$Account.OrganizationName
NatuurApotheek Extra
De 41ste editie
September 2011 - editie 41
In deze editie
Sign Up
Interessante links
Beste lezer,

Hierbij de 41ste editie van NatuurApotheek Extra. In deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte over interessante ontwikkelingen op het gebied van Oosterse en Westerse Fytotherapie en Orthomoleculaire geneeskunde.

virus
Een traditionele Chinese kruidenbehandeling werkt even goed tegen het H1N1-virus als Tamiflu (oseltamivir). Dit blijkt uit onderzoek.

Al duizenden jaren worden Chinese kruiden gebruikt bij de behandeling van influenza volgens co-auteurs van de studie, dr. Chen Wang en dr. Bin Cao van het Beijing Chao-Yang Hospital, van de Capital Medical University in China. Uit hun studie blijkt dat een Chinees kruidenrecept even goed werkt tegen het H1N1-virus als Tamiflu. Hun bevindingen publiceerden ze in The Annals of Internal Medicine.

Cao en Wang, die zich specialiseerden in infectieziekten en klinische microbiologie zeggen dat het kruidenrecept - bekend als maxingshigan-yinqiaosan (M-Y) - overal in China te verkrijgen is en veel minder duur is dan Tamiflu.

Nederland heeft Ephedra in de ban gedaan vanwege mogelijke risico's op hartinfarcten, beroerte en sterfte wanneer dit middel gebruikt wordt om gewicht te verliezen. Ook in andere landen, zoals de VS, is het middel daarom verboden.

Om de effectiviteit van M-Y en Tamiflu bij de bestrijding van het H1N1-virus te vergelijken, keken de auteurs naar 410 verder gezonde personen bij wie de diagnose 'milde influenza' was vastgesteld. Gemiddeld waren ze 19 jaar oud en kregen ze een behandeling om verspreiding van het griepvirus te voorkomen. Deze behandeling vond plaats in 11 verschillende medische centra in vier Chinese provincies tijdens het hoogtepunt van de H1N1-pandemie, tussen juli en november 2009.

Bron: Pharmaceutisch Weekblad

Visolie
Bepaalde soorten visolie kunnen de werking van vrijwel alle veelgebruikte chemotherapieŽn ongedaan maken.

Vetzuren in de visolie maken kankerpatiŽnten resistent tegen de behandeling. Dat blijkt uit een studie van het UMC Utrecht.

De onderzoekers adviseren patiŽnten geen visolie te gebruiken tijdens hun chemotherapie. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Cancer Cell.

Bron: Pharmaceutisch Weekblad

cacao
Mensen die veel chocolade eten, verkleinen hun kans op hart- en vaatziekten met 37%. Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het British Medical Journal.

Uit eerdere onderzoeken bleek al dat chocolade gunstige effecten had op het hart. Een grootschalig onderzoek dat deze resultaten bevestigde ontbrak nog.

Wetenschappers voerden een systematische review en meta-analyse uit van zeven studies die de invloed van chocolade op cardiovasculaire aandoeningen bekeken. Aan deze studies namen ruim 100.000 mensen deel. De onderzoekers vergeleken welke invloed de mate van chocoladeconsumptie had op diabetes, incidentie van cardiovasculaire aandoeningen, cardiovasculaire sterfte, coronaire hartziekten, incidentie van beroerten en sterfte ten gevolge van beroerte.

Mensen die het meeste chocolade nuttigden hadden 37% minder kans op een cardiovasculaire aandoening dan mensen die de minste chocolade aten. Chocolade verkleinde de kans op een beroerte met 29%. De kans op diabetes nam af met 31%. Het onderzoek maakt geen onderscheid tussen pure chocolade en melkchocolade. Chocolade in koekjes, dranken en toetjes werd meegerekend.

Bron: Pharmaceutisch Weekblad

dement
De antioxidatieve capaciteit van de rode bloedcellen verbetert onder invloed van suppletie met astaxanthine. Tevens vermindert de concentratie van fosfolipide-hydroperoxides (PLOOH).

Een verhoogde PLOOH-concentratie in de erytrocyten wordt in verband gebracht met dementie. Voor de studie werden 30 gezonde personen in de leeftijd van 50 tot 69 jaar verdeeld in twee suppletiegroepen en een placebogroep. Ze kregen gedurende 12 weken dagelijks 6 of 12 mg astaxanthine of een placebo. Suppletie met astaxanthine leidde - in vergelijking met de placebo - tot een toename van de concentratie van deze antioxidant in de rode bloedcellen. Ook nam de PLOOH-concentratie in zowel deze erytrocyten als het bloedplasma af onder invloed van suppletie.

Het blijkt dat inname van astaxanthine leidt tot opslag van deze antioxidant in de erytrocyten en tot een afname van de PLOOH-concentratie. Hierdoor kan astaxanthine mogelijk bijdragen aan de preventie van dementie.

