Contactlens Nieuws Nederland
In deze editie:
Column
Groene Lens
Congenitaal Cataract
Mythen, Sagen, Legenden
Nieuws van de Sponsor
NCC 2010
Uit de Praktijk
Programma
De Sponsor:
Abonneren op
CNNederland
Join Our Mailing List
Februari 2009
CNNederland geeft maandelijks een onafhankelijk en objectief overzicht van nieuwe publicaties uit de internationale literatuur op het gebied van contactlenzen.
Column
Groene lens I
 

Een groene lens - die zie je niet veel meer. In de tijd van de niet-geplande vervanging van lenzen heb ik nog wel eens een groenachtig lensje uit een lensetui zien komen. Maar dat heeft de frequente vervanging effectief opgelost. Volgens het jaarlijks onderzoek naar lensaanpassingen wereldwijd van Eurolens Research, is in Nederland 90% van alle zachte lenspassingen voor maandelijkse vervanging of frequenter (75% maandelijks, de rest frequenter). Dat is hard gegaan. Wie ziet er nog wel eens jelly-bumbs (voor de jongere 'kijkers' - een combinatie van lipiden en calcium die pokken-achtige afzettingen op zachte lenzen kan geven)? De frequentere vervanging is een hele verbetering uiteraard. Met de frequente vervanging komt hoogstens de vraag: hoe milieuvriendelijk is dat eigenlijk? Er zijn waarschijnlijk zaken die meer aandacht verdienen, maar in de serie 'verbeter de wereld, begin bij jezelf' toch maar eens even kijken wat dat betekent voor onze omgeving. Zie artikel hieronder. Maar misschien is er ondertussen wel een echte groene lens - gebaseerd op soja (waar geen petroleum voor nodig is, zoals wel nodig is voor de vervaardiging van alle soorten plastic). De Prius onder de contactlenzen?
Eef van der Worp
Footprint
Groene lens II
 

In de Washington Post (of all places!) van 26 januari jl. stond een stuk over contactlenzen en het milieu. De journalist vroeg zich af: "Ik draag lenzen, vervang ze elke twee weken (zoals 51% van de Amerikanen die zachte lenzen dragen, slechts 32% vervangt ze maandelijks), hoeveel afval genereer ik eigenlijk?". Een twee-weekslens weegt, uitgedroogd, 25 milligram. Zesentwintig paar lenzen komt neer op 0.65 gram plastic. Voor daglenzen - 730 lenzen indien full-time gedragen - is dat 9.12 gram. Dit is iets minder dan twee creditcards (wat blijkbaar het medium is om mee te vergelijken in Amerika). Hoe zit het met een bril dan? Een paar blancs komt gauw op 120 gram. Uiteraard komt er bij het lenzendragen meer kijken: vloeistoffen, verpakking etc., maar deels is dat wel te recyclen. Morgan et al. vergeleken daglenzen met maandlenzen, en vonden dat de maandlenzen totaal 549 gram afval per jaar veroorzaakten, en daglenzen 953 gram. Volgens de journalist leveren lenzen een 'niet erg substantiële' bijdrage aan de afvalberg. Misschien wat daglenzen betreft is de hoeveelheid afval nog wel verder te verminderen met de nieuwe 'flatpacks' - platte pakjes waarin de daglenzen worden verpakt. "To be continued" dus.
Congenitaal Cataract & Contactlenzen
Aphaak-er
 
Congenitaal cataract is één van de belangrijkste veroorzakers van behandelbaar visusverlies in de Westerse wereld, geschat wordt dat dit zich bij 3 tot 4 op de 10.000 kinderen voordoet. Vroege chirurgie (voor de zesde week) en agressieve amblyopiebehandeling worden geadviseerd. Kinderen met een bilateraal cataract hebben meestal een betere prognose dan kinderen met een unilateraal cataract. De behandeling van unilaterale cataracten is een uitdaging, intra-oculaire lenzen bij baby's hebben als nadeel dat de her-operatie kans erg groot is, en ook de complicatiekans is vrij groot. Onderzoek aan de Universiteit van Californië laat zien dat contactlenzen een rol kunnen spelen bij het management van deze patiëntjes. In het onderzoek werd bij 50% van de niet-traumatische aphaken op vijfjarige leeftijd een uitstekende gezichtsscherpte gemeten. Zeer vroege cataractextractie, een goede occlussie (afplak) compliance en het vaker, en onmiddellijk (binnen drie weken post-operatief), aanpassen van contactlenzen kunnen bijdragen aan een zo optimaal mogelijk visueel resultaat bij unilateraal congenitaal cataract, was de conclusie van dit onderzoek. 
Redenen om Contactlenzen aan te Passen
Mythen, Sagen, Legenden.
 
