Contactlens Nieuws Nederland
Februari 2008
In Dit Nummer:  

De Sponsor:  


Join our list  
Join our mailing list!

CNNederland geeft maandelijks een onafhankelijk en objectief overzicht van nieuwe publikaties uit de internationale literatuur op het gebied van contactlenzen.

Column
 
Waar LED dat allemaal toe?

Waarschijnlijk wel gehoord recent?: wetenschappers van de Universiteit van Washington hebben een prototype ontwikkeld van een contactlens die elektronische circuits en lichtjes bevat (LEDs). Het zou een stap zijn in de richting van bionisch zicht, aldus de onderzoekers. Het is de bedoeling dat op de binnenkant van de lenzen beelden geprojecteerd kunnen worden, zoals de snelheid waarmee je aan het rijden bent, of om je beelden van een virtuele wereld door te geven. Nou is dit niet mijn expertisegebied, maar het lijkt me op zijn zachtst gezegd nogal overdreven. Een mooie uitspraak die ik onlangs las van Gibran Khalil Gibran zou hier goed van toepassing kunnen zijn: een overdrijving is een waarheid, die buiten zinnen is geraakt. Zonder nu het onderzoek te willen kleineren, denk ik persoonlijk dat hier minimaal sprake is van enige overdrijving, als het al überhaupt mogelijk is. Het boeiende is dat dit soort gegevens door iedereen klakkeloos worden overgenomen in allerlei verschillende nieuwsbronnen, zonder maar ergens een kanttekening bij te plaatsen. Eerst maar eens gewone lenzen goed aanpassen. Zoals met goede torische lenzen. En multifocaal. Of combinaties daarvan. En lenzen aanpassen bij kinderen, kan dat ook? Al deze onderwerpen in deze editie van CNNederland.

Eef van der Worp


Torische Lenzen
 
Astig-matig zicht?

Recent wetenschappelijk onderzoek naar de correctie van gering en middelmatig astigmatisme gaf het nog eens aan: astigmaten met torische lenzen zien beter dan met sferische lenzen. Boven de -1.25D astigmatisme was dat zeker het geval, dat is niet echt een verrassing. Onder de 1.25D was de visuswinst matig onder hoog contrast omstandigheden terwijl de visuswinst onder laag contrast omstandigheden hoog was. En we moeten niet vergeten dat we tijdens ons oogonderzoek natuurlijk onder optimale contrastomstandigheden testen. Maar houden we er ook rekening mee hoe iemand ziet 's avonds in de auto? Zie ook de colomn van Mark Jackson in Contact Lens Spectrum. Zorgen over de zuurstoftransmissie bij zachte torische lenzen hoeven we niet meer te hebben: torische silicone hydrogel lenzen zijn verkrijgbaar van +6.00D tot -9.00D in stapjes van 0.50D in verschillende uitvoeringen. Zie verder een artikel over de evaluatie van de torische lens stabiliteit, waarbij ook aandacht voor dynamische beoordeling van de stabiliteit, zoals in verschillende blikrichtingen. Voor een bruikbare overrefractie calculator voor torische lenzen, zie link hieronder.


Presbyopie
 
Oud-en-Nieuw

In het verlengde van het voorgaande item over contrast: extra aandacht voor contrastverlies is vereist bij multifocale zachte lenzen. Zeker dus als er ook astigmatisme aanwezig is. Overweeg in dergelijke gevallen daarom altijd een torische multifocale lens: een heel belangrijk aspect van het succes van multifocale lenzen. En ook deze lenzen zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Andere nieuwe ontwikkelingen voor de ouder wordende ametroop is op het gebied van refractiechirurgie te vinden: de Acufocus. Een oud truukje in een nieuw jasje. Hierbij wordt een intracorneaal implantaat geplaatst, welke een klein pupildiafragma geeft. Zoals we nog van school weten, zorgt een kleine pupildiameter voor een vergroting van het scherpte-diepte gebied. En dus een ruimer leesbereik. Juist: het pinhole effect. Simpel, maar toch een hot item. Onlangs kreeg dit onderwerp de meeste minuten podiumtijd op het ESCRS congres (European Society of Cataract and Refractive Surgery) tijdens de discussie over presbyope oplossingen binnen de refractiechirurgie.