Bron: www.ortho.nl

Nakagawa K, Kiko T, [..], Miyazawa T. Antioxidant effect of astaxanthin on phospholipid peroxidation in human erythrocytes. Br J Nutr 2011: 1-9
Vanaf heden in het NatuurApotheek Assortiment: Mangosteen capsules 250mg

Prijs per 100 capsules: 18,39 euro Prijs per 200 capsules: 31,27 euro

De Garcinia Mangostana is de boom waaraan de vruchten groeien. In extracten van die vrucht en het vruchtomhulsel (het pericarp) worden de zogenaamde xanthonen gevonden. Deze stoffen zijn verwant aan de flavenoiden (of flavonoiden), biologisch actieve moleculen die we kunnen vinden in vruchten en groenten.

Er zijn verschillende xanthonen gevonden waaronder: alpha-Mangostin, beta-Mangostin, 3-Isomangostin, Mangostanol, Gertanin, Garcinone A, B, C, D en E en Maclurine.

Lees meer over mangosteen op de website van IOCOB
Ginseng
American ginseng (Panax quinquefolius) prevents glucose-induced oxidative stress and associated endothelial abnormalities

Ginseng (Araliaceae), demonstrates widespread biological effects because of its purported antioxidant and other properties. The present study was undertaken to investigate the effects of American ginseng root extract on glucose-induced oxidative stress and associated oxidative damage to human umbilical vein endothelial cells (HUVECs).

Bron: Phytomedicine
olijfolie
Een substantie die in olijfolie voorkomt, het hydroxytyrosol, helpt mogelijk hart- en vaataandoeningen voorkomen.

Aan de studie namen 22 gezonde proefpersonen deel in de leeftijd van 20 tot 45 jaar en met een BMI tussen 18 en 33 kg/m^2. Ze werden willekeurig verdeeld in twee groepen en kregen gedurende 3 weken 10 tot 15 gram zonnebloemolie met 45 tot 50 mg hydroxytyrosol. De andere groep kreeg zonnebloemolie zonder deze antioxidant.

Na een tussenperiode van 2 weken werd de toediening aan de twee groepen omgewisseld. Aan het begin en einde van iedere toedieningsperiode werd het totale cholesterol, HDL-cholesterol en het geoxideerde LDL-cholesterol gemeten. De olie met hydroxytyrosol had geen effect op het totale, LDL- en HDL-cholesterolgehalte. Wel nam de hoeveelheid van het belangrijke geoxideerd LDL-cholesterol significant af in de behandelperiode. Tijdens de inname van de olie zonder de hydroxytyrosol steeg deze concentratie. Mogelijk dat olijfolie met het hydroxytyrosol helpt om hart- en vaatziekten te voorkomen.

Bron: www.ortho.nl

VŠzquez-Velasco M, Esperanza DŪaz L, [..], SŠnchez-Muniz FJ. Effects of hydroxytyrosol-enriched sunflower oil consumption on CVD risk factors. Br J Nutr 2010; 1-5
JCM logo
Advanced female age is an important factor in low pregnancy outcome. In the following case study, a course of Chinese herbal medicine improved ovarian and uterine function in a 45-year old woman who had a very low response rate during her two IVF cycles and who was advised to opt for donor eggs for her next IVF attempt. She conceived naturally after five months of taking Chinese herbs and is now successfully into her second trimester.

Advanced female age is an important factor in low pregnancy outcomes. As a woman progresses through her reproductive years, her ovarian reserve diminishes, with an approximately 50% decrease in fertility rates in women attempting pregnancy at the age of 40 onwards, and a two-to-three-fold increased risk of miscarriage. Most ART attempts in a woman aged 45+ using her own eggs results in no life births with spontaneous pregnancies mostly seen in grandmultiparas or great-grandmultiparas.
ZonMw
Steeds meer mensen maken gebruik van complementaire behandelwijzen. In sommige patientengroepen soms wel 60%. ZonMw, het nationale fonds voor medisch wetenschappelijk onderzoek, wil dat er meer onderzoek wordt gedaan naar complementaire behandelwijzen.

De directeur van ZonMw, Henk Smid, zegt hierover het volgende: "Hoewel het wetenschappelijke bewijs voor de effectiviteit van complementaire zorginterventies voorzichtig begint te groeien, is het over de hele lijn nog volstrekt onvoldoende." Onderzoek is nodig in het belang van de kwaliteit en veiligheid van de zorg.

Onlangs heeft ZonMw een document naar de regering gestuurd om het onderzoek naar complementaire behandelwijzen te stimuleren.

Heeft u vragen en/ of opmerkingen naar aanleiding van deze NatuurApotheek Nieuwsbrief. Heeft u een interessant onderwerp voor onze nieuwsbrief? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen ? Druk dan hieronder op SafeUnsubscribe.

Met vriendelijke groet,


Het NatuurApotheek Team

Telefoon 015-3614477