$Account.OrganizationName
NatuurApotheek Extra
De 39ste editie
Mei 2011 - editie 39
In deze editie
Sign Up
Interessante links
Beste lezer,

Hierbij de 39ste editie van NatuurApotheek Extra. In deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte over interessante ontwikkelingen op het gebied van Oosterse en Westerse Fytotherapie en Orthomoleculaire geneeskunde.

infofyt
Infofyto.nl is een zeer interessante website met zeer uitgebreide informatie over fytotherapie en kruidengeneesmiddelen.

Deze website is in 2010 gemaakt door de NVF (Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie, de onafhankelijke wetenschappelijke vereniging op het gebied van kruidengeneesmiddelen en fytotherapie) tijdens het project Medicijnen uit de Kas dat samen met SIGN is uitgevoerd. Dit project werd gefinancierd door het InnovatieNetwerk LNV .

Tegenwoordig nemen mensen de regie voor hun eigen gezondheid in eigen hand. Zij kiezen daarbij vaak voor natuurlijke middelen, zoals kruiden, met of zonder begeleiding. Daardoor groeit de betekenis van fytotherapie voor de volksgezondheid. Er zijn echter veel middelen op de markt waarover, vooral op internet, van alles beweerd wordt. Wat is daarvan waar, van welke middelen is de werkzaamheid nu echt aangetoond, en voor welke moet je (wanneer) oppassen?

Om hierover duidelijkheid te verschaffen is de website www.infofyto.nl opgestart. Een naam van een plant is nog geen medicijn, ook een potje waar op staat "goed voor de maag" zegt weinig. Daarom bespreken zij alleen plantenbereidingen die volgens wetenschappers bij zowel WHO als ESCOP als EMA van nut kunnen zijn.

Op reis
Voor reizen met een geneesmiddel dat onder de Opiumwet valt is een officiŽle verklaring nodig. Voor reizen binnen het Schengengebied is dit de Schengenverklaring. Voor reizen buiten dit gebied is een Engelstalige medische verklaring nodig.

Waarom een Schengenverklaring of Engelstalige medische verklaring?

Voor reizen met een geneesmiddel dat onder de Opiumwet valt is een officiŽle verklaring nodig. Voor reizen binnen het Schengengebied is dit de Schengenverklaring. Voor reizen buiten dit gebied is een Engelstalige medische verklaring nodig.

AT&A congres
9 juni 2011 | De Haagse Hogeschool 09.00 - 17.30 uur

De toegang voor dit evenement bedraagt normaal gesproken 65 euro. Voor relaties van NatuurApotheek zijn 25 gratis kaarten beschikbaar gesteld door AT&A Magazine. Ga daarom snel naar www.mediamedica.nl en profiteer van deze mogelijkheid als lezer van NatuurApotheek Extra.

Vul in bij veld: Hoe of via wie? de code NatuurApotheek01kc in en meld u aan.

Sprekers:
  • Dr. Mei Wang (SU BioMedicine/TNO)
  • Engelbert Valstar, arts/bioloog
  • Victor Manhave, arts
  • Anna Kruyswijk, arts
Visolie
Visolie kan het risico van diabetes verkleinen en de insulinegevoeligheid verbeteren.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de activering van bepaalde genen door omega 3-vetzuren hierin een rol spelen. De peroxisome-proliferator-activated receptor γ (PPARγ) speelt een rol bij de differentiatie van vetcellen en de insulinegevoeligheid. Hiervoor moet PPARγ echter eerst geactiveerd worden door een verbinding te vormen met een andere stof. Om de rol van omega 3-vetzuren in deze activering te onderzoeken, kreeg een groep transgene muizen met PPARγ van varkens in hun skeletspieren vier maanden lang een voeding rijk aan verzadigde vetten of visolie voorgeschoteld. Bij de muizen op het visoliedieet werd een toename in de expressie van de genen van invloed op de vetcellen en glucoseopname waargenomen. Als gevolg hadden deze muizen een lagere bloedsuikerspiegel. Bovendien trad er een toename op van de expressie van GLUT4, een koolhydraattransporter, in de spieren. Dit kan leiden tot een verhoogd glucoseverbruik.

Omega 3-vetzuren uit visolie zijn dus in staat PPARγ te activeren door aan deze receptor te binden. Hierdoor verbetert het glucoseverbruik en de opname ervan.
Sathyapalan T, Beckett S, Rigby AS, Mellor DD, Atkin SL. High cocoa polyphenol rich chocolate may reduce the burden of the symptoms in chronic fatigue syndrome. Nutr J. 2010;9:55. doi: 10.1186/1475-2891-9-55.

The debilitating chronic fatigue syndrome (CFS) is associated with high morbidity and reduced quality of life. Therapies include antidepressants, cognitive behavior therapy, and graded exercise therapy, which offer varying results. An imbalance of various neurotransmitters, including serotonin, has been reported in subjects with CFS. Chocolate (made in part from the seeds of Theobroma cacao) is known to increase certain neurotransmitters in the brain.
Venkel
Fennel is a short-lived herbaceous perennial with a single, variable species comprising the genus.

Foeniculum vulgare is "common" fennel. F. vulgare ssp. vulgare var. dulce, or sweet fennel, is an annual cultivated for its essential oil. F. vulgare ssp. vulgare var. azoricum is known as Florence fennel or bulb fennel or finocchio in Italian. It has a thickened leaf base, commonly called a "bulb" and is grown as an annual vegetable.
JCM logo
Osteoarthritis (OA) has been treated with Chinese medicine (CM) for hundreds of years, albeit under the auspices of other clinical descriptors understood within the field of CM.

This paper provides an overview of how OA is typically understood and treated within CM. OA has typically fallen under the clinical descriptor of 'bi syndrome' (painful obstruction syndrome). As theory continues to develop, however, new ideas are emerging regarding its pathogenesis that have consequences for treatment - that OA should be considered as a combination of 'wei syndrome' and bi syndrome.

The therapeutic thrust of herbal medicine and acupuncture thus shifts from a focus on the Kidney zang to the Liver zang, and consequently different kinds of herbs are chosen within medicinal formulas. The majority of clinical studies into the efficacy of acupuncture and Chinese herbal medicine in the treatment of knee OA have methodological shortcomings, although there is some evidence that acupuncture may be useful in alleviating pain and improving joint function. More studies that are scientifically rigorous are required in this field.
vit d metabolisme
Bepaling van de vitamine D-concentratie in de vorm van 25(OH)D is een goede weergave van de vitamine D-status op de lange termijn.

Aan de studie namen 29 personen deel waarbij gedurende een periode van 5 jaar driemaal de vitamine D-status werd gemeten (bij het begin, na 1 en na 5 jaar). De bloedmonsters werden het hele jaar door verzameld. Wel werd bij iedere proefpersoon het bloed in dezelfde maand afgenomen.

Met behulp van statistiek werd de variatie binnen een persoon en tussen de personen berekend. Verder werd de Spearman rangcorrelatie berekend om de samenhang tussen de opeenvolgende bloedmonsters te bepalen. De variatie binnen een persoon was 15% en de correlatie coŽfficiŽnt tussen de personen was 0,71. De Spearman rangcorrelatie tussen het begin en 1 jaar, 1 en 5 jaar en tussen het begin en 5 jaar was respectievelijk 0,65; 0,61 en 0,53. Bij een correlatie van 1 is sprake van een perfecte samenhang. De correlatie bleek sterker wanneer alleen de gegevens van blanke personen (exclusief personen van Spaanse afkomst) in de analyse werden meegenomen. Geconcludeerd kan worden dat het zinvol is om de concentratie 25(OH)D te bepalen als maat voor de vitamine D-status, ook op de lange termijn.

Heeft u vragen en/ of opmerkingen naar aanleiding van deze NatuurApotheek Nieuwsbrief. Heeft u een interessant onderwerp voor onze nieuwsbrief? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen ? Druk dan hieronder op SafeUnsubscribe.

Met vriendelijke groet,


Het NatuurApotheek Team

Telefoon 015-3614477