Contactlens Nieuws Nederland
In deze editie:
Column
ARVO 2010
Myopie Progressie
Meibom klieren
Contactlens Complicaties
Nieuws van de Sponsor
Uit-de-Praktijk
Programma
De Sponsor:
Abonneren op
CNNederland
Join Our Mailing List
Mei 2009
CNNederland geeft maandelijks een onafhankelijk en objectief overzicht van nieuwe publicaties uit de internationale literatuur op het gebied van contactlenzen.
Column
Digi-taal
 
CNNederland zit al weer in zijn vierde levensjaar - de eerste editie zag het daglicht in januari 2007. Alle nieuwsbrieven tot nu zijn terug te vinden op de archiefsite. Dank aan iedereen die zijn medewerking heeft gegeven, de Uit-de-praktijk van deze maand is elke keer het best gelezen onderdeel van de nieuwsbrief. En natuurlijk dank aan Johnson & Johnson Nederland voor het ondersteunen van dit initiatief. Om de interactie nog wat te vergroten is vanaf nu CNNederland op Facebook te vinden. Hier kunnen vragen en suggesties worden geplaatst, waarop andere collegae kunnen reageren. Een platform dus, voor alle vragen over contactlenzen. Zie bijvoorbeeld de discussie over het laatste case report, en Hans Kloes heeft een foto geplaatst met 'vloeilijnen' die hij soms ziet bij nachtlenzen. Wat zijn het, kunnen ze kwaad of niet? Zie de facebook discussie. Het digitale tijdperk is niet meer te stoppen. Zelfs de eerste digitale diagnose van een rood oog is gesteld (wat een orbitale cellulitis bleek te zijn). En natuurlijk is er onvoorstelbaar veel kennis online te vinden. Zo ook de abstracts van het grootste research congres ter wereld op ons vakgebied, ARVO: zie hieronder.
 
Eef van der Worp
ARVO 2010
Contactlenzen hebben de toekomst!
 
Het belangrijkste, grootste en meest invloedrijke congres op oogheelkundig gebied vindt jaarlijks plaats in zonnig Florida (Ft Lauderdale) in de VS. Met rond de 1000 nieuwe posters en presentaties elke dag (bijna 6500 totaal!) en bijna 11.000 bezoekers, is dit een congres waar je als bezoeker altijd tijd tekort komt. Uiteraard gaat dit congres verder dan contactlenzen alleen, maar contactlenzen hadden deze keer wel een hele belangrijkeen mooie boodschap. Eén met erg veel potentie, die de toekomst van onze lenzenpraktijk drastisch kan gaan veranderen. Zie het item hieronder, en daaronder voor nog meer hoogtepunten van het programma. Een (uit-)kijkje in de toekomst van contactlenzen - die er zonnig uit lijkt te zien. Voor andere ARVO samenvattingen: zie Review of Ophthalmology en Review of Optometry met elk een ARVO special.
 
ARVO 2010
Het netvlies bij het dragen van contactlenzen 
 
Juist naar het netvlies ging de speciale aandacht uit met betrekking tot contactlenzen. Diverse onderzoeksgroepen, vanuit totaal verschillende delen van de wereld, presenteerden hun data met betrekking tot lenzen, nachtlenzen en zachte lenzen met een speciale optiek, die myopieontwikkeling bij kinderen kunnen remmen. Het lijkt inmiddels duidelijk dat er 'iets is' in de periferie van het netvlies dat we kunnen stimuleren, waardoor myopie geremd kan worden. Het lijkt erop dat een reductie van de helft van de myopieprogressie niet onhaalbaar is op basis van onderzoek bij zowel dieren als mensen - de variatie is alleen nog groot. En het is nog onduidelijk hoe die lens er precies uit moet zien. Sommigen suggereren concentrische ringen met meer/minder myopiecorrectie, anderen gebruiken een center-distance en een andere perifere sterkte. Nachtlenzen lijken dit effect van nature te hebben, door de midperifere veranderingen op de cornea. Maar of dit de optimale sterkte is? Er zijn nog heel veel vragen - maar het lijkt een kwestie van tijd voordat we dit kunnen gaan toepassen, wat een geweldige impuls voor de contactlenspraktijk zou kunnen betekenen. Het verleidde in ieder geval één  contactlensfabrikant om een persbericht uit te geven dat 'zachte myopie remmende contactlenzen er aan komen'. Zie poster nummers #1728,#2189, #2220, #2232 via de abstract finder (link hierboven). Zie ook deze link met ARVO samenvatting over myopie reductie, en een andere site geeft een specifiek overzicht van myopie progressie en perifere refractie bij nachtlenzen.
ARVO 2010
Meibommetje
 
