Contactlens Nieuws Nederland
Februari 2007
In Dit Nummer:  

De Sponsor:  


Join our list  
Join our mailing list!

CNNederland geeft maandelijks een onafhankelijk en objectief overzicht van nieuwe publikaties uit de internationale literatuur op het gebied van contactlenzen. Klik op de link rechtsonder voor meer informatie over de weergegeven onderwerpen. Met dank aan Johnson & Johnson Vision Care Nederland voor de sponsoring van dit initiatief.

Column
 
Top of the cone

Op het Global Keratoconus Congress in Las Vegas werden een aantal top-lezingen gehouden. De algemene teneur was de top van de conus zo min mogelijk te irriteren. De top ontzien met de lenspassing dus, zo min mogelijk wrijven in de ogen (in een vroeg stadium anti-allergiemiddelen voorschrijven) en toxische vloeistoffen moeten vermeden worden. Pas verder op als keratoconus in de familie voorkomt: laserbehandelingen kunnen dan beter worden afgeraden (vooral LASIK). Experimenten met chirurgische oplossingen zijn er genoeg, maar 90% van iedereen met keratoconus eindigt toch met contactlenzen. Alle lezingen in PDF formaat zijn tot het einde van deze maand te bekijken via onderstaande link. Een overzichtsartikel uit Optometry Today is te downloaden via deze link.

Eef van der Worp


Silicone Hydrogel
 
In de lift
lift

Jaarlijks wordt wereldwijd een enqu�te gehouden onder contactlensaanpassers om te kijken welke trends er in lenzenland gaande zijn. De resultaten van 2006 zijn net bekend geworden, en hieruit blijkt onder andere (en met name) dat SiHy lenzen duidelijk in de lift zitten. Vorig jaar werd voor 22% van alle zachte lenspassingen dit lensmateriaal gebruikt, terwijl dat in 2004 nog nagenoeg nul was. In zes van de onderzochte landen, waaronder de VS, wordt nu bij 1 op de 3 zachte lenspassingen een SiHy materiaal gebruikt. De complete resultaten zijn in Contact Lens Spectrum gepubliceerd. Een verslag van specifiek de Nederlandse uitkomsten verschijnt binnenkort in VISUS.


Contactlenzen bij kinderen
 
Alles kit(d)s?

Passen we lenzen aan bij kinderen? Vaak niet, onder andere vanwege de vermeende hogere tijdsinvestering die vereist wordt. Echter: recent onderzoek wijst uit dat er nauwelijks verschil is tussen aanpassingen bij jongeren (13-17 jaar) en aanpassingen bij kinderen van 8-12 jaar. Het grootste verschil zat hem in de instructie (gemiddeld 9 minuten langer bij de kinderen). Verder liet dit onderzoek zien dat de 'quality of life' door het verbeterde zicht met lenzen bij kinderen van 8-12 jaar net zo hoog gewaardeerd werd als bij de groep jongeren van 13- 17 jaar.


Scleralenzen
 
Torische sclera?

Twee artikelen in het nieuws deze maand, van Nederlandse makelij over de toepassing van sclerale lenzen bij irregulaire cornea's. De belangrijkste indicatie voor scleralenzen blijft keratoconus (50%), gevolgd door hoornvliestransplantaties (20%). Visus en comfort was verbeterd met scleralenzen vergeleken met andere vormen van correctie (voornamelijk gewone vormstabiele lenzen). Tevens werd een verbetering van het comfort gevonden bij mensen die werden aangepast met torische scleralenzen (62% in comfort en 37% in visus) in vergelijking met sferische scleralenzen (klik "previous" op de pagina via de link, voor het tweede artikel).


Uit de Praktijk
 
Heraanpassing aanpassen?
mir

Nooit klachten, draagt al zestien jaar vormstabiele zuurstofdoorlatende contactlenzen. En wil nu een (goede) refractie en heraanpassing. Meteen heraanpassen? Een nacht uitlaten voor heraanpassing? Het is beter eerst de draagtijd zoveel mogelijk terug te brengen om de cornea een beetje tot rust te laten komen, en minder irregulair astigmatisme over te houden. Eventueel met een paar tijdelijk aangepaste vormstabiele lenzen.


Programma
 
Congressen & Lezingen



CNNederland wordt ondersteund door de Algemene Nederlandse Vereniging van Contactlensspecialisten (ANVC), de Optometristen Vereniging Nederland (OVN) en het
Podium Cornea & Contactlenzen.

Klik op het logo van de sponsor of op deze link om door te worden verwezen naar de website van Johnson & Johnson Vision Care Nederland.

Om te voorkomen dat mail van [email protected] in uw spambox terecht komt, voeg ons svp toe aan uw goedgekeurde email adressenlijst.

Mail uw aanpastips/suggesties/opmerkingen s.v.p. naar Eef van der Worp op onderstaand e-mail adres.