Contactlens Nieuws Nederland
In deze editie:
Column
Monovisie & Multifocaal
Vloeistof & Staining
So(ft) Special
Nieuws van de Sponsor
Uit-de-Praktijk-Quiz
Programma
De Sponsor:
Abonneren op
CNNederland
Join Our Mailing List
September 2010
CNNederland geeft maandelijks een onafhankelijk en objectief overzicht van nieuwe publicaties uit de internationale literatuur op het gebied van contactlenzen.
Column
Corneafilie

Een vooraanstaande corneachirurg werd onlangs gevraagd hoe hij dacht over de invloed van het effect van UV op de diepere lagen van het oog bij corneale cross-linking, waarop hij antwoordde: 'is er nog meer achter de cornea dan?'. Dit was uiteraard gekscherend bedoeld, maar ik denk dat wij onszelf, werkzaam in de contactlenspraktijk, ook wel eens schuldig maken aan corneafilie. Want laten we niet vergeten dat er heel andere onderdelen van het oog zijn (heb ik gehoord) die ook belangrijk zijn voor het zicht. Sterker nog: er zit een heel lichaam aan dat oog vast (schijnt echt waar te zijn!). Ter illustratie: zomaar een greep uit de recente literatuur, waar de relatie tussen het voorste oogsegment en de rest van het lichaam aan bod komt: corneadeposities bij een HIV positieve patiënt (in: Cornea), contactlenzen (en de cornea) bij diabetes mellitus (in: Contactlens Inside) oculaire manifestaties bij Syfilis, waaronder scleritis en episcleritis (in: Graefes Arch Clin Exp Ophthalmol) en centrale corneale dikte in relatie tot centrale retinale veneuze occlusie (in: J Med Assoc Thai). Ken de lensdrager die bij u in de stoel zit. En vergeet het belang niet van een uitgebreid oogonderzoek, én het belang van een goede anamnese.
Keratoconus
Cross-Linking

De in het vorige item genoemde corneale cross-linking was onlangs ook op televisie bij 'Afslag UMC Utrecht'. Hierin wordt een patiënt gevolgd die keratoconus heeft: 'een aandoening waarbij het hoornvlies (cornea) langzaam uitpuilt en dunner wordt' zoals in het stuk wordt gezegd. Om een hoornvliestransplantatie te voorkomen adviseert men de nieuwe behandeling corneale cross-linking, die de keratoconus hopelijk kan stabiliseren. Het is een poliklinische behandeling, wordt verteld, die ongeveer een uur duurt. 'Visuswinst is niet waarschijnlijk, maar stabilisatie is het uitgangspunt', vertelt Dr. Tahzib in het programma. De verwachting en hoop is dat de kans op hoornvliestransplantaties in de toekomst minder zal zijn door deze techniek op bredere schaal toe te passen. Het UMC Utrecht doet uitgebreidt onderzoek naar deze nieuwe techniek.
Monovisie of Multifocaal?
'Whatever works'
 
De eeuwige discussie over monovisie versus multifocale contactlenzen duurt voort. Maar misschien moet daar niet te spastisch over gedaan worden: zoals Larry Davis zegt in de hilarische film van Woody Allen (2009) 'Whatever works': 'whatever works!'. Maar laten we het voor deze keer eens vanuit praktijkmanagement oogpunt bekijken. Monovisie heeft nauwelijks of geen meerwaarde. Een onderzoek aangehaald in een artikel in Review of Optometry online laat zien dat multifocale lenzen bij 3 van de 4 mensen de voorkeur hebben boven monovisie, maar vooral is interessant dat marketingonderzoek laat zien dat 75% van de multifocale lensdragers multifocale lenzen zou aanraden bij vrienden, en 70% zou de praktijk waar deze lenzen zijn aangepast aan vrienden aanraden.
Vloeistoffen & Corneale Staining
Wake up call?

