Contactlens Nieuws Nederland
In deze editie:
Column
Eye-sight
Refractie
Nieuws van de Sponsor
Uit de Praktijk
Programma
De Sponsor:
Abonneren op
CNNederland
Join Our Mailing List
Juli 2009
CNNederland geeft maandelijks een onafhankelijk en objectief overzicht van nieuwe publicaties uit de internationale literatuur op het gebied van contactlenzen.
Column
Infiltr-haat
 
Ik haat het woord 'haat'. Maar ik haat het toch ook dat het zo vaak over de complicaties bij contactlenzen moet gaan. Maar ik weet het: soms ontkom je er niet aan. In mijn lessen voor de studenten was dan ook altijd één van mijn vaste onderwerpen het onderscheiden van de goede (infiltraten) van de kwade (infecties). Kortom: is er een micro-organisme betrokken bij het ontstekingsproces? In dat geval is het een infectie natuurlijk, en die kan heel serieus zijn. Anders zijn het steriele infiltraten. Mijn favoriete onderdeel was altijd de studenten te vertellen dat ik ze midden in de nacht zou kunnen bellen om te vragen: 'wat zijn de vijf belangrijkste tekenen om een steriel infiltraat van een infectieuze ulcus te onderscheiden' (ze haatten me waarschijnlijk daarom, al heb ik het helaas nooit in de praktijk gebracht). Maar die vraag werd wel altijd 100% goed beantwoord op tentamens (roodheid, pijn, afscheiding, cellen in de voorste oogkamer en staining is het antwoord zoals u weet). Zie voor meer over infiltraten het item hieronder.
                                              Eef van der Worp
Eye-sights
Contactlensresearch.com
 
In de jaren '90 waren infiltraten nog een 'big hit' omdat er nogal eens steriele infiltraten voorkwamen door zuurstoftekorten. Een tijdje werd er wat minder aandacht aan besteed, mede door de komst van silicone hydrogel lenzen. Maar toch zijn de infiltraten niet weg te denken. Uit de praktijk blijkt dat ze voor blijven komen, ook met de meest geavanceerde lensmaterialen, mogelijk in combinatie met lensvloeistoffen. Het is (en blijft) dus heel belangrijk zorgvuldige controles uit te voeren, en op ontstekingsreacties te letten op het oog (zoals oppervlakkige staining en roodheid) en zonodig het beleid daarop aan te passen (bijvoorbeeld andere vloeistof en/of ander lensmateriaal). Voor meer (heel veel meer) informatie: er is een nieuwe, fantastische website met live Powerpoint presentaties van experts uit de hele wereld, die alle bovenstaande onderwerpen aan bod laten komen. Een absolute aanrader. 

Refractie

Mag het een kwartje meer zijn?
 
Een onderwerp dat wellicht 'dichter bij huis' is voor velen van ons, is de refractie. Een boeiend artikel van Graeme Young laat zien dat bij een verrassend hoog percentage zachte lenzen de sterkte wordt afgerond naar 0.5D, in plaats van de beschikbare 0.25D. Daarbij is het boeiend te zien dat er behoorlijke verschillen zijn tussen landen. Nederland zit over het algemeen 'in het peleton' om nog heel even in tour-termen te blijven. De 'rounding rate (RR)', oftewel de afrondingsfactor, varieerde van 1.7% in Canada tot 11.6% in Spanje en Portugal. De RRs waren 2 tot 3 maal hoger voor plus-lenzen dan voor min-lenzen en de RRs waren lager voor silicone hydrogel lenzen en daglenzen ten opzichte van conventionele (midwatergehalte) lenzen. Torische silicone hydrogel lenzen vertoonden de minste diversiteit tussen landen, variërend van een RR van 3.9% in Duitsland tot 9.5% in de rest van Europa.

Nieuws van de Sponsor

Zomerogen

Nu alle aandacht gaat naar verschillende griepklachten zoals de Q-koorts en de Mexicaanse griep, komt een nieuwsgierige gedachte op. Hebt u eigenlijk een protocol in huis voor wanneer u te maken heeft met een conjunctivitis die veroorzaakt is door een virus? En weet u wat u moet doen als iemand u opbelt met de mededeling dat de persoon die u gisteren op controle had de nieuwe influenza A griep heeft? Meer hierover in de Nieuws van de Sponsor van deze maand door Mirjam van Tilborg.

 
Uit de Praktijk
Vredesduif
 
Een zachte lensdrager komt voor een second opinion vanwege visusklachten, meer specifiek: dubbelbeelden met haar linkeroog. Vanwege haar werk (beroepschauffeur) zijn de dubbelbeelden erg lastig. Topografie leidt niet alleen tot een mooi patroon van de 'kussende duiven', maar ook tot de aanpassing van een post-graft lens - een lens die normaal dus gebruikt wordt voor passingen na een corneatransplantatie. De lens heeft een grote diameter (11mm in dit geval), en geeft verbluffende resultaten: zowel qua visus als qua draagcomfort, waar mevrouw veel vrede mee heeft. Zie de casus van deze maand door Kees Broos van Contactalook in Eindhoven.
 
Programma
Congressen & Lezingen
CNNederland wordt ondersteund door de Algemene Nederlandse Vereniging van Contactlensspecialisten (ANVC), de Optometristen Vereniging Nederland (OVN) en het Podium Cornea & Contactlenzen.

Aanmelden of het opgeven van een nieuw e-mail adres kan via linkerkolom van deze nieuwsbrief (vul uw nieuwe e-mail adres is onder 'Join Our Mailing List') dan wordt het automatisch toegevoegd (u krijgt een e-mail bevestiging). Om uw oude e-mail adres te verwijderen, of om uw af te melden: klik op de 'unsubscribe' link hieronder.

Mail uw aanpastips/suggesties/opmerkingen s.v.p. naar Eef van der Worp op onderstaand e-mail adres.