Volgens Nathan Efron, één van de vele prominente gasten op het komende NCC congres en zelf ongeveer een legende, zijn er twee redenen waarom er niet meer lenzen worden aangepast dan wat nu gebruikelijk is. De eerste reden is dat het niet lucratief genoeg zou zijn. De tweede dat het te lastig is om lenzen aan te passen. In een prachtig overzicht in 'The Optician' laat hij enkele mythen-versus-feiten de revue passeren, zoals "contactlenzen zijn niet voor kinderen", "het dragen van contactlenzen is lastig" en "het kost veel stoeltijd". Tevens geeft hij een top 10 van redenen om juist wel lenzen aan te passen. En het artikel bevat een mooie tabel met de voors en tegens van verschillende correctiemethoden: zachte lenzen, vormstabiele lenzen, nachtlenzen, brillen en refractiechirurgie. Complicaties komen aan bod, maar dan heel praktisch: welke doen er nu echt toe en welke zijn 'tekstboek' complicaties? Een motiverend stuk, helemaal in de lijn van het NCC.
Nieuws van de Sponsor
Altijd prijs
 
Deze keer kijken Mirjam van Tilborg en Lisette Wijdemans in weer een zeer boeiend vraag- en antwoordspel naar hoe we het beste de boodschap kunnen overbrengen dat een nieuwe lens of een nieuw lensmateriaal beter is voor het oog, en dat daar een iets ander prijskaartje aan hangt. Zie de Nieuws van de Sponsor van deze maand voor een boeiend relaas: gebruiken we de klinische tekenen, en hoe voeren we het gesprek?

NCC 2010

*Laatste Nieuws*
 
Nog slechts een paar weken te gaan en dan staan we er allemaal weer, in Veldhoven. Met een sterrenteam opstelling (sprekers) waar Real Madrid jaloers op zou zijn. En: de bezoekersaantallen in ons eigen 'Bernabéu' liegen er ook niet om, een nieuw record is gevestigd. Het NCC 2010 is met ruim duizend unieke aanmeldingen namelijk het grootste contactlenscongres dat ooit in Nederland werd gehouden, en gooit internationaal zeer hoge ogen voor die hoofdprijs. Met vier parallelsessies een schier oneindige opsomming aan nascholingsuren, en met op de koop toe een Rapid Fire Sessie met voornamelijk Nederlandse sprekers: echt monnikenwerk voor iedereen die alles wil volgen. Maar de Koningshof is dan ook een voormalig klooster. Gelukkig is er ook genoeg tijd voor ontspanning, een happy hour en een spetterende feestavond op zondag.
Uit de Praktijk
Even een hoekje om
 

Het binoculair onderzoek heeft meestal niet de hoogste prioriteit binnen de meeste contactlenspraktijken. Toch is er met een beetje creativiteit veel eer te behalen. Zoals deze casus van een optometrist/orthoptist en een orthoptist i.o./optometist laat zien. Een 34-jarige vrouw komt voor een heraanmeting van haar zachte contactlenzen. Tijdens de anamnese geeft mevrouw aan last te hebben van hoofdpijn. Er wordt een verticale deviatie gemeten, en besloten deze te corrigeren met een vormstabiele prisma-contactlens. De subjectieve klachten verminderen en de objectieve afwijkingshoek is afgenomen. Zie de link hieronder voor het volledige verslag van deze bijzondere casus van Carolien Kunnen en Lizet Gertzen.

Programma
Congressen & Lezingen 2010 
 
CNNederland wordt ondersteund door de Algemene Nederlandse Vereniging van Contactlensspecialisten (ANVC), de Optometristen Vereniging Nederland (OVN) en het Podium Cornea & Contactlenzen.

Aanmelden of het opgeven van een nieuw e-mail adres kan via linkerkolom van deze nieuwsbrief (vul uw nieuwe e-mail adres is onder 'Join Our Mailing List') dan wordt het automatisch toegevoegd (u krijgt een e-mail bevestiging). Om uw oude e-mail adres te verwijderen, of om uw af te melden: klik op de 'unsubscribe' link hieronder.

Mail uw aanpastips/suggesties/opmerkingen s.v.p. naar Eef van der Worp op onderstaand e-mail adres.