Contactlens Nieuws Nederland
In deze editie:
Column
Compliance
Dag en Nacht dragen SH
Marktgegevens
Nieuws van de Sponsor
Uit-de-Praktijk
Programma
De Sponsor:
Abonneren op
CNNederland
Join Our Mailing List
Juli 2009
CNNederland geeft maandelijks een onafhankelijk en objectief overzicht van nieuwe publicaties uit de internationale literatuur op het gebied van contactlenzen.
Column
The nonobvious
 
Alles wat overduidelijk is, is niet zo belangrijk eigenlijk. Het lijkt wel - om nog heel even in voetbaltermen te blijven - een Cruijffiaanse opmerking. Maar het is wel waar: een echte corneainfectie zien we allemaal op een kilometer afstand, daar hebben we geen ingewikkelde testen voor nodig. Het gaat om het minder-overduidelijke wat het verschil maakt. In de medische wereld zijn hier diverse voorbeelden van te geven (een patiënt die wel of juist niet gediagnostiseerd wordt op basis van een subtiel teken of zelfs slechts een onderbuikgevoel van de arts of verzorger). Het lijkt erop dat het marginaal droge oog dat wij veel in onze praktijken zien ook in die categorie valt - het minder- overduidelijke is juist hetgeen waar we naar op zoek moeten: zoals Meibom klier disfunctioneren (MGD). We hebben het dan dus niet over geïnfecteerde Meiboomklieren, maar over subtiele verstopte kliertjes. MGD is beschreven als de meest voorkomende oorzaak van het 'evaporatieve' droge oog. NOMGD of 'nonobvious MGD' is de voorloper van MGD, en onderzoek laat zien dat in de meerderheid van de gevallen dit de manifestatie is die we zien in onze praktijk. Zie een artikel in de juni editie van Optometric Management hierover door Donald Korb en Carline Blackie, en zie ook de column van onze eigen expert Mirjam van Tilborg in de meest recente versie van het ANVC vakblad Contactlens Inside.

Eef van der Worp
Compliance
Een herinnering!
 
Een onderzoek van de Waterloo University kreeg als titel 'How Compliant are Today's Lens Wearers'. Maar dat is eigenlijk niet de vraag. Waarom zijn ze niet compliant is eigenlijk de hoofdvraag. Een interessant gegeven dat uit het onderzoek naar voren kwam is dat meer dan de helft van de mensen die niet compliant zijn, simpelweg vergaten compliant te zijn. De meesten wisten niet precies meer op welke dag hun lenzen vervangen moesten worden bijvoorbeeld. Een grote groep kon zich ook niet herinneren welke vloeistof ze gebruikte, en lenshouders werden slechts in 50% van de gevallen elke drie maanden vervangen. Daar moet toch iets aan te doen zijn met onze huidige communicatiemiddelen? Een mooie herinnering, dit onderzoek, dat we onze lensdragers moeten (blijven) herinneren.
Dag en nacht dragen bij SH lenzen
'Smerige' overtreding bij infiltraten
 
Loretta Szczotka-Flynn heeft onderzocht wat de relatie is tussen corneale staining en het ontstaan van infiltraten tijdens het dag-en-nacht dragen (continuous wear - CW) van silicone hydrogel (SH) lenzen. De conclusie was dat corneale staining vaker voorkomt tijdens CW SH lens dragen, maar dat er geen relatie is met het ontstaan van infiltraten. Risicofactoren die wel een positieve relatie met steriele infiltraten hebben, waren roken en de aanwezigheid van substantiële bacteriële aanslag op de lens. In dit onderzoek was meer dan 70% van het risico op infiltraten toe te wijzen aan de aanwezigheid van bacteriën op de lens. Bij CW dus, zodat lensverzorging nauwelijks een rol kan spelen in dit geval.
Marktgegevens
You're special, so special...

De verkoop van speciale lenzen voor presbyopie en astigmatisme is volgens een Brits onderzoeksbureau de drijvende kracht achter de groei van de contactlensmarkt op dit moment. Marktanalyses laten in het Verenigd Koninkrijk een groei zien van 7.5% ten opzichte van het voorgaande jaar. Voortgedreven door de silicone hydrogel technologie, zijn het vooral de torische en multifocale lenzen die forse groei laten zien.

Nieuws van de Sponsor

Focus...

Dragers van torische contactlenzen hebben een groter risico om te stoppen met het dragen van contactlenzen. De belangrijkste reden is niet comfort, zoals we bij sferische lensdragers zien, maar onvoldoende gezichtsscherpte. De juiste vragen stellen is een belangrijke manier om erachter te komen of uw klant tevreden is. Zo kunt u vragen hoe het zicht met autorijden in het donker is. Is het zicht stabiel of fluctueert het? In deze en de volgende "Nieuws van de Sponsor" willen we graag dieper ingaan op het aanpassen van torische lenzen in de praktijk, met handige tips en opfrissing van de basisregels.
Uit-de-Praktijk
Silicone Hydrogels - een inkoppertje?

De wetenschap heeft zijn vinger nog niet op de zere plek kunnen leggen als het gaat om draagcomfort van zachte contactlenzen. Er worden diverse redenen voor discomfort genoemd, waaronder randgeometrie, dehydratie, modulus, bevochtiging, omgevingsfactoren, vervangingsfrequentie, contactlensvloeistof-gerelateerde staining, compliance en osmolariteit. De silicone hydrogel lenzen verschillen onderling in draagcomfort, maar ook zij kennen geen grote vedette. De groep die het meeste baat heeft bij een omschakeling van conventionele naar silicone lens, is de groep met de meeste klachten. Silicone hydrogel lenzen kunnen bij deze groep zorgen voor een significante comfort verbetering. Vroegtijdige herkenning van de problemen is van belang om deze groep tijdig weer op het comfortabele pad te krijgen. Zie de uit-de-praktijk van deze maand van Farhid Navabi, een literatuurstudie naar silicone hydrogel lenzen, droogheid en comfort - een studieopdracht van NKL in Emmen.

Programma
Congressen & Lezingen 2010 
 
  • Int. Myopia Conference - 26-29 juli, Tübingen DE 
  • Myopie refereeravond - 30 aug, Erasmus Rotterdam
  • ECLSO - 10-12 sept, Warsaw PL
  • Podium C&C - 15 nov, Nieuwegein
  • AAO - 17-20 nov, San Francisco USA
  • BCLA - Pioneers day - 23 nov, London UK
  • CNNederland wordt ondersteund door de Algemene Nederlandse Vereniging van Contactlensspecialisten (ANVC), de Optometristen Vereniging Nederland (OVN) en het Podium Cornea & Contactlenzen.

    Aanmelden of het opgeven van een nieuw e-mail adres kan via linkerkolom van deze nieuwsbrief (vul uw nieuwe e-mail adres is onder 'Join Our Mailing List') dan wordt het automatisch toegevoegd (u krijgt een e-mail bevestiging). Om uw oude e-mail adres te verwijderen, of om uw af te melden: klik op de 'unsubscribe' link hieronder.

    Mail uw aanpastips/suggesties/opmerkingen s.v.p. naar Eef van der Worp op onderstaand e-mail adres.