$Account.OrganizationName
NatuurApotheek Extra
Editie 13
december 2007
In deze editie
Sign Up
Snelle link
Geachte relatie, beste voorschrijver,

Wij zijn zeer verheugd om u editie 13 van de NatuurApotheek Extra te kunnen sturen. In onze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van interessante ontwikkelingen op het gebied van Oosterse en Westerse Fytotherapie en Orthomoleculaire geneeskunde, en verstrekken wij informatie over onze mogelijkheden.

Al onze voorgaande nieuwsbrieven zijn op te halen van onze webstek onderaan op de homepage.

FOUTJE
In de onlangs verzonden nieuwsbrief is een fout gemaakt in een connectie naar een artikel in Pharma Selecta : er werd doorverbonden naar een ander artikel dan de bedoeling was. Waarmee niet gezegd is dat dit artikel niet in orde zou zijn. Integendeel : in een volgende nieuwsbrief zal ik zeker op dit item terugkomen. Het eventueel gezochte artikel is echter te vinden onder deze knop : K NOP
Excuus

De hoofdhuid vraagt extra aandacht bij het toepassen van preparaten. Zo zijn bijvoorbeeld vette crŤmes moeilijk te verwijderen en cosmetisch minder aantrekkelijk. We hebben een aantal hoofdzaken voor u op een rijtje gezet:

Op de behaarde (hoofd)huid zijn preparaten met vaseline en zinkoxide niet geschikt. Ze zijn moeilijk weg te wassen.
Op een schilferende droge hoofdhuid gebruikt men een smeersel zoals Lanettesmeersel.
Indien een vastere basis gewenst is, kan men een goed uitwasbare vette zalf toepassen, zoals Lanettezalf met 25% cetiol V.

Voor een gezonde, soepele huid! In onze lijn patiŽntenverpakkingen zijn de bad- producten inmiddels bekende gezichten. De producten zijn verpakt in een kunststof fles met een handige, schone draaidop. De badlijn bestaat uit:

Arachide Oleum Emulgatum: Deze vettende badolie is vooral geschikt voor baby's, kinderen en volwassenen met een droge en/of gevoelige huid. Arachide Oleum Emulgatum bestaat voor 85% uit natuurlijke arachide-olie. Dit natuurlijke bestandsdeel vult een tekort aan huidvet in de opperhuid aan waardoor een evenwichtige vet/vocht balans wordt gerealiseerd. Het is uitermate geschikt voor de zeer droge huid, vaak herkenbaar aan roodheid en schilfering.
Arachide Oleum Emulgatum 250 ml, 3,38 euro

Linimentum Cetrimidi (cetrimidesmeersel) Deze lotion is uitstekend geschikt voor onder de douche. Tip voor gebruik: Na het douchen, voor het afdrogen, de droge huid insmeren met de douchelotion, dan even droogdeppen.
Verkrijgbaar in een fles van 250 ml, 4,84 euro
Book Description
Healing Lyme examines the leading, scientific research on Lyme infection, its tests and treatments, and outlines the most potent herbal medicines and supplements that offer help-either alone or in combination with antibiotics-for preventing and healing the disease.

Stephan Harrod Buhners Lyme protocol : de ingrediŽnten, zoals ze kunnen worden ingezet in een overzicht.

Pharm Sel 2003;20:2-5.

Inleiding

Een groot aantal ziekten, veroorzaakt door virussen en bacteriŽn, kan tegenwoordig worden voorkomen door vaccinatie. Kinderen worden op deze manier bijvoorbeeld al op jonge leeftijd beschermd tegen de mazelen, polio en de rode hond, maar ook de griepprik en vaccins tegen hepatitis A en B zijn hier voorbeelden van.[1] In het afgelopen jaar wordt steeds meer melding gemaakt van mogelijke vaccins tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. In het bijzonder de ontwikkeling van een vaccin tegen het humaan papillomavirus (HPV) staat erg in de belangstelling. HPV-infecties verlopen in het acute stadium vaak symptoomloos, maar een persisterende infectie kan intraepitheliale neoplasie van de baarmoederhals en uiteindelijk cervixcarcinoom veroorzaken. Van HPV zijn meer dan negentig verschillende genotypen beschreven. Gebleken is dat de typen 16, 18, 31, 33 en 45 de sterkste relatie vertonen met het ontwikkelen van cervixcarcinoom. HPV-type 16 komt hierbij het vaakst voor: ongeveer 50% van de gevallen van cervixcarcinoom wordt veroorzaakt door HPV-16. De gemiddelde tijd tussen de primaire HPV-infectie en het ontstaan van cervixcarcinoom is ongeveer twintig jaar. Baarmoederhalskanker is, na borstkanker, de tweede doodsoorzaak door kanker bij vrouwen. In Nederland krijgen zevenhonderd vrouwen per jaar baarmoederhalskanker waarvan eenderde dit niet overleeft.[2]

Nr 22 Vaccin tegen HPV, baarmoederhalskanker van de baan? Vaccin tegen HPV, door S.R. Blaauw en J. van der Wal

