse inspiratie was er natuurlijk de Nederlandse gezelligheid. Eerst maar eens een bakkie koffie. Of veroorzaakt dat droge ogen? Volgens een onderzoek in Archives of Ophthalmology valt het wel mee: koffie kan zelfs helpen droge ogen symptomen te voorkomen volgens dit onderzoek! Het onderzoek is wel alweer van het jaar 2000, even geleden dus maar we nemen het graag aan natuurlijk. Verwijst u uw lensdragers trouwens niet naar 'Coffee & Contacts' - want dat is weer een heel ander verhaal. Tenzij u plannen heeft naar te Californië vertrekken. Terug naar Veldhoven. De records zijn opnieuw gebroken, met zowel op de zondag als de maandag bijna 1250 deelnemers, en ruim 1500 unieke deelnemers totaal. En zowel jong als oud nam met volle overgave deel aan het congres. Ik heb gretige, enthousiaste studenten aan de ene kant gezien, en doorgewinterde vakmensen van het eerste uur aan de andere kant: iedereen was er! En het leuke is, dat ook die uitersten (jong en oud dus) gelden voor het dragen van lenzen. In deze editie van CNNederland aandacht voor de leeftijdsgroepen aan beide zijden van het spectrum: de presbyopen en kinderen. Ik ga nog een bakkie koffie zetten.
Eef van der Worp
|
Multifocale Contactlenzen
| | Nooit te oud om te falen
Terwijl refractiechirurgische ingrepen om de accommodatie te verbeteren vooralsnog tot slechts zeer matige resultaten leiden, blijven contactlenzen de voornaamste manier van visuscorrectie voor de presbyoop die geen bril wil dragen. Diverse artikelen in de internationale contactlensbladen laten hun licht schijnen over dit belangrijke onderdeel van onze praktijk. Review of Optometry besteedt er zelfs een speciale editie aan, en bekijkt het onder andere vanuit een origineel oogpunt. Ze kijken vooral wat je niet moet doen: 'Top 10 Ways to FAIL with Multifocal Contacts'. Zoals: 'Informeer de lensdragers in je praktijk vooral niet over de mogelijkheden'. Maar ook: 'Voorspel een perfecte uitkomst'. Daarnaast: 'Test vooral monoculair' en 'Gebruik geen real life voorbeelden zoals smartphones of iPads'. Een artikel in Review of Cornea & Contact Lenses door Mile Brujic en Jason Miller heeft als titel: 'How Old is Too Old for Contact Lenses?'. Volgens de auteurs is er met de huidige generatie lenzen geen reden om een maximale leeftijd in te stellen. Men kijkt in het artikel onder meer naar de nieuwe materialen en ze geven aanpastips voor de oudere presbyoop. In Contact Lens Spectrum van vorige maand een artikel van Ed Bennett en Vinita Henry: 'Contemporary Contact Lens Primer'. Meer dan 90% van de mensen in de leeftijd van 35 tot 55 jaar zijn vastbesloten om door te gaan met lensdragen volgens het artikel. Ze kijken in dit artikel hoe deze groep vast te houden is. |
Kinderen
| | Beter jong geleerd...
Een studie van Heidi Wagner et al in Optometry & Vision Science keek naar de leeftijd van zachte lensdragers tussen de 8 en 33 jaar en de mate waarin bij die lensdragers er zich incidenten voordoen, zodanig dat lensdragen een tijdje moet worden gestopt. De piek qua leeftijd wat betreft deze incidenten lag in de late tienerjaren en de jongvolwassen leeftijd. In vergelijking met oudere kinderen vertoonden jongeren onder de 14 jaar significant minder incidenten waarvoor het lensdragen onderbroken moest worden. In navolging van de referentie in het vorige item ('How old is too old for contact lenses?'), kijken Mile Brujic en Jason Miller in dit kader naar de vraag: 'How Young is Too Young for Contact Lenses?'. Ze stellen dat ook de groep in de leeftijd van 8 tot 12 jaar veilig lenzen kan dragen volgens de literatuur. Verder geven ze aan dat het voor kinderen ook een belangrijk psychologisch voordeel kan hebben (aldus een quote van een psycholoog van de Universiteit van North Carolina in de VS) om lenzen te dragen, en wijzen op de voordelen die lenzen kunnen hebben bij diverse buiten- en sportactiviteiten. |
Communicatie
|
|
Do You Care?
En het bijzondere is, juist als het gaat om 'jong' en 'oud' zoals eerder aangehaald in deze editie van CNNederland, dat communicatie heel erg belangrijk is tussen de 'dokter' (zoals een optometrist/ contactlensspecialist in de VS heet) en de 'patiënt' (zoals een lensdrager in de VS heet). Bruce Andersen in Contact Lens Spectrum bespreekt deze relatie in een artikel, waarin lensverzorging centraal staat. 'Communicating the Importance of Lens Care' heet het artikel. Hij haalt een paar voorbeelden aan, zoals discomfort bij het inzetten van de lens en een casus van een droog oog, waarbij communicatie een cruciale rol speelde, en wat volgens hem de belangrijkste 'tips' zijn als het gaat om lensverzorging.
|
Hogeschool Utrecht
|
|
Myopia Control
Nog niet genoeg van 'myopia control' na het NCC 2012 congres? Studenten aan de opleiding Optometrie van de Hogeschool Utrecht (HU) schrijven voor hun afstuderen een artikel. In CNNederland staat er steeds één van deze afstudeerartikelen centraal. In deze editie: 'De invloed van orthokeratologie op de myopieprogressie' door D. Klaij en D. Waardenburg. Het doel van deze literatuurstudie is erachter te komen of myopieprogressie beter te remmen is door middel van het dragen van orthokeratologie lenzen. Door zes onderzoeken met elkaar te vergelijken heeft deze studie een sterke aanwijzing gevonden dat orthokeratologie de myopieprogressie weet te remmen. Dit ontstaat vermoedelijk door de verminderde perifere defocusdie ontstaat door de behandeling met orthokeratologie lenzen. Omdat het beeld beter gefocust op de perifere retina valt, vindt er een verminderde feedback plaats. Deze verminderde feedback zorgt voor een verminderde axiale groei van het oog. De onderzoeken die worden vergeleken laten de meeste vermindering van de groei van de axiale ooglengte zien bij de behandeling met orthokeratologie lenzen.
HBO Kennisbank - optometrie
|
Nieuws van de Sponsor
| |
Tijdens het NCC2012 heeft u op onze stand onze nieuwste daglens kunnen bewonderen: 1*DAY ACUVUE® TruEye®. In deze editie van het Nieuws van de Sponsor willen wij meer uitleg geven over de karakteristieken van deze nieuwe daglens en u informeren over wat deze lens voor uw praktijk kan betekenen. Zo zorgen de unieke eigenschappen ervoor dat 1*DAY ACUVUE® TruEye® uitstekend comfort blijft geven onder veeleisende omstandigheden, zoals lange dagen, airconditioning en veel computergebruik. Een goede keuze voor dragers met een dynamisch leven en een intensieve baan. En doordat 1*DAY ACUVUE® TruEye® een daglens is, kies je meteen voor de meest hygiënische en veilige manier van het dragen van lenzen. Echt het beste van twee werelden! Zie verder de Nieuws van de Sponsor van deze maand door Marco van Beusekom en Lisette Wijdemans.
|
Programma
| | Congressen & Lezingen
- NOG congres, maart 28-30, Groningen
- Vision by Design, april 19-22, Scottsdale USA
- EAOO, april 20-22, Dublin IE
- ARVO, mei 6-10, Ft Lauderdale, USA
- EFCLIN, mei 10-12, Budapest HU
- BCLA meeting, mei 24-27, Birmingham UK
- ECLSO congress, september 14-16, Nice FR
*zie ook www.optiekagenda.nl |
|
|