Contactlens Nieuws Nederland
In deze editie:
Column
Defensie Mechanisme
Myopie Reductie
Lid Wiper Epitheliopathy
Nieuws van de Sponsor
Uit-de-Praktijk-Quiz
Programma
NCC 2012
De Sponsor:
Abonneren op
CNNederland
Join Our Mailing List
November 2011
CNNederland geeft sinds 2007 maandelijks een onafhankelijk en objectief overzicht van nieuwe publicaties uit de internationale literatuur op het gebied van contactlenzen. Zie deze link voor het archief.
Column
Melken

Mijn vader doet het nog steeds, twee keer per dag. De koeien melken. Ik heb een iets ander carrièrepad gekozen - en tot nu toe ben ik meer dan tevreden met die keuze, al is (biologisch) boer zijn ook een prachtig vak. Maar wie had ooit gedacht dat onze vaktechnische paden zich nog eens zouden kruisen? Deze column gaat namelijk over melken, maar dan van andere klieren - namelijk de Meibom klieren. Sinds de internationale Tear Film and Ocular Surface (TFOS) werkgroep zich over het (dis-)functioneren van de Meibom klieren heeft gebogen, is er veel aandacht hiervoor op congressen en in de internationale media. De werkgroep adviseert bij droge ogen (lensdragers of niet-lensdragers) om de Meibom kliertjes te 'melken'. Kelly Nichols, in Optometric Management, geeft aan om vervolgens naar de helderheid en de samenstelling van secretie van de Meibom kliertjes te kijken. Bij graad 0 als alles normaal is, is de secretie helder en dun - graad 4 is melkachtig(!), en dik. Ook het aantal kliertjes is van belang. Als er 8 worden 'gemolken' (meestal op het onderooglid) - hanteer dan de 4-3-2-1 regel: als er 4 of meer kliertjes iets produceren is dat normaal, als dat er 3 zijn wordt dit als gereduceerd beschouwd, bij 2 wordt het  afwijkend genoemd en 1 of minder als abnormaal aangetekend. De gehele publicatie, inclusief instructie videoclips hoe de oogleden moeten worden 'gemolken', is te zien op www.tearfilm.org. Misschien heeft mijn vader ook nog een paar tips.

 

Eef  van der Worp
Droge Ogen

Defence!

We blijven nog even bij droge ogen. Droge ogen is een fenomeen dat helaas heel erg vaak voorkomt in onze praktijken - hetzij bij lensdragers, hetzij bij niet-lensdragers. Recent onderzoek van Pflugfelder et al, zoals gepresenteerd op het recente American Academy of Ophthalmology congres in Orlando (USA), laat zien dat traanfilmproblematiek naast comfortklachten ook gevolgen heeft voor het afweermechanisme van het oog. Het oog staat bijna continu blootgesteld aan omgevingsfactoren; 92% van de tijd is het oog open gedurende de dag, stellen de onderzoekers. Pathologische veranderingen als gevolg van traanfilm disfunctioneren houden onder andere in dat de barrièrefunctie van het epitheel (die wel uitwisseling van gassen en vloeistoffen toestaat, maar bacteriën normaal gesproken buiten sluit) wordt aangetast en zelfs dat er geprogrammeerde celdood (apoptose) kan plaatsvinden wat de weerbaarheid van het oog kan aantasten.  

OSN Supersite, October 23 2011  

Myopie reductie

FAQ

De vraag is niet meer óf, maar hoe (-lang, -veel, -blijvend etc.) myopie reductie optreedt bij kinderen met speciale contactlenzen. Ook op het recente American Academy of Optometry congres in Boston (USA), natuurlijk, weer veel aandacht voor dit fenomeen. Thomas Aller, voor velen één van de grondleggers van het myopie-progressie-reductie verhaal door aan te tonen dat met bifocale zachte lenzen myopie wordt geremd, gaf een inspirerende en onderhoudende voordracht. Vele vragen leefden er bij het publiek maar, zo vertelde hij - deze leven ook bij zijn cliënten. Zie zijn website www.stopmyopianow.com voor vele antwoorden op die vragen (zie ook de 'frequently asked questions, FAQ' tab). En tevens, zie ook een andere website, warm aanbevolen door Aller: www.myopiaprevention.org. Deze is gemaakt door een Amerikaanse optometrist met veel informatie - en ontelbare links naar publicaties betreffende dit onderwerp.
Hogeschool Utrecht

