$Account.OrganizationName
NatuurApotheek Extra
De 45ste editie
juni/juli 2012 - editie 45
In deze editie
Sign Up
Interessante links
Beste lezer,

Hierbij de 45ste editie van NatuurApotheek Extra. In deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte over interessante ontwikkelingen op het gebied van Oosterse en Westerse Fytotherapie en Orthomoleculaire geneeskunde.

De NatuurApotheek viert dit jaar haar 30 jaar bestaan!

In 1982 begon Charles Wauters binnen een reguliere apotheek met het verstrekken van kruidenbereidingen, hetgeen uiteindelijk resulteerde in de volwaardige zelfstandige vestiging in Pijnacker van de NatuurApotheek in augustus 2002.

NatuurApotheek heeft als zijn missie gekozen: een maximale bijdrage te leveren aan de kwaliteit van de complementaire natuurgeneeskunde zodat eeuwenoude en hedendaagse farmaceutische kennis elkaar ontmoeten.

''Natuurapotheek is toekomstgericht en wil zich actief inzetten in samenwerking met het reguliere en complementaire veld om de kwaliteit van de farmaceutische zorg te verhogen. Dit alles in dienst van de patiėnt.''

Wij willen alle trouwe klanten van de NatuurApotheek hartelijk danken voor het vertrouwen dat zij de afgelopen 30 jaar hebben geschonken. Dit heeft geresulteerd tot de NatuurApotheek als begrip in Nederland.
betuline
Betuline is een harsige, kamferachtige en conserverende stof. Het kan verwerkt worden tot een soort olie en kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de bereiding van juchtleder (een soort zeer lang, lenig, waterdicht, sterk ruikend leer). Het voorkomt ook dat muizen en insecten aan de schors gaan vreten.

Betuline zuur (BetA) behoort tot de in de natuur veel voorkomende pentacyclische triterpenoiden. Triterpenoiden maken deel uit van de terpenoide familie. Deze familie bestaat uit een grote en diverse groep van plantaardige stoffen waarvan er vele onderzocht worden als potentieel geneesmiddel. In een belangrijk artikel uit 1995 werd de antikanker activiteit van BetA tegen melanoma voor het eerst beschreven. Het celdood mechanisme waarop de antikanker werking van BetA berust in deze studie was apoptose. Snel daarna werd duidelijk dat ook cellen van andere neuroectodermale kanker soorten gevoelig zijn voor BetA en gedetailleerde studies toonden aan dat BetA een direct effect heeft op de mitochondriėn. Deze cellulaire organellen hebben een centrale rol bij het apoptotische proces, waarin ook eiwitten van de Bcl-2 familie een belangrijke rol spelen.

Anthogenol
Nutrilogic geeft ter gelegenheid van het 30 jarig bestaan van de NatuurApotheek 30 verpakkingen van Masqueliers Anthogenol weg ter introductie. Zo kunt u als voorschrijver zelf kennismaken met Anthogenol of deze voorschrijven aan uw patient.

Wilt u van deze mogelijkheid gebruik maken? Stuurt u dan uw recept / bestelling naar recepten@natuurapotheek.com o.v.v.: Kennismakingsverpakking Anthogenol

Behoort u tot de eerste 30 aanmeldingen dan hoeft u niets te doen. U (of uw patient) krijgt de verpakking dan automatisch toegezonden met een informatiebrochure. Als u niet tot een van de 30 gelukkigen behoort dan ontvangt u in ieder geval een bericht van ons.

MASQUELIER's® Original OPCs, beter bekend als OPC-85® en al 20 jaar een begrip in de Nederlandse markt, wordt nu aangeboden in een unieke combinatie met MASQUELIER's® French Pine Bark Extract. Beiden werden ontwikkeld door de Fransman Jack Masquelier en worden in anthogenol® aangeboden in hun originele, unieke compositie.

Dosering:

1 of 2 maal daags, 2 capsules.

Consumentenadvies prijs 32,95 per verpakking ą 60 capsules.

NatuurApotheek prijs 25,20 per verpakking ą 60 capsules (25% korting) indien op voorschrift / recept

Mimosa pudica
Kruidje-roer-mij-niet (Mimosa pudica) of gevoelige mimosa behoort tot de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae of Fabaceae).

Het is een kruidachtige plant die aantoont dat planten niet alleen leven, maar ook zeer snel kunnen reageren hoewel ze geen zenuwstelsel hebben. Dit gebeurt met behulp van signaalstoffen. Bij aanraking van het evengeveerde samengestelde blad of door de wind gaan de 1 cm lange blaadjes "dicht" (vouwen samen). Dit fenomeen treedt alleen op bij luchttemperaturen boven de 18 °C.

Aanbevolen door dr Klinghardt bij parasieten en Lyme.

100 gram

Patientenprijs: 26,26 euro
brein
Suppletie met antioxidanten blijkt ook op de lange termijn het geheugen te verbeteren.

De proefpersonen in de studie hadden 6 jaar eerder deelgenomen aan de 'Supplementation in Vitamins and Mineral Antioxidants' (SU.VI.MAX) studie. Het betrof bijna 4450 Franse deelnemers in de leeftijd van 45 tot 60 jaar. Ze kregen tussen 1994 en 2002 dagelijks een combinatie van 120 mg vitamine C, 6 mg bčtacaroteen, 30 mg vitamine E, 100 mcg selenium en 20 mg zink of een placebo.