Onderzoekers in Australië hebben gekeken naar de tijdsduur tot het ontstaan, en de intensiteit van vloeistof-geïnduceerde corneale staining bij silicone hydrogel lensdragers. De hoeveelheid staining nam toe op elk gemeten tijdspunt vanaf het inzetten van de lens (op 15, 30, 45 en 60 minuten), maar bleef daarna stabiel (de maximale meetduur was 2 uur). Een ander artikel in Contact Lens & Anterior Eye, geschreven door onderzoekers van de Universiteit van Waterloo, vergeleek een multi-purpose lensvloeistof met een one-step waterstofperoxide systeem bij silicone hydrogel lensdragers. Beide systemen scoorden gelijk in comfort, droogheidservaring en visus. Alleen liet het waterstofperoxide systeem een langere comfortabele draagtijd zien van 10.93 uur versus 9.84 uur voor het multi-purpose systeem.
Nieuwsbrief
So(ft) Special
 
Als het over specialty contact lenses gaat, denken we al gauw aan vormstabiele lenzen, vooral bij indicaties zoals keratoconus en post-laser chirurgie. Maar de zachte lens moeten we niet onderschatten in dit kader, zeker niet nu we de beschikking hebben over silicone hydrogel lenzen die de corneafysiologie veel beter respecteren dan de conventionele lenzen deden. Een nieuwe nieuwsbrief www.softspecialedition.com die 4x per jaar uitkomt richt zich uitsluitend op de toepassing van zachte lenzen voor de 'uitdagende cornea', hetzij de lenzen in het gangbare assortiment, hetzij buiten standaard of zelfs custom made gefabriceerd. Ook op het Global Specialty Lens Symposium, alhoewel iets verder weg (Las Vegas USA) in januari, veel meer over speciale lenspassingen - waaronder de rol van zachte lenzen daarbinnen.
Nieuws van de Sponsor
Zuurstof!
 
Net terug van vakantie? Hopelijk, letterlijk en figuurlijk, genoeg zuurstof opgedaan voor een frisse doorstart? Zo voelen veel ogen zich ook, met lenzen die meer zuurstof doorlaten dan voorgaande generaties lenzen. Noel Brennan heeft onlangs in Nijkerk en in Antwerpen een inspirerende presentatie gegeven over dit onderwerp. In deze "Nieuws van de Sponsor" wordt de terminologie nog een keertje helder op een rijtje gezet ("oxygenflux", zuurstofpermeabiliteit, zuurstoftransmissie), met bruikbare uitleg voor in de praktijk.
Uit-de-Praktijk Contactlens Quiz
Corneale Staining

Het zien van corneale staining zegt ons dat er 'een' beschadiging is van de cornea - maar hoe ernstig kan dit zijn? Kan dit leiden tot littekenvorming op de cornea bijvoorbeeld? In de foto hiernaast zien we een cornea die dehydratiestaining vertoont (ook smile staining genoemd), wat gerelateerd is aan droge ogen. Heeft de staining op de foto grote kans om voor een corneaal litteken te zorgen? Welke van de onderstaande beweringen geeft het correcte antwoord?

A Nee, het betreft hier alleen micropunctata (geen macropunctata)
B Nee, de grootte van het aangedane gebied is daarvoor onvoldoende
C Nee, het membraan van Bowman is niet betrokken
D Ja, langdurige dehydratiestaining kan leiden tot corneale littekenvorming

Klik op de link hieronder voor een antwoord op deze praktijkvraag, met een uitgebreide toelichting.
Programma
Congressen & Lezingen 2010 
 
  • Cursus Droge ogen OVN - o.a. 26 okt, Eindhoven
  • OVN themadag - 8 nov, Nieuwegein
  • Podium C&C - 15 nov, Nieuwegein
  • AAO - 17-20 nov, San Francisco USA
  • BCLA - Pioneers day - 23 nov, London UK

  • *zie ook www.optiekagenda.nl
  • CNNederland wordt ondersteund door de Algemene Nederlandse Vereniging van Contactlensspecialisten (ANVC), de Optometristen Vereniging Nederland (OVN) en het Podium Cornea & Contactlenzen.

    Aanmelden of het opgeven van een nieuw e-mail adres kan via linkerkolom van deze nieuwsbrief (vul uw nieuwe e-mail adres is onder 'Join Our Mailing List') dan wordt het automatisch toegevoegd (u krijgt een e-mail bevestiging). Om uw oude e-mail adres te verwijderen, of om uw af te melden: klik op de 'unsubscribe' link hieronder.

    Mail uw aanpastips/suggesties/opmerkingen s.v.p. naar Eef van der Worp op onderstaand e-mail adres.