Voor zulke kleine orgaantjes kregen de kliertjes van Meibom onevenredig veel aandacht tijdens ARVO - een waar bombardement aan papers en lezingen over dit onderwerp was te zien. Er is zelfs een speciale commissie in het leven geroepen met vijftig experts van over de hele wereld binnen de optometrie en oogheelkunde, die op een evidence based practice basis aan het inventariseren zijn wat er nu precies gebeurt met de Meibom kliertjes bij droge ogen en tijdens het dragen van contactlenzen, en hoe het functioneren van deze kliertjes zoveel mogelijk kan worden geoptimaliseerd. Lipiden, deproducten van de kliertjes van Meibom, spelen een essentiële rol bij een optimale traanfilm reconstructie en het ontstaan van droge ogen, zoveel is wel duidelijk. De resultaten zullen binnenkort op de tear film & ocular surface website worden gepubliceerd, waarbinnen een speciale plek voor Meibom klier disfunctioneren is ingericht.
ARVO 2010
CLCs
 
Tijdens ARVO dit jaar was er juist minder aandacht voor complicaties bij het dragen van contactlenzen (CLCs), al blijft de vraag ons intrigeren waarom corneale infecties ontstaan. Een onderzoek van Loretta Szczotka-Flynn liet wel iets bijzonders zien: silicone hydrogel (SH) lensdragers die mucine balls vertonen, iets wat op zich niet ongebruikelijk is bij SH lenzen, lijken een kleinere kans op corneale infiltraten te hebben dan SH lensdragers zonder mucine balls. Men suggereert op basis hiervan dat de mogelijk dikkere mucinelaag, verantwoordelijk voor het ontstaan van mucine balls, ook een remmende werking op de afweerreactie op micro-organismen kan hebben (poster #1517). Nog eens nakijken hoe het ook al weer zat met infiltraten, infecties en andere ontstekingen? De link hieronder geeft een praktisch overzicht met alles over CLPCs, CIEs, CLAREs, SEALs, CLPUs en natuurlijk Mks - kort samengevat.
Nieuws van de Sponsor
Allergie en contactlenzen 
 
Werden in de vorige CNNederland enkele praktische tips aangehaald voor mensen met allergieën, in deze Nieuws van de Sponsor een fantastisch - en compleet - overzicht over allergische conjunctivitis. Hierin komt alles aan bod van symptomen en de behandeling - kunsttranen, anti-histaminica, cromoglicaten en corticosteroïden - tot en met contactlenzen. Een prachtig naslagwerk (in PDF) over dit onderwerp door Lisette Wijdemans en Mirjam van Tilborg.
Uit-de-Praktijk
Nystagmus
 
Een vrouw van 46 jaar met congenitale nystagmus, myopie en keratoconus OS dreigt gedeeltelijk arbeidsongeschikt te worden verklaard: de visuele eisen achter het beeldscherm zijn te hoog. Wat kun je nog voor iemand doen, als alles al lijkt te zijn geprobeerd? Bij congenitale nystagmus neemt door het dragen van vormstabiele contactlenzen de frequentie van de nystagmus af. Om te kunnen wennen aan vormstabiele contactlenzen bij congenitale nystagmus is een goede motivatie nodig. Naast de gebruikelijke gewenning aan vormstabiele contactlenzen ontstaat tevens een andere manier van kijken. De neurologische feedback die de contactlens op het oog geeft, zorgt voor een actieve onderdrukking van de frequentie van de nystagmus. Hierdoor stijgt de visus en neemt de beeldkwaliteit toe, met een zachte landing in het arbeidsproces tot gevolg. Zie de link hieronder voor een compleet verslag van de casus en uiteenzetting over nystagmus, door Chrétien Frambach van Oculenti Rotterdam. 
Programma
Congressen & Lezingen 2010 
 
  • AOA 16-20 juni, Orlando USA
  • Int. Myopia Conference - 26-29 juli, Tübingen DE 
  • ECLSO - 10-12 sept, Warsaw PL
  • Podium C&C - 15 nov, Nieuwegein
  • AAO - 17-20 nov, San Francisco USA
  • BCLA - Pioneers day - 23 nov, London UK
  • CNNederland wordt ondersteund door de Algemene Nederlandse Vereniging van Contactlensspecialisten (ANVC), de Optometristen Vereniging Nederland (OVN) en het Podium Cornea & Contactlenzen.

    Aanmelden of het opgeven van een nieuw e-mail adres kan via linkerkolom van deze nieuwsbrief (vul uw nieuwe e-mail adres is onder 'Join Our Mailing List') dan wordt het automatisch toegevoegd (u krijgt een e-mail bevestiging). Om uw oude e-mail adres te verwijderen, of om uw af te melden: klik op de 'unsubscribe' link hieronder.

    Mail uw aanpastips/suggesties/opmerkingen s.v.p. naar Eef van der Worp op onderstaand e-mail adres.