Leeftijd Lensaanpassing
 
Kinderwerk

Een veelgestelde vraag: wat is de minimale leeftijd om lenzen te gaan dragen? Tja, die is er eigenlijk niet. Het blijft een beetje een gevoelskwestie. In de VS loopt er op dit moment een groot onderzoek naar contactlenzen bij kinderen, de CLIP (Contact Lenses In Pediatrics) studie bij kinderen van 8-12 jaar versus kinderen van 12-17 jaar. Op basis van de resultaten tot nu toe wordt gezegd dat 12 jaar niet de ondergrens hoeft te zijn. Zie deze site voor alle CLIP studie resultaten tot nu toe. Een andere benadering, met een hoog praktijkgehalte van een Amerikaanse optometrist is te vinden onder 'Reader Commentary' van Contact Lenses Today. Zijn advies: vooral goed luisteren! Zie link hieronder voor zijn aanbevelingen (naar beneden scrollen voor de rubriek).


Uit de Praktijk
 
Wie het kleine niet eert...

Ondanks de moderne lensconstructies, geavanceerde aanpasprogrammatuur, herziene filosofie ten opzichte van het aanpassen van contactlenzen en nieuwe inzichten in de fysiologie van de cornea moet men soms teruggrijpen op verouderde lenstypes en lensconstructies. Want - wellicht ietwat provocerend gebracht - wie het kleine niet eert, is het grote werk (zachte lenzen) ook niet weert. Anders gezegd, een goede contactlenspraktijk biedt allerlei oplossingen, niet alleen de meest voor de hand liggende of de meest rendabele. En daarom is het ook belangrijk dat studenten zich blijven verdiepen in de vormstabiele lens en zijn mogelijkheden. Zie link voor een mooie casus die dit onderschrijft.


Van de Sponsor
 
Geen tranen meer

De traanfilm bepaalt voor een groot deel het succes van het dragen van contactlenzen. Wist u dat in de literatuur minimaal 73 verschillende testen beschreven worden voor beoordeling van de traanfilmkwaliteit? In deze "Nieuws van de Sponsor" het laatste deel van het drieluik over de zin en onzin van verschillende technieken om de traanfilm goed te beoordelen. (Hierna) geen tranen meer.


NCC 2008
 
Internationaal NCC2008?

NCC staat natuurlijk voor Nederlands Contactlens Congres. Nationaal Contactlens Congres kan ook nog, mocht u dat willen. Maar als u denkt dat dit zomaar een lokaal congres is, dan heeft u het mis: er komen 20 buitenlandse sprekers uit 10 verschillende landen! Naast de Europeanen komen er een handvol uit Noord-Amerika overgevlogen, en verder zijn er drie sprekers uit Australië en een spreker uit Hong Kong die nog een langere overtocht voor de boeg hebben, op weg naar Veldhoven op 16 maart. Wat een luxe. De aanmeldingen overtreffen nu al die van de vorige editie in 2006. Een congres om met recht trots op te zijn.


Programma
 
Congressen & Lezingen 2008

  • SECO - 27 februari-2 maart, Atlanta USA
  • CLSA - 5-9 maart, New Orleans USA
  • NCC 2008 - 16-17 maart, Veldhoven
  • Vision Expo - 11-13 april, New York USA
  • BCLA - 29 mei-1 juni, Birmingham UK
  • AOA - 25-29 juni, Seattle USA


  • CNNederland wordt ondersteund door de Algemene Nederlandse Vereniging van Contactlensspecialisten (ANVC), de Optometristen Vereniging Nederland (OVN) en het Podium Cornea & Contactlenzen.


    Om te voorkomen dat mail van cnnederland@comcast.net in uw spambox terecht komt, voeg ons s.v.p. toe aan uw goedgekeurde email adressenlijst.

    Mail uw aanpastips/suggesties/opmerkingen s.v.p. naar Eef van der Worp op onderstaand e-mail adres.