Contactlens Nieuws Nederland
In deze editie:
Column
Myopie
PMMA heraanpassing
Contactlens Educatie
Nieuws van de Sponsor
Uit-de-Praktijk-Quiz
Programma
De Sponsor:
Abonneren op
CNNederland
Join Our Mailing List
December 2010
CNNederland geeft maandelijks een onafhankelijk en objectief overzicht van nieuwe publicaties uit de internationale literatuur op het gebied van contactlenzen.
Column
Multitasking

Ik hoop niet dat u dit leest terwijl u een cliënt in de stoel heeft zitten. Maar we ontkomen er niet aan, aan multitasking. Onlangs was ik bij een symposium over nieuwe onderwijsvormen in het digitale tijdperk (zeer boeiend!), waar een wereldberoemde expert sprak over multitasking. Hij begon zijn betoog met 'multitasking can be good or bad'. Dat klonk hoopgevend. Om meteen daarna te vervolgen met 'but it's mostly bad'. De moraal van zijn verhaal: het is bijna altijd inefficiënt om twee dingen tegelijk te doen, laat staan veiliger.  Vooral als die taken dezelfde delen van de hersenen gebruiken, denk aan bellen in het verkeer. Muziek luisteren en hardlopen kunnen daarentegen weer wel goed samen. Qua veiligheid: onze cliënten verdienen de beste zorg, en een kleine opmerking tijdens het openingsgesprekje kan soms verrassende aanwijzingen opleveren wat er gaande is, met soms verstrekkende gevolgen (zoals achterliggende pathologie). Kortom: wees voorzichtig met multitasking, ook in de contactlenspraktijk. En zie verder dit hilarische filmpje van een gesprek tussen cliënt en onderzoeker. Herkenbaar? Een verfrissende start van het nieuwe jaar toegewenst. Ik wens iedereen een prachtig 2011 en ik hoop dat we elkaar regelmatig zullen zien.
                                                                                            Eef van der Worp
Een Nieuw Jaar
2011 - het jaar van de myoop?

Wordt 2011 het jaar van de (jonge) myoop? Of was 2010 dat al? Er gaat het komende jaar in ieder geval veel gebeuren, en Contactlens Nieuws Nederland houdt u natuurlijk op de hoogte in 2011. Op de valreep voordat het nieuwe jaar begint nog een overzichtsartikel van Walline en Van der Worp in Contact Lens Spectrum dat heet 'Slowing Down Myopia With Contact Lenses' heet, met een actuele stand van zaken. Maar voorlopig zijn er vooral veel vragen. Een artikel in Optometry & Vision Science laat bijvoorbeeld zien dat de mate van perifere hypermetropie afhankelijk is van de hoogte van de myopie. Hiermee zullen we dus in de praktijk waarschijnlijk rekening moeten gaan houden, en de hoeveelheid perifere hypermetropie correctie aanpassen aan de hoogte van de myopie. Onderzoekers in Ohio (USA) laten verder zien dat de gemiddelde perifere refractie sterk verschilt per meridiaan: horizontaal werd een relatieve hypermetropie gevonden (grofweg +0.6D) bij normale ogen (192 kinderen van gemiddeld 9.8 jaar), maar verticaal een relatieve myopie (van ongeveer -0.4D). Wordt vervolgd in het nieuwe jaar!
Een Nieuw Begin
Voor PMMA lensdragers

Al is het niet zo vaak, af en toe zit er toch ineens weer een PMMA lensdrager in de stoel. Wat te doen? Wellicht is het nieuwe jaar een mooi moment voor een heraanpassing? Maar hoe? John Reinhart laat hier zijn licht over schijnen in Review of Cornea & Contact Lenses onder de noemer 'PMMA dilemma'. De meeste aanpassers zijn het er wel over eens dat een heraanpassing met een vormstabiele lens met een zuurstofdoorlatend materiaal de voorkeur heeft, omdat dit waarschijnlijk beter is voor de cornea, dan een tijdlang helemaal te stoppen met lenzen. Eventueel kan eerst een laag zuurstofdoorlatend materiaal gekozen worden, alvorens over te stappen op een hoog zuurstofdoorlatend materiaal en/of eventueel een zachte lens. Een optometrist uit de USA, Steve Byrnes, suggereert zelfs om tijdelijk scleralenzen aan te passen voor deze en andere corneal warpage gevallen, zodat de cornea tot rust kan komen achter de lens zonder mechanische stress van de lens. Zie voor een artikel over scleralenzen het oktobernummer van Contact Lens Spectrum, met 'tips for fitting, patient selections, and the benefits of different scleral lens types'.
Contactlens Educatie

Goede voornemens!

Hoe lang is het geleden dat we de contactlenscomplicaties op school leerden? In een recent artikel in Review of Cornea & Contact Lenses laat William Townsend de alledaagse probleempjes allemaal even de revue passeren, alle niet-infectie gerelateerd. Zo komen roodheid, overgevoeligheidsreacties en neovascularisatie aan bod, maar ook stamcelproblematiek. Boeiend en informatief, voor nieuwe studenten in het vak, en voor degenen onder ons die als voornemen in het nieuwe jaar hebben hun kennis weer (verder) op te vijzelen.

Nieuws van de Sponsor
Nieuwjaarswens
 

Klik hier voor een   persoonlijke nieuwjaarswens van de sponsor van Contactlens Nieuws Nederland!
Uit-de-Praktijk Quiz
Think BIG in 2011

Op de valreep voordat het nieuwe jaar begint deze keer geen Uit-de-Praktijk Quiz, maar toch een vraag over het oog:

Waar kunt u in 2011 deze "Giant" oogbol bewonderen?

Contactlens Nieuws Nederland wenst u een groots 2011!

Think Big in 2011.
Programma
Congressen & Lezingen

  • Global Specialty Lens Symp. - 27-30 jan, Las Vegas USA
  • OVN congres, 6+7 febr, Ede
  • Specialty Contact Lens Symp., 11-13 febr, San Diego USA
  • BCLA conference, 26-29 mei, Manchester UK

  • *zie ook www.optiekagenda.nl
  • CNNederland wordt ondersteund door de Algemene Nederlandse Vereniging van Contactlensspecialisten (ANVC), de Optometristen Vereniging Nederland (OVN) en het Podium Cornea & Contactlenzen.

    Aanmelden of het opgeven van een nieuw e-mail adres kan via linkerkolom van deze nieuwsbrief (vul uw nieuwe e-mail adres is onder 'Join Our Mailing List') dan wordt het automatisch toegevoegd (u krijgt een e-mail bevestiging). Om uw oude e-mail adres te verwijderen, of om uw af te melden: klik op de 'unsubscribe' link hieronder.

    Mail uw aanpastips/suggesties/opmerkingen s.v.p. naar Eef van der Worp op onderstaand e-mail adres.