Lid Wiper Epitheliopathy
 

Studenten aan de opleiding optometrie van de Hogeschool van Utrecht (HU) schrijven voor hun afstuderen een artikel. In de CNNederland staat er steeds één van deze artikelen centraal. Deze keer: 'Lid wiper epitheliopathy (LWE)', komt het in het algemeen voor bij droge ogen of wordt het veroorzaakt door zachte contactlenzen?' door Heline Bos en Henriette Klem. De studenten halen verschillende bronnen aan in hun onderzoek. Zowel bij symptomatische contactlensdragers als bij symptomatische niet-contactlensdragers komt LWE veel vaker voor dan bij mensen (lensdragers en niet-lensdragers) die geen droge ogen klachten hebben. LWE is een gevolg van een suboptimale traanfilm kwaliteit waardoor de smering tussen het epitheel en het oculaire oppervlak niet vloeiend verloopt en er beschadigingen waar te nemen zijn. Deze onvoldoende smering zal echter waarschijnlijk niet verergerd worden door het dragen van zachte contactlenzen, maar is het vaak al aanwezig bij patiënten die droge ogen symptomen aangeven, stellen de studenten.

HU Kennisbank - optometrie 

Nieuws van de Sponsor
Kan Mijn Kind Contactlenzen Dragen?  
 

Veel kinderen zullen dit schooljaar merken dat ze moeite gaan krijgen met op het bord kijken en komen dan voor het eerst terecht bij een opticien/optometrist voor een refractie. Hoe wordt er omgegaan met deze groep? Wordt er meestal een bril aangemeten of wordt de keuze voor contactlenzen voorgelegd? En wanneer we het over lenzen willen hebben, moeten we dan eerst de ouders of het kind zelf informeren? Rondom het aanmeten van contactlenzen bij kinderen doen vele fabels de ronde. Zie de Nieuws van de Sponsor van deze maand voor het eerste deel van een tweeluik over dit onderwerp door Marco van Beusekom en Lisette Wijdemans.

Uit-de-Praktijk Contactlens Quiz
De traanfilmtest-test

Onderzoekers zoeken al lang naar dé traanfilmtest. Die is lastig te vinden, elke test doet wel wat. Khanal & Tomlinson et al keken naar alle traanfilmtesten zoals osmolariteitsmeting, de Schirmertest, Break-up-time meting, beoordeling van corneale staining en traan meniscus hoogte meting. Welke van de bovengenoemde traanflimtesten was het best bruikbaar voor de diagnose van droge ogen als enkele test (dus niet in combinatie met andere testen) volgens de onderzoekers?

  • A osmolariteitsmeting
  • B Schirmertest
  • C Break-up-time meting 
  • D beoordeling van corneale staining
  • E traan meniscus hoogte meting

Klik op de link hieronder voor een antwoord op deze vraag (PDF).

Programma

Congressen & Lezingen

*zie ook www.optiekagenda.nl 

 

NCC 2012 

Posters, Fotocompetitie & Rapid Fire

Nog geen 4 maanden te gaan en dan zal het NCC 2012 - 'Getting in Control' van start gaan. Momenteel draait de organisatie op volle toeren.   

 

Ook dit keer wil de organisatie iedereen aanmoedigen om een interessante casus, studie, onderzoek etc. tijdens het NCC te presenteren. Heeft u een interessant onderwerp waarover u bereid bent een korte presentatie te geven, dan kunt u dit kenbaar maken via freepapers@ncc2012.nl.  

 

Ook is er weer een Poster & Fotocompetitie, waarbij aan het einde van het congres een prijs zal worden verdeeld onder de Nederlandse inzendingen. Meedoen met deze competitie kan door posters te sturen naar posters@ncc2012.nl en foto's naar fotocompetitie@ncc2012.nl.

Aanmelden of het opgeven van een nieuw e-mail adres kan via linkerkolom van deze nieuwsbrief (vul uw nieuwe e-mail adres in onder 'Join Our Mailing List') dan wordt het automatisch toegevoegd (u krijgt een e-mail bevestiging). Om uw oude e-mail adres te verwijderen, of om u af te melden: klik op de 'unsubscribe' link hieronder.

Mail uw aanpastips/suggesties/opmerkingen s.v.p. naar Eef van der Worp op onderstaand e-mail adres.