Tussen het jaar 2007 en 2009 werden geheugentesten bij de deelnemers afgenomen. Personen in de suppletiegroep scoorden beter op de test voor het episodisch geheugen (geheugen voor gebeurtenissen uit het verleden) in vergelijking met personen in de placebogroep. Niet-rokers en personen die bij aanvang van de studie een lage vitamine C-concentratie hadden, scoorden na suppletie met antioxidanten beter op testen voor het verbale geheugen. Het effect van antioxidanten is na 6 jaar nog steeds merkbaar en kan een positieve bijdrage leveren aan het behoud van het geheugen.
panax ginseng
Panax ginseng verbetert de antioxidatieve capaciteit van gezonde personen.

Voor de studie werden 21 gezonde mannen en 61 gezonde vrouwen verdeeld in een controlegroep en 2 suppletiegroepen. De personen in de suppletiegroepen kregen gedurende 4 weken dagelijks 1 gram of 2 gram ginsengextract. Voor en na de suppletieperiode werd de concentratie van reactieve zuurstofdeeltjes (ROS) en antioxidanten bepaald. Suppletie met het ginsengextract leidde tot een significante verlaging van de ROS en het malondialdehyde (MDA) in het bloedserum. Bij personen die 2 gram kregen nam de totale gluthationconcentratie alsmede de activiteit van glutathion reductase (GSH-Rd) significant toe. Er waren geen significante veranderingen in de totale antioxidatieve capaciteit (TAC), superoxide dismutase (SOD) en de activiteit van catalase en glutathionperoxidase (GSH-Px).

Geconcludeerd kan worden dat suppletie met een extract van Panax ginseng het antioxidatieve verdedigingsysteem van een gezond lichaam kan verbeteren.

Capsules ginseng extract 10% 450mg

21,12 euro per 100 stuks.
livestock
Integration of ancient and modern medicine towards a sustainable system of animal production and medical care

Jen-Hsou Lin DVM PhD - Phil Rogers MVB MRCVS - Haruki Yamada PhD

We use the word "sustainable" to mean a system that puts back, or replenishes, what we take out of the system, with minimal damage to the environment or to the creatures that depend on it. Our current western- and strictly profit- oriented approach to agriculture and food production is not sustainable indefinitely. When we use irreplaceable natural resources at grossly excessive rates, we are stealing them from our neighbours and our descendants. When we pollute our world, we lay the seeds of our own destruction, and we put future generations in danger. If we continue with our present systems, humanity will have a high price to pay. There is no greater human tragedy than the curse of children on the actions, or spirits, of their parents or ancestors.
Recentelijk is aan het assortiment van Mycology Research Laboratories ook de Chaga paddenstoel toegevoegd.

De Latijnse naam voor Chaga is Inonotus obliquus. De paddenstoel komt voornamelijk voor in delen van de voormalige Sovjetunie, zoals de Oekraļne en Siberiė, maar af en toe vindt men hem ook in het Verre Oosten. De Chaga behoort tot dezelfde familie als de borstelzwam en de tolzwam.

De paddenstoel groeit gedurende 5 tot 10 jaren op grote hoogte onder winterse temperaturen (-40C) aan de Betula Alba (witte berk) in Siberiė waarbij deze wordt 'beroofd' van alle medicinale sappen zoals betuline, mineralen en polysacchariden.

Chaga ondersteunt essentiėle functies van het immuunsysteem, de darmfunctie en reguleert de hormonale balans. Chaga werkt ontstekingsremmend, ontlast het zenuwstelsel van overmatige stress en zorgt voor een goede doorbloeding in het lichaam.

Wetenschappelijke studies wereldwijd tonen aan dat de betuline en betaglucanen die in chaga voorkomen een remmend effect hebben op tumoren in het lichaam. De meeste studies zijn gericht op toepassing van dit natuurlijke middel bij mensen en dieren met kanker.

Tabletten (500mg) 26,82 euro per 90 stuks (NA : 20,12 euro = 25% korting)

Poeder 125,10 euro per 250gr. (bij NA 93,83 euro)
Taku K, Melby MK, Kronenberg F, Kurzer MS, Messina M. Extracted or synthesized soybean isoflavones reduce menopausal hot flash frequency and severity: systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials

Hot flashes are a common menopause-related symptom and can persist for several years after menopause. They often interfere with a woman's daily activity or sleep. Hormone replacement therapy (HRT), containing estrogens alone or with progestins, was recommended for many years to alleviate hot flashes, but safety concerns have led to its decreased use. Some women seek natural alternatives to relieve their hot flashes. Observational, epidemiologic, and clinical trials have reported on the effects of soy (Glycine max) products and its isoflavones in preventing or minimizing hot flashes
Het is nooit zo dat de natuur het ene zegt en wijsheid het andere
Psoriasis is a common, chronic, recurrent disease of the skin characterised by rounded circumscribed dry erythematous, scaling patches of various sizes, covered by multilayer greyish white or silvery white scales which appear repeatedly on the erythema. Similar descriptions of it can be found in some traditional Chinese medicine classics, which term the disease white sore (bai bi), loose skin tinea (song pi xuan) and dry tinea (gang xuan).

The course of psoriasis is inconsistent, following an irregular chronic course marked by remissions and exacerbations of unpredictable onset and duration. Two of the chief features of psoriasis are its tendency to recur and persist. Psoriasis occurs with equal frequency in both sexes. The onset of psoriasis is at a mean age of 27 years, but the range is wide, from a few months to the 70s. It has been shown that around 1% of the population has psoriasis. There appears to be a genetic predisposition and Caucasians seem to be more affected than other races. It is uncommon in those of Afro-Caribbean origin. American Indians and native Fijians do not have psoriasis.

Heeft u vragen en/ of opmerkingen naar aanleiding van deze NatuurApotheek Nieuwsbrief. Heeft u een interessant onderwerp voor onze nieuwsbrief? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen ? Druk dan hieronder op SafeUnsubscribe.

Met vriendelijke groet,


Het NatuurApotheek Team

Telefoon 015-3614477