$Account.OrganizationName
NatuurApotheek Extra
De 3de editie
Oktober / November 2006 - editie 3
In deze editie
Sign Up
Snelle link
Geachte relatie, beste voorschrijver,

Wij zijn zeer verheugd om u de 3e editie van de NatuurApotheek Extra te kunnen sturen. In onze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte over interessante ontwikkelingen op het gebied van Oosterse en Westerse Fytotherapie en Orthomoleculaire geneeskunde en informatie over onze producten en wat wij voor u en uw patiŽnten kunnen betekenen. Natuurlijk is er ruimte voor artikelen en informatie van u. Heeft u een interessant artikel of suggesties voor NatuurApotheek Extra, laat het ons weten...

Maitake
De vroegste referenties die verwijzen naar het gebruik van paddenstoelen in de Traditionele Chinese Geneeskunde komen uit de Shen Nong Ben Cao (Divine Farmer’s Materia Medica) geschreven rond 250 A.D. Hierin worden Ling ZHi (Reishi / Ganoderma lucidum, Fu Ling (Poria cocos), Zhu Ling (Polyporous umbellatus / Grifola umbellata) en Bai Mu Er (Tremella fuciformis) vermeld.

Zelfs in deze begindagen van de TCM werd de primaire applicatie van medicinale paddenstoelen meer gezien als immuun stimulatie en ter ondersteuning van het hele lichaam, dan voor de behandeling van specifieke ziektes. Dit in ogenschouw genomen, voorzagen de traditionele begrippen van de verschillende paddenstoelen in het moderne concept van adaptogenen, substanties met een breed applicatiegebied, welke de lichaamseigen weerbaarheid tegen stress en ziekte versterken.

schildklier
Thyrovus wordt algemeen gebruikt voor een schildklieronderfunctie (hypo) en als natuurlijk middel om een gezond niveau van het cholesterol te bereiken. Het LDL-niveau zal dalen en het HDL niveau zal stijgen. De schildklierondersteunende functie is de belangrijkste. Tijdens de veroudering treden er veranderingen op in de structuur en de werking van de schildklier. Structureel ontstaat er een klieratrofie (soms fibroses of nodulariteit) en toenemende indringende ontstekingen. Deze doorgedrongen veranderingen kunnen leeftijdsgerelateerde auto-immune schade reflecteren.

Reishi
Bekend als: ‘Plant of Immortality’, ‘Spirit Plant’ of ‘Plant of Spiritual Potency’, Reishi of Ling Zhi (Ganoderma Lucidum) is lang geŽerd in China en Japan voor de gezondheids bevorderende eigenschappen en, zoals de naam doet vermoeden, voor de eigenschap om ‘de geest te verlichten. Reishi wordt beschouwd als behorende tot de hoogste klasse van Tonica, welke de levensduur bevorderen. In the Ben Cao Gang Mu (1578AD) wordt gesteld: langdurig gebruik van Ling Zhi zal het gewicht verminderen en de levensduur verlengen’!

Zoals andere zeldzame paddenstoelen met grote gezondheidsbevorderende eigenschappen, was Reishi traditioneel gezien erg kostbaar. Er bestaan veel verhalen van mensen met kanker en degeneratieve ziekten, die grote afstanden aflegden om haar te vinden. Desondanks is het tegenwoordig mogelijk, dankzij het pionier werk van Shigeaki Mori uit Japan, om Reishi te cultiveren en zijn de genezende eigenschappen van deze paddenstoel zowel bereikbaar als betaalbaar.

NVF
De NVF commissie Oost-West heeft in 2005 het in 2002 gestarte pilot-onderzoek naar het therapeutisch effect van kruiden binnen de TCM (tradiotionele Chinese geneeskunde) bij overgangsklachten volgens een in het westen geaccepteerde methode (driearmige dubbelblinde RCT) afgerond.

Het doel van deze trail was niet alleen de effectiviteit van deze kruiden met Premelle ( van Wyeth-Lederle ) en met placebo te vergelijken, maar ook om te kijken of er minder bijwerkingen zouden zijn. Ook de kwaliteit van leven zou worden meegenomen in dit onderzoek.
Fyto
Op 18 november zijn de contracten getekend voor project Fyto-V. Dit project, waarbij o.a. de universiteit van Wageningen is betrokken, wil de mogelijkheden voor de inzet van geneeskrachtige planten (fytotherapie) in de veehouderij in kaart brengen.

Hiermee wordt gezocht naar alternatieven voor antibiotica, zowel in de biologische als de gangbare landbouw. Het project zal de mogelijkheden inventariseren en nader onderzoek doen. Kennisnetwerk Bioconnect, dat wordt gecoŲrdineerd door Biologica, heeft de aanzet gegeven tot het project.
Vloeibare toedieningsvorm
Hier onderscheiden we het Extractum Fluidum en het Tinctuur.

Het Extractum Fluidum is een vloeibaar aftreksel (meestal alcohol/water) van kruiden. De alcoholsterkte hangt af van de inhoudstoffen, die geŽxtraheerd moeten worden. EF bestaan in sterktes 1:1 tot 1:5. Thee is een bekend voorbeeld van alleen maar een waterig aftreksel, maar het nadeel van een thee kan zijn dat sommige stoffen niet of slecht in water oplossen. Vloeibare extracten bevatten doorgaans meer werkzame bestanddelen, omdat er sprake is van water/alcohol extractie.
ZonMW
ZonMw is verbaasd over het feit dat de Vereniging tegen de Kwakzalverij haar de Meester Kackadorisprijs heeft toegekend. De prijs werd op 4 november 2006 uitgereikt. ZonMw vraagt zich af of deze prijs wel op zijn plaats is. “De vereniging tegen de Kwakzalverij en ZonMw hebben dezelfde doelstelling, namelijk de wetenschappelijke evaluatie van alternatieve behandelwijzen”, aldus Henk Smid, directeur van ZonMw. .
geheugen
De combinatie Q10 (coQ10) met vitamine E heeft de voorkeur bij leerproblemen tijdens het ouder worden boven de afzonderlijke voedingsstoffen. Dit zei dr. M forster tijdens een congres van de American Aging Association. Hij baseerde zijn uitspraak op grond van verschillende onderzoeken die bij muizen waren uitgevoerd.

Uit deze onderzoeken kwam naar voren dat suppletie met vitamine E vanaf de leeftijd van 3 maanden geen enkel effect had op de overlevingsduur van muizen tot achttien maanden. Verder had het ook geen effect op de cognitieve achteruitgang.

Heeft u vragen en/ of opmerkingen naar aanleiding van deze NatuurApotheek Nieuwsbrief. Heeft u een interessant onderwerp voor onze nieuwsbrief? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord.

Met vriendelijke groet,


Het NatuurApotheek Team

Telefoon 015-3614477