Baarmoederhalskanker is een wereldwijd vaak voorkomende kanker, waarbij het humaan papillomavirus (HPV) een oorzakelijke rol lijkt te spelen. Een vaccin tegen HPV kan de incidentie van baarmoederhalskanker reduceren. Met Gardasilģ heeft Sanofi Pasteur MSD de primeur voor dit type vaccin. Het gaat hierbij om een recombinant quadrivalent HPV-vaccin tegen type 6, 11, 16 en 18. Onderzoek laat zien dat dit vaccin een goede immuunrespons oproept en effectief is bij het voorkomen van vulvaire, vaginale en cervicale laesies bij vrouwen. Gegevens over de daadwerkelijke preventie van baarmoederhalskanker ontbreken nog. Vaccinatie dient te gebeuren bij jonge adolescenten (ouder dan 9 jaar) die nog niet besmet zijn met HPV. De werkzaamheid van het vaccin is nog niet getest bij mannen. Het lijkt nog te vroeg om het HPV-vaccin op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Pharma Selecta 2006 (december) nr 22

voor het hele artikel : klik hier

Dit ziet eruit als een wezenlijke stap voorwaarts in de strijd tegen baarmoederhalskanker en andere ernstige door HPV geÔnduceerde aandoeningen. Of we onze dochters massaal aan zo'n vaccinatie zullen willen blootstellen op pakweg 11-jarige leeftijd is de vraag.
Daarbij is het duidelijk dat HPV's 16, 18, 31, 33 en 45 (risico) niet gedekt worden door HPV 6, 11, 16 en 18 (vaccin). Het mag duidelijk zijn dat het zoeken naar andere ondersteunende maatregelen in de strijd tegen HPV en de gevolgen daarvan nuttig en noodzakelijk is. Wij verwijzen u naar enkele interessante lezingen over onder anderen dit onderwerp :
klik hier

LACTOBACILLUES COMP CAPSULES
nieuwe samenstelling :
Lactobacillus acidophilus LA-5 50%
Bifidobacterium BB-12 50%
per (vegetarische) capsule 10 miljard bacteriŽn
14,19 euro / 60 stuks; 26,21 euro / 120 stuks
klik hier voor informatie

RHODIOLA ROSEA extract
met min 3% rosavin en min 1% salidroside
Een modern adaptogeen waarover de laatse 5 - 10 jaar opvallend veel is gepubliceerd. Dit extract kan worden ingezet in iedere gewenste dosering (meest gangbaar 100mg), maar ook in combinatie met andere extracten teneinde een synergetisch effect te bereiken, of ter ondersteuning van een lopende therapie.
voor enkele casus klik hier
In "A randomized trial of two different doses of a SHR- 5 Rhodiola rosea extract versus placebo and control of capacity for mental work. Phytomedicine. 2003;10(2- 3):95-105" wordt gekeken naar een zogenaamde optimale dosis. Niet zo simpel blijkt, maar men concludeert dat een dagdosering afhankelijk van de gevoeligheid van de patiŽnt kan liggen tussen 50 (!) en 600 mg of meer.
lees meer
Een interessant boekje over Rhodiola en andere plantaardige adaptogenen is The Rhodiola Revolution door Richard P. Brown, Patricia L. Gerbarg en Barbara Graham.
lees recensie hier
Een zeer interessant overzichtsartikel over plantaardige adaptogenen van de hand van F.A.C. Wiegant is gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie nr 2 (juni/juli) 2007 : Nieuwe inzichten in het werkingsmechanisme van plantaardige adaptogenen.
klik hier om het artikel na te bestellen

TINCTUREN MENGEN
Er zijn nog steeds voorschrijvers die in de war zijn over onze prijsstelling bij verschillende mengsels. Wij kunnen bijvoorbeeld tincturen mengen in de samenstelling en de verhouding die u het beste lijkt. U zoekt dus niet een preparaat dat het meest in de buurt komt van wat u wilt voorschrijven, maar u schrijft gewoon voor wat u denkt dat het beste is.
Neem als voorbeeld een tincturen mengsel met de volgende ingrediŽnten :
Juniperus communis fructus 40%, Ononis spinosa herba 25%, Levisticum officinalis radix 25%, Sambucus ebulus baccae (fructus) 10% (verhouding kruid : tinctuur 1:5) heeft bij ons een adviesverkoopprijs van 17,13 euro voor 100ml.
Zou er gekozen worden voor 1:1 extracten, dan zou de adviesverkoopprijs worden : 29,20 euro per 100ml.

HANDBOEK THREE TREASURES van GIOVANNI MACIOCIA
Giovanni Maciocia heeft het handboek voor de Three Treasures herzien. deze nieuwe versie is nu beschikbaar Het is een sterk verbeterde vorm van de eerdere gids, waarin alleen een overzicht van de beschikbare kruidencombinaties werd gegeven, aangevuld met tongfoto's per product en teksten die het gebruik helder verklaren. Tevens zijn uit diverse nieuwsbrieven de kernpunten overgenomen en toegelicht. Het is in het kort gezegd een krachtig medium die de voorschrijver snel antwoord geeft op de vraag "hoe zit dat ook weer".
De uitgave in vierkleurendruk is verkrijgbaar voor 15 euro incl verzendkosten.
Marco Polo brengt ons een drietal zogenaamde HERB TOUCHES : per stuk verpakte minideppers gedrenkt in een mengsel van etherische olieŽn. Te gebruiken als simpel hulpmiddel bij acupunctuurpuntmassage, maar natuurlijk ook te gebruiken in plaats van die eeuwige alcoholische ontsmettingslapjes
Om een eerste indruk te krijgen : klik

In Frankrijk en Spanje worden al herbaltouchers meegegeven aan patiŽnten met een goede instructie ter zelfbehandeling en met succes.

Advieverkoopprijs per 10 stuks : 5 euro.
Praktijkprijs per 100 stuks : 20,72 euro.
WIJ WENSEN EENIEDER EEN AANGENAME JAARWISSELING EN EEN FANTASTISCH NIEUW JAAR !

Heeft u vragen en/ of opmerkingen naar aanleiding van deze NatuurApotheek Nieuwsbrief. Heeft u een interessant onderwerp voor onze nieuwsbrief? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord.

Met vriendelijke groet,


Het NatuurApotheek Team

Telefoon